Loading...

ביידן לאחר שחרור החטופים: "זו רק ההתחלה" // צילום: רויטרס

דאגה בישראל: הבחירות בארה"ב מקשות על הסיוע של הממשל למלחמה

מתחילת המלחמה ממשל ביידן מפעיל רכבת אווירית וימית עצומת מימדים כדי לסייע למאמץ המלחמתי מול עזה • חבילת הענק שביידן יזם כדי לסייע לישראל עדיין תקועה בקונגרס בשל מחלוקות בינו ובין הרוב הרפובליקני • במערכת המדינית מוטרדים מיצירת קישור בשיח הפוליטי והתקשורתי בארה"ב בין סיוע הביטחוני לישראל ובין התניות כאלה ואחרות

דאגה בישראל מהשפעת מערכת הבחירות בארה"ב על עמדתה של וושינגטון בנוגע למלחמה: בסוף השבוע שעבר הסנאט דחה הצעה של הסנאטור ברני סנדרס להתנות את הסיוע הביטחוני לישראל בבדיקה שהיא איננה פוגעת בזכויות האדם של תושבי עזה. 72 סנאטורים הצביעו נגד ורק 11 תמכו, אולם במערכת המדינית מוטרדים מיצירת קישור בשיח הפוליטי והתקשורתי בארה"ב בין סיוע הביטחוני לישראל ובין התניות כאלה ואחרות.

הסנאטור ברני סנדרס, צילום: אי.פי.איי

מתחילת המלחמה ממשל ביידן מפעיל רכבת אווירית וימית עצומת מימדים כדי לסייע למאמץ המלחמתי מול עזה. בשל הקשיים הפוליטיים בקונגרס, המעכבים את חבילת הסיוע שגיבש הנשיא ביידן, הממשל אף הפעיל מעקפים בירוקרטיים כדי לוודא שהסיוע ימשיך להגיע. יצוין כי גם ברני סנדרס, המהווה סמן שמאל במפלגה הדמוקרטית הביע התנגדות להפסקת אש עם חמאס, בהתאם לעמדת ישראל.

עם זאת, הביקורת הגוברת של האו"ם ושל הממשל עצמו על המצב ההומניטרי בעזה, על מימדי ההרס ועל מספרי ההרוגים, מחלחלת לסיקור התקשורתי ולאגף הפרוגרסיבי במפלגתו של הנשיא. גם שאלת "היום שאחרי" והדברים של מזכיר המדינה בלינקן, אודות ההכרח לשיטתו שדווקא ישראל היא שתקבל "החלטות קשות" ותסכים ל"פתרון שתי המדינות", משפיעים לרעה על האווירה ומעוררים ביקורת מבית על הגיבוי של הממשל לישראל.

נשיא המדינה יצחק הרצוג ומזכיר המדינה האמריקני אנטוני בלינקן, צילום: עמוס בן גרשום/ לע״מ

ההערכה במערכת המדינית היא כי הלחץ הגובר על ביידן בסוגיות אלה, הביא להבלטה שנתן הבית הלבן בסוף השבוע לסוגיית "המדינה הפלשתינית" ולהסכמה כביכול של נתניהו להקים כזו. פחות משנה לפני בחירתו מחדש, ביידן נמצא במצב פוליטי לא פשוט וסובל מירידה בתמיכה. נראה כי על מנת לרצות את בסיסי הכוח הפוליטיים במפלגתו שעמדתם על ישראל ביקורתית יותר, הנשיא האמריקני ניסה להראות שנתניהו הוא פרטנר לכינון מדינה פלשתינית. זו הסיבה שאמר דברים ברוח זו לתקשורת האמריקנית.

מנגד, ההתנערות המהירה והחד משמעית של נתניהו - שהותקף פוליטית בארץ על הסכמתו זו – הביאה לתוצאה הפוכה וחידדה עוד יותר את הפערים בינו לבין ביידן. כעת, ההתנגדות הברורה והפומבית של נתניהו לרעיון "המדינה הפלסטינית", מעוררת מחדש קשיים עבור הנשיא וחוג תומכי ישראל בסביבתו.

ביידן ונתניהו (ארכיון), צילום: רויטרס

בתוך כך, חבילת הענק שביידן יזם כדי לסייע לישראל עדיין תקועה בקונגרס בשל מחלוקות בינו ובין הרוב הרפובליקני. בשבוע שעבר ביידן זימן את יו"ר בית הנבחרים, מייק ג'ונסון ואת צמרת הקונגרס לשיחות פשרה, אולם אלה נכשלו. ביידן כלל באותה חבילה גם את הסיוע לאוקראינה ולעצירת זרם המסתננים הלא חוקיים לארה"ב מגבול מקסיקו. הרפובליקנים עומדים על סדרי עדיפויות אחרים של חבילת הסיוע. כתוצאה מהמחלוקת כלל החבילה תקועה כבר למעלה מחודש בגבעת הקפיטול.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...