סטודנטים משרתי מילואים נגד המתווה של האקדמיה: "מנותקים"

המתווה שגיבשו באקדמיה להקלות עבור סטודנטים שמשרתים במילואים עלה לדיון בוועדת החינוך של הכנסת, וטענות רבות נשמעו מצדם • יו"ר אגודת הסטודנטים בר אילן, טוענת: "כדי שסטודנט יהיה זכאי להתאמות בשנת הלימודים הקרובה, עליו לבצע 60 ימי מילואים במסגרת זמנים של שלושה חודשים - זהו רף גבוה מאוד" • יו"ר אגודת הסטודנטים ברייכמן אמר: "המתווה הנוכחי מגביל את האוניברסיטאות שרוצות להיטיב עם הסטודנטים"

אוניברסיטת תל אביב. צילום: יוסי זליגר

ועדת החינוך של הכנסת דנה היום (שלישי) בנוגע לפתיחת שנת הלימודים האקדמית. במסגרת הדיון, טענו סטודנטים משרתי מילואים כי המתווה שגיבשו באקדמיה להקלות עבורם בשנת הלימודים הקרובה - מנותק מהמציאות.

"חייבים תגמול הולם למשרתים": כנס ההוקרה המיוחד לכוחות המילואים (25.02.24) // משה בן שמחון

כאמור, שנת הלימודים האקדמית תפתח ביום ראשון, כאשר עשרות אלפי צעירים עדיין נמצאים במילואים, בין אם בתוך לבנון או עזה, או בין סבבי מילואים, שהחלו בשנה שעברה בשבעה באוקטובר. ב-13 באוקטובר פרסמו מתווה חדש לשנת הלימודים האקדמית תשפ"ה, כשבין היתר, על המרצים לסייע לסטודנטים להשלים את החומר באמצעות סיכומים, הקלטות, ושעות תגבור. עוד פורסם, כי תהיה דחייה של מטלות והפחתה של מטלות וכן הפחתה בעומס – כלומר קיצור התואר בנקודות זכות בגין ימי מילואים.

קצין מילואים ראשי, תא"ל בני בן ארי, שנכח בדיון, אמר: "המתווה האחיד הזה נעשה בהסכמה של כלל המוסדות ושלנו ומרגע שפורסם ידעו מרבית המוסדות לתת אותו, ואני סומך עליהם. המתווה הזה טוב יותר מהקודם, נותן גם התייחסות ללומדים לתואר שני, מתייחס גם לפצועים, מחבר את בנות הזוג ומאפשר להן ליהנות מההתאמות. יש בו הקלות, תוספות זמן והערכה חלופית. מי שקיבל 10 נקודות זכות בתשפ"ד לא יקבל גם בתשפ"ה, אבל מי שלא מיצה זאת, הזכות ממשיכה איתו הלאה".

כוחות מילואים באימון בפיקוד צפון (ארכיון, אילוסטרציה), צילום: דובר צה"ל

"לפי מה שהציגו לנו המוסדות, כמות הסטודנטים משרתי המילואים שסיימה בהצלחה את תשפ"ד גבוהה משנים קודמות". יו"ר הוועדה, ח"כ יוסף טייב, דרש מראשי המוסדות האקדמיים לשפר את המתווה שפרסמו וקרא לשר החינוך להאריך בצו את הוראת השעה, כך שאותן הקלות "יחולו גם על משרתי מילואים מהעת האחרונה".

"אתם לא מבינים איך אנחנו חוזרים מהשירות"

אלא שלא כולם טוענים שהמתווה מיטבי ומסייע לסטודנטים. כך למשל, הדס קורמש בלישה, יו"ר אגודת הסטודנטים בר אילן, קראה להפחתת הרף לקבלת התאמות לסטודנטים משרתי המילואים. "הרף הנדרש להכנסת סטודנטים משרתי מילואים בשנת תשפ״ד לאחת הקבוצות הוא גבוה מדי" היא טוענת. "נכון לשלב זה, כדי שסטודנט יהיה זכאי להתאמות בשנת הלימודים הקרובה עליו לבצע 60 ימי מילואים במסגרת זמנים של שלושה חודשים. זהו רף גבוה מאוד, במיוחד כשרבים מהסטודנטים השתחררו משירות מילואים ממושך בחודשים אלו כדי להגיע לתקופת הבחינות, ואף בימים אלו ממש. אנו מבקשים להוריד את הדרישה ל- 30 ימי מילואים בשלושת החודשים האחרונים".

הפקולטה להנדסה אוניברסיטת בר אילן (ארכיון), צילום: גדעון מרקוביץ

בנוסף, היא טוענת כי אין מספיק מענה לסטודנטים המתגוררים ביישובי עימות: "הגיע הזמן שיתייחסו באופן מוגדר יותר ליישובי המפונים. אנחנו הגענו למצב שיש לנו סטודנטים שגרים ביישובי הצפון שהם לא מוגדרים מפונים, הם לא בהגדרת הקילומטר שמקנה להם את כל אותם ההתאמות. רק היום בבוקר כטב"ם התפוצץ ביקנעם, פגע בגשר הולכי רגל ואנשים נפגעו מכך. אני אישית, בדרכי למשפחה שלי המתגוררת בצפון, מטר ממני פגע רסיס ברכב שמלפני. צריך לתת גם להם התייחסות".

היא ממשיכה ואומרת: "מגיע להם שגם להם תהיה אפשרות להיכנס בזום לשיעורים, פטור מנוכחות חובה והארכה בהגשת העבודות והמטלות. ההכרה בהם מגיעה כי הם לא יכולים להגיע כמו כל סטודנט וסטודנטית שגרים בסביבת המוסדות האקדמיים שנמצאים במרכז".

יו"ר אגודת הסטודנטים ברייכמן, סיפר על הקושי של הסטודנטים משרתי המילואים, ועל הבעייתיות המרכזית במתווה: "סטודנטים מילואימניקים רבים שירתו בתשפ״ד כמות גדולה של ימי מילואים, ולא הייתה להם ברירה אלא לממש את מלוא זכויותיהם כדי ״לעבור״ את השנה. אך לצערנו המלחמה ממשיכה ועימה גם צווי ה-8. המתווה הנוכחי מגביל את האוניברסיטאות שרוצות להיטיב עם הסטודנטים למתן עשר נקודות זכות לכל התואר , לכל היותר, גם עבור סטודנט שישרת השנה מאות ימי מילואים. מגיע לסטונדטים האלה זכויות נוספות, כדי שיצלחו גם את השנה הזאת בלימודים ובמילואים. אנחנו עובדים בשיתוף פעולה מלא עם הנהלת אוניברסיטת רייכמן בנושא, וכך מצופה גם ברמה הארצית שיקרה. אנו נלחמים על הזכויות הללו גם עבור חברינו המילואימניקים ברמה הארצית.״

סטודנטים באוניברסיטת רייכמן. אילוסטרציה, צילום: גדעון מרקוביץ'

מתנגדים לקיצוץ בתקציב בהשכלה הגבוהה

במסגרת הדיון, עלה גם נושא הקיצוץ בהשכלה הגבוהה בשל המלחמה. על פי שר החינוך יואב קיש, שהינו גם יור המל"ג (המועצה להשכלה גבוהה), הוא מתנגד לקיצוץ של 100 מיליון שקל בתחום.

"אנחנו בפתח תקציב מדינה חדש עם קיצוצים שיש בהם פגיעה בהשכלה הגבוהה ואני מתנגד לו. אנחנו בשיח עם משרד האוצר כדי להקטין את הקיצוץ ככל הניתן. נתנגד גם ל-100 מיליון שקלים שמתוכננים לקיצוץ בהשכלה הגבוהה וגם ל-300 מיליון שקלים המיועדים לקיצוץ במשרד החינוך".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר