הצומת הקיומי של סמוטריץ': תמיכה בחוק הגיוס או פניה למרכז הציוני דתי

במפלגת הציונות הדתית החליטו לתמוך בהצעת החרדים לשחרר אותם מגיוס בגיל 21 • אולם עבור דתיים לאומיים רבים זהו קו אדום, שיסכן את שרידות המפלגה • שר האוצר יכול ללכת לכיוון הרבה יותר נועז, והוא פנייה בחזרה אל המרכז הציוני דתי, שמתנגד לחוק הגיוס ומחפש בית פוליטי

בצלאל סמוטריץ'. צילום: אורן בן חקון

מפלגת הציונות הדתית בראשות בצלאל סמוטריץ' מתכוונת לתמוך במתווה החרדי לפטור מגיוס לצה"ל החל מגיל 21. אמנם יש במפלגה מי שמתנגדים לכך וסבורים שצריך לקדם גיוס לחרדים, ולו באופן חלקי. אך העמדה שהתקבלה כרגע היא שילוב החרדים בשוק העבודה ובחברה הכללית, מתוך תקווה שבעתיד חלקם גם ישרתו בצה"ל. גם כך צה"ל מגייס רק מחצית מבני ה־18, אז על מה בעצם כל הדרמה.

בציבור הדתי־לאומי, ובמיוחד באגפים החרדיים־לאומיים שסמוטריץ' משתייך אליהם, שירות בצה"ל כבר אינו רכיב חובה בקורות החיים או בדרך לחתונה, כפי שהיה. יש אלפי סרוגים שלא שירתו ולא ישרתו בצה"ל, אם משום שהם מרוחקים מהאתוס הממלכתי, או מפני שצה"ל לא רצה לקלוט אותם לשורותיו.

חרדים מוחים נגד חוק הגיוס, צילום: ליאו מזרחי

כשר אוצר, לסמוטריץ' יש סיבות טובות לתמוך במתווה החרדי, שכן הכנסת החרדים לשוק העבודה תעשה טוב להם עצמם ולמשק שבאחריותו. יו"ר הציונות הדתית גם מאמין שבין הדתיים לחרדים כרותה ברית ערכית ופוליטית שאסור להפר. כך שברמה האישית והאידיאולוגית יהיה לו קשה לצאת למאבק נגד ההצעה שיביאו ראשי ש"ס ויהדות התורה.

ערך עליון

אך אחרי כל אלה מגיע אבל, והוא גדול מאוד. עבור חלקים נרחבים בזרם הציוני־דתי, מתן פטור משירות לכל מי שמגיע לגיל 21 הוא קו אדום. המסות של הכיפות הסרוגות ששולחות את ילדיהן לצבא יזעמו על מי שיאשר בשמן פטור גורף לחרדים.

קו אדום לתומכים של סמוטריץ', צילום: אי.פי

שנית, ההתקוממות שתשטוף את הציבור החילוני, אם וכאשר יינתן הפטור לחרדים, תהיה מכה שכבר לא ניתן יהיה לעמוד בה. גם אחדות עם ישראל היא ערך עליון של הציבור הדתי־לאומי. כבר עתה רבים קוראים לעצור את הרפורמה המשפטית, לא משום שהיא שגויה אלא רק בגלל השלכותיה הפנימיות הקשות.

אחרי כל זה, מגיעים כמובן לאפליה בין מגזר למגזר - כולל המגזר הדתי עצמו, שמדי שבוע משלם מחיר דמים על הגנת המולדת. זאת ועוד, המורשת הדתית הלאומית היא נשיאה בנטל עם הציונות החילונית. הדורות הקודמים של ראשי הזרם הדתי עשו הכל כדי לשלב את הכיפות הסרוגות בצבא. כך שמבחינות רבות, חותמת כשרות של  הציונות הדתית על פטור גורף לתלמידי ישיבה משירות בצה"ל סותרת את האמונות העמוקות ביותר של הציונות הדתית.

להחזיר את המנדטים

הדילמה אינה רק אידיאולוגית, אלא גם פוליטית. בבחירות האחרונות סמוטריץ' נאלץ לחבור לבן גביר, משום שלא היתה ודאות כי יעבור לבדו את אחוז החסימה. גם על פי הסקרים הנוכחיים, הוא לא רחוק משם. תמיכה בפטור לחרדים עלולה להרחיק ממנו מסה גדולה של בוחרים קריטיים לקיומו הפוליטי.

בה בעת, בן גביר וסיעתו ממילא מזנבים בו מימין, שכן אין להם עתודה אלקטורלית אחרת. כלומר, כרגע השניים מצטופפים על אותה משבצת ימנית חרד"לית. כך שחוק הגיוס מציב צומת אסטרטגי בפני יו"ר הציונות הדתית. אפשרי מבחינתו להמשיך לצעוד באותו מסלול ולקוות שבבחירות הבאות הבייס הנוכחי יבטיח את שרידותו הפוליטית, חרף הנזק הכבד שתגרום תמיכתו בפטור.

בן גביר נפגש עם שוטרי יס"מ || צילום: משה בן שמחון

אך סמוטריץ' גם יכול ללכת לכיוון הרבה יותר נועז, והוא פנייה בחזרה אל המרכז הציוני־דתי, שגם מתנגד לפטור וגם מחפש בית פוליטי. מדובר בחמישה מנדטים שנמצאים כיום בבית הלא טבעי אצל גנץ, ובשני המנדטים (כמעט) שקיבלה איילת שקד.

זו לא בחירה קלה, ואף עלולה להיות מסוכנת. אך כך גם יבדל את עצמו מבן גביר, גם יגדיל את האלקטורט, ואולי גם יחזיר את מפלגת הציונות הדתית לימיה הגדולים של התנועה שנושאת אותו השם.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר