כלים חד-פעמיים | צילום: לירון מולדובן

במשרד להגנת הסביבה מעריכים: הצריכה בכלים חד-פעמיים תפחת ב-40%

על רקע ועידת האקלים בגלזגו – מהיום יוטל מס קנייה על כלים חד-פעמיים מפלסטיק, בשיעור של 11 שקלים לק"ג • "הטלת מס על רכישת רכיבים מזהמים עולה בקנה אחד עם עיקרון 'המזהם משלם'", נמסר מהמשרד

המס על רכישת כלים חד-פעמיים מפלסטיק נכנס היום (שני) לתוקפו. במשרד להגנת הסביבה מציינים כי המס יוטל על כלים חד-פעמיים בשיעור של 11 שקלים לק"ג, ויחול על ייצור וייבוא של מוצרים אלו כדי להכפיל את המחיר הסופי לצרכן וכך להפחית את צריכת המוצרים המזהמים.

"הטלת מס על רכישת רכיבים מזהמים עולה בקנה אחד עם עיקרון 'המזהם משלם', כך שמי שבוחר לצרוך כלים חד-פעמיים יישא בעלות של הנזק הסביבתי באופן פרופורציונלי להיקף הצריכה שלו", נמסר בהודעת המשרד.

עוד צוין כי המס יחול על כוסות, צלחות, קערות, סכו"ם וקשיות העשויים מפלסטיק, ובהתאם לתבחין עובי שנקבע בצו תעריף המכס והפטורים ומס קנייה על טובין, שפורסם בחודש שעבר.

"כלים חד-פעמיים בכלל וכלים המכילים פלסטיק בפרט, הם קצרי חיים מטבעם והופכים במהירות, לאחר שימוש אחד, לפסולת הגורמת לנזק סביבתי משמעותי", מסבירים במשרד. "פסולת זו תופסת מקום הולך וגדל במטמנות, מביאה להגדלת עלויות הניקוי ופינוי אשפה, וגורמת לזיהום הים, השטחים הפתוחים והמרחב הציבורי".

על פי נתוני המשרד להגנת הסביבה, בישראל היקף הצריכה הביתית של כלים חד-פעמיים מפלסטיק עומדת על 7.5 ק"ג לנפש בשנה – פי חמישה מהמצב באירופה. נוסף על כך, ממחקר שבוצע עבור המשרד עולה כי המס צפוי בסופו של דבר להפחית את הצריכה של מוצרי הפלסטיק החד-פימיים בכ-40%.

השרה זנדברג, צילום: אורן בן חקון

השרה להגנת הסביבה תמר זנדברג: "ישראל מכורה לפלסטיק חד-פעמי והגיעה העת להיגמל. התועלת מכלים חד-פעמיים היא קצרת טווח עבור הצרכנים שרוכשים אותם, אבל הם מייצרים נזקים סביבתיים שכל המשק סובל מהם, למשך שנים רבות קדימה. השימוש הגובר והבזבזני בכלים חד-פעמיים הפך להרגל נפסד של צריכת מוצר מזיק, שבמונחים כלכליים מהווה כשל שוק ולכן מחייב התערבות ממשלתית – כפי שמבצעים משרד האוצר והמשרד להגנת הסביבה".

העלאת המס נכנסה לתוקף במועד פתיחת ועידת האקלים בגלזגו. הוועידה נערכת בהשתתפות מנהיגים מכל העולם, שידונו במהלכה בפתרונות להתחממות הגלובלית.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...