מדינות העולם וישראל בכללן, אימצו בשנים האחרונות יעד שאפתני שהעלה את יעד ההגנה על שטחים בים ממעשה ל-30 אחוזים. אולם, כיום רק ארבעה אחוזים מהמים הריבוניים וכשני אחוזים מהמים הכלכליים בישראל, מוכרזים כשמורות טבע ימיות.
על מנת למפות את הפערים ולהתוות דרך להגעה אל היעד הבינלאומי עד שנת 2030, ביצעה החברה להגנת הטבע, בשיתוף רשות הטבע והגנים, ניתוח של בתי הגידול בים, בהם אתרים ימיים ייחודים - שחשובים גם לבני האדם, וכתבה דו"ח מקיף בנושא.
הים התיכון מאויים על ידי מיזמים מיושנים
הניתוח מצביע על הצורך לשנות יעוד לשטחים שהוגדרו על ידי מנהל התכנון בהגנה חלשה לשמורות טבע לכל דבר ועניין, אז יתווספו שמונה אחוזים של שטח מוגן למים הריבוניים ובמים הכלכליים. כמו כן ממליץ הדו"ח להגדיר 30 אחוזים מהשטח כשמורות טבע ימיות ולהוסיף עשר שמורות גדולות שאותרו במסגרת "תכנית אב לשמורות בים העמוק".
מנהל "החצי הכחול" - תכנית הים של החברה להגנת הטבע, אלון רוטשילד, מסביר כי תפקידו של הים בחיינו איננו מסתכם רק בנוף ופנאי, אלא חיוני לקיומנו ולרווחתנו. לדבריו, "אוצרות הטבע של הים, המערכות האקולוגיות והיצורים החיים בהן, מספקים לנו תועלות רבות: גורמים המספקים שירותי הגנה חופית כ'שוברי גלים טבעיים', אצות המייצרות חמצן, מערכות כימוסינתטיות של ים עמוק המסייעות במיתון שינויי אקלים, ומוקד יוצא דופן של טבע ימיו לתיירות ומורשת".
בחברה להגנת הטבע מציינים כי הים התיכון מאויים על ידי מיזמים מיושנים כמו שיטות דיג הרסניות ודיג יתר, קידוחי גז ושינוע נפט שיוצרים סכנת דליפה וזיהום, הרחפת חול מתשתיות, בניה של מבניים חופיים וימיים שהובילה להצרת חופים וקריסת מצוקים, הזרמת ביוב ושפכים תעשייתיים ועוד.
"הים מספק לנו אוויר לנשימה, כי יצורים ימיים יודעים לנטרל חלק מהפחמן הדו חמצני הגורם לשינויי האקלים, חומרים רבים הפעילים כנגד סרטן ומחלות נוספות מתגלים כל שנה בים וכמובן, הים הוא משאב תיירותי ומקור להנאה, במיוחד בישראל החמה והצפופה. שמורות ימיות הן הכלי היעיל ביותר להגנה על המערכות האקולוגיות וליצירת עמידות בפני ריבוי מפגעים", מסכם רוטשילד.
איומים והזדמנויות
ד״ר רותי יהל, אקולוגית ים ברשות הטבע והגנים, אומרת: "בשנים האחרונות התגלו ממצאים חדשים אודות הקרקעית המגוונת במזרח הים התיכון ואוצרות החי והצומח שבו, כגון רכסים תת ימיים מכוסים בגני ספוגים המושכים אליהם מגוון גדול של בעלי חיים החיים עליהם באופן קבוע או נמשכים אליהם במהלך נדידתם בים הפתוח".
"שטחים ובתי גידול אלה בעומק הים, שלא היו מוכרים לנו בעבר, עלולים להיפגע בגלל ההיקף הגדול של תשתיות חשמל וגז שמפותחות כיום בים, התחממות מימי הים התיכון, ופעילות הדיג הנמשכת בו. הדרך הטובה והבטוחה להגן עליהם היא הכרזת שמורות טבע ימיות בהיקפים גדולים יותר ממה שתוכנן עד כה".
המסמך יחשף בכנס "כלכלה כחולה והסביבה הימית: איומים והזדמנויות", שיוקדש כולו למתח שבין פיתוח כלכלי ובין הגנה על הסביבה והנוף הימי, ויתקיים ב-28 בנובמבר.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו