"נראית אשכנזיה": תביעה ייצוגית מעלה טענות לאפליה עדתית בסמינרים בירושלים

קובץ אקסל של העירייה מגלה שיטה של סיווג תלמידות לפי מוצאן העדתי באמצעות קודים מיוחדים לספרדיות ולאשכנזיות • מערכת מכסות המגבילה את מספר התלמידות הספרדיות במוסדות היוקרתיים ל-16%-25% בלבד • עמותת "נוער כהלכה", שהגישה את התביעה, דורשת פיצוי של 50,000 שקל לכל תלמידה שהופלתה בעשור האחרון

התביעה דורשת פיצוי של 50 אלף ש"ח לכל תלמידה. סמינר בית יעקב. צילום: אורן בן חקון

מסמכים שצורפו לתביעה מראים לכאורה כיצד העירייה מתעדת ומסווגת תלמידות לפי מוצא עדתי ומאפשרת אפליה בקבלה למוסדות החינוך החרדיים: "ילדה שמורה וצדיקה, הפכו את העולם ולא הצליחו לסדר באף מקום" • התביעה דורשת פיצוי של 50 אלף שקל לכל תלמידה שהופלתה

קובץ אקסל פנימי של עיריית ירושלים, שהוגש במסגרת תביעה ייצוגית, חושף על פי הטענה את מנגנון האפליה העדתית המתוחכם בקבלת תלמידות לסמינרים החרדיים בעיר. המסמך, שנוצר ב-2006 לכאורה על ידי עובדת באגף החינוך החרדי בעירייה ומתעדכן מדי שנה עד 2024, מתעד באופן שיטתי את סיווג התלמידות לפי מוצאן העדתי.

על פי הטענה, הנתונים מראים לכאורה כי הסמינרים הנחשבים מקיימים מכסות מקסימום קבועות לתלמידות ספרדיות: בסמינר דרכי רחל אחוז הספרדיות עומד על 19.5%, במכון בית יעקב למורות על 16.7%, ובמרכז בית יעקב על 25.1%.

המסמך מגלה שיטה של סיווג תלמידות לפי מוצאן העדתי באמצעות קודים מיוחדים,

מתוך 539 תלמידות שנותרו ללא מענה חינוכי בשנת הלימודים תשפ"ה, 354 (65.7%) הן ספרדיות, 180 (33.4%) אשכנזיות, ו-5 תלמידות נוספות סווגו כ"חצי-חצי" - סיווג המעיד על תפיסה גזענית של "טוהר" עדתי.

על פי הנטען בהליך, הקובץ חושף שיטת קידוד עדתית מתוחכמת: העירייה משתמשת בקיצורים "ב"י" (בית יוסף) ו"רמ"א" כדי לסמן את מוצאן העדתי של התלמידות. מדובר בשימוש בשמות פוסקי הלכה היסטוריים - ר' יוסף קארו הספרדי והרמ"א האשכנזי - להסוואת האפליה העדתית.

עוד נטען, כי ההערות בקובץ חושפות יחס מפלה בוטה. במקרה אחד נכתב כי בית ספר יקבל תלמידות ספרדיות "רק אם יביאו א. [אשכנזיות] טובות". במקרה אחר נדחתה תלמידה בטענה שיש כבר "מידי הרבה ספרדיות".

הערות נוספות מעידות על חשיבות המראה וה"טוהר" העדתי: "נראית אשכנזיה, והאמא גם נראית מורה בחדש", נכתב על אחת התלמידות. על תלמידים אחרים נכתב "אמריקאים משוכנזים, חלבים".

סיפור מזעזע במיוחד מתועד כך: "סיפור עצוב. משפחה ספרדית מעולה רצו את 'החדש', הסכימו אם תצליח במבחן והם לא מוכנים לקבל. בית מאוד אברכי". במקרה אחר נכתב: "מנטליות אשכנזית ולא מתאימה לסמינר ספרדי, הפכו את העולם ולא הצליחו לסדר באף מקום, ילדה שמורה וצדיקה".

העירייה הודתה בעבר כי היא "רואה בחומרה רבה את המינוחים המופיעים במסמך" וטענה שמדובר ב"יוזמה עצמאית של עובדת במחלקה". אולם בתביעה נטען כי מדובר במדיניות שיטתית וממוסדת של העירייה.

התובעים מבקשים להגדיר את הקבוצה המיוצגת, על פי התביעה, כ"כל מי שהופלה על ידי המשיבות בהליכי קבלה ורישום לבתי הספר שמפעילות המשיבות ובכלל זה משפחות התלמידות שהופלו". בתביעה מבוקש פיצוי של 50,000 שקל לכל תלמידה שהופלתה וכן צווים שיחייבו את העירייה לשנות את מדיניותה.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר