"שב"כ יכול לחדור לארגונים הכבדים שפועלים עם היררכיה שמזכירה ארגוני טרור"

אחרי שהממשלה החליטה כי צה"ל ושב"כ יחברו למשטרה באיסוף אמל"ח בקרב ארגוני הפשע במגזר, גורמים לשעבר בשירות מסבירים אילו יכולות של הגוף הביטחוני יסייעו בבלימת העבריינות ביישובים הערביים

זירת הרצח של חוסאם עותמאן בחיפה, צילום: מישל דוט קום

בעקבות החלטת הממשלה להורות לצה"ל ולשירות הביטחון הכללי לסייע באיסוף הנשק הקיים אצל ארגוני הפשע במגזר הערבי, אנשי שב"כ לשעבר מסבירים מה היכולות של השירות שיתרמו למאבק המשטרתי.

"החלטת הממשלה היום היא בכיוון הנכון", אומר ראש השב"כ לשעבר יעקב פרי, שכיהן גם כשר וכחבר כנסת. "אני גם סבור שמבחינה מודיעינית יש לשירות יכולות מוכחות בקרב ערביי ישראל וכן ערביי יהודה ושומרון, וכאן יש לשירות יתרון על משטרת ישראל שחלשה קצת בתחום הזה והפעילות שלה לא צלחה. ככלל, לשב"כ יש גם יכולות מבצעיות מיוחדות שיש להן כאן ערך מוסף, וצריך להוכיח מי הריבון בשטח לפני שהמצב יזלוג גם לישובים יהודיים בישראל".

"בכל יום נרצחים אזרחים ערבים בגלל ארגוני פשע או נקמות דם, וצריך להחזיר את ההרתעה ואת הריבונות והמשילות בשטח"

 

פרי מוסיף: "לא צריך להתעסק כעת בענייני אגו ובהיעלבויות בין הארגונים השונים סביב השאלה מי מוביל את הלחימה ואת איסוף הנשק. יש כאן מכת מדינה. בכל יום נרצחים אזרחים ערבים בגלל ארגוני פשע או נקמות דם, וצריך להחזיר את ההרתעה ואת הריבונות והמשילות בשטח. לשירות הביטחון הכללי יש יכולת להביא מחדש להרתעה כזו. אם בהמשך ירצו גם לתת לשב"כ לא רק לאסוף את הנשק אלא להילחם בפשיעה במגזר הערבי, יהיה צורך בחקיקה כי חוק השב"כ מגביל אותו רק לפעילות לאומנית ולא פלילית. הממשלה לא הלכה בעניין הזה על שינוי החוק אלא על איסוף הנשק וזה צעד בכיוון הנכון".

"להקים דסק ארצי שיתכלל את המידע בין היחידות"

לדברי איש השב"כ לשעבר גונן בן יצחק, היכולות הגדולות של שב"כ בתחום כעת הן בעיקר בסידור המודיעין ובהפיכתו לתמונה שלמה עם משימות לפי דרגת חשיבות וחומרה. בן יצחק מוסיף כי את הנושא הזה המשטרה אמנם מתקשה לבצע כיום, אך בהמשך יהיה ניתן להעביר באופן מסודר את הידע והפעילות הזו גם לידיה לאחר חפיפה.

המפכ"ל בתחנת המשטרה בכפר קאסם: "רוצה לראות את השוטרים עם אלות עליהם" // צילום: דוברות המשטרה

"בתוך ישראל אין לשירות הביטחון הכללי את היכולות שהוא מפעיל ביו"ש כי החוק מונע ממנו לפעול נגד אזרחים ישראליים, ולכן לכאורה דווקא למשטרה יש יתרון כי רכזי המודיעין שלה מכירים את ארגוני הפשע הרבה יותר טוב", אומר בן יצחק. "אלא שכאן יש למשטרה חולשה כי כל מחוז וכל ימ"ר עוסק לבדו בארגוני הפשיעה של המחוז שלו, ואם יש שת"פ בין ארגוני פשיעה מחלקים שונים של המדינה אז גם אם יחידות המשטרה מעבירות מידע - אין ביניהן פעילות שלמה מסודרת וכללית שרואה תמונה שלמה.

"כאן יש לשב"כ יתרון כי יש לו דסק מודיעין שלוקח את כל המידע ממקורות שונים, סיגינט, יומינט ואחרים, ויודע להפוך אותם למידע אחד שלם ולתעדף פעולות. בתחום הזה המשטרה נכשלת כרגע, הדרג המדיני הממונה רואה שאין תוצאות והוא מפנה את העניין לשב"כ.

"כמובן שאת היכולת הזו, מעבר למה שעושה האגף לענייני מודיעין במשטרה, אפשר ללמד את המשטרה ולהקים אצלה גם דסק ארצי שיתכלל את המידע בין כל היחידות. עד שדסק כזה יוקם אפשר להשתמש בשב"כ. צריך לדעת שגם שב"כ זה לא פתרון קסם, ובאירועי מאי למשל השירות התעורר לבד ולא פעל מהר בדיוק כמו המשטרה. לכן גם כאן מי שחושב ששב"כ יפתור את הכל - טועה".

"שב"כ יכול להצביע על אנשים ועל מצבורי נשק - ולפרק ארגונים"

דורון מצא, לשעבר בכיר בשב"כ, מציין כי היכולות של שב"כ הן בפיצוח רשתות פשע של ארגוני פשיעה כבדים באותו אופן שבו הוא פועל מול ארגוני הטרור.

"בעבר כבר דובר על כניסת שב"כ לפשיעה הכבדה מאוד במגזר הערבי בדיוק בתחום הזה. כאן יש לשב"כ ערך מוסף על צה"ל ועל משטרת ישראל"

 

"שב"כ לא יאסוף נשק בשטח", אומר מצא. "מדובר בארגון חשאי, ואיסוף נשק זה להביא כוח משטרה ופלוגת מג"ב - ולבצע פשיטה. אבל לשב"כ יש יכולות חזקות לשבת על מקורות מידע, רשתות קשר וסוכנים ולחדור לארגונים הכבדים שפועלים עם היררכיה שמזכירה ארגוני טרור. כאן שב"כ יכול להביא מידע טוב, להצביע על אנשים ועל מצבורי נשק, ולפרק את הארגונים האלו כשבסוף בשטח מי שעובדים אלה המשטרה וצה"ל.

"בעבר כבר דובר על כניסת שב"כ לפשיעה הכבדה מאוד במגזר הערבי בדיוק בתחום הזה. כאן יש לשב"כ ערך מוסף על צה"ל ועל משטרת ישראל. מבחינה מעשית בשטח, כמובן, למשטרה יש את היכולות ואת העוצמה והיא טובה מהשב"כ, אבל להביא את המידע כאן יש את היתרון שיביא השב"כ לאיסוף הנשק".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר