תחקיר הקרב במעבר ארז: המפקד לא הגיע, הכוחות נכשלו בבלימת מחבלי הנוח'בה

שאלות קשות רבות לא נענו בתחקיר, כמו השאלה מדוע מפקד מת"ק ארז, קצין בדרגת אלוף משנה, שהגיע ליד מרדכי הסמוכה, לא הגיע למקום לפקד על חייליו ופועלו כלל לא מוזכר בתחקיר • בשלב הראשון חדרו למתחם המחנה כ-20 מחבלי נוח'בה, וכ-100 בשלב מאוחר יותר • התחקיר מצא כי ניתן היה לבלום את האויב ולהביא לסיום הלחימה בתוצאות שונות לו הייתה מתבצעת היערכות שונה

מחבלי חמאס נעים לעבר מעבר ארז ב-7 באוקטובר , GettyImages
מחבלי חמאס נעים לעבר מעבר ארז ב-7 באוקטובר. צילום: GettyImages

צה"ל מפרסם היום (ראשון) את ממצאי תחקיר הקרב במעבר "ארז" ב-7 באוקטובר ובמנהלת התיאום והקישור. בהתקפה על המחנה, שהחלה ב-6:31, ועיקרה הסתיים עד השעה 8:30, נפלו תשעה חיילים, ושלושה נוספים נחטפו בחיים, גופותיהם של שניים מהם – ניק בייזר ורון שרמן – הושבו ארצה. החייל השלישי, תמיר נמרודי, אינו מוגדר כחלל, אך לא התקבל ממנו אות חיים.

Video Player is loading.
Current Time 0:01
Duration 0:17
Loaded: 46.96%
Stream Type LIVE
Remaining Time 0:16
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • captions off, selected
    • default, selected

    טרקטור של חמאס ממוטט את גדר ההפרדה עם עזה (ארכיון)

    התחקיר שהוצג למשפחות ולכתבים נראה כתחקיר חסר, שלא עונה על שאלות קשות, כמו השאלה מדוע מפקד מת"ק ארז, קצין בדרגת אלוף משנה, שהגיע ליד מרדכי הסמוכה, לא הגיע למקום לפקד על חייליו ופועלו כלל לא מוזכר בתחקיר.

    בשורה התחתונה, צוות התחקור קבע כי צה"ל לא עמד במשימת ההגנה על המחנה. חתירת כוח אדם למגע והלחימה בשעה הראשונה, תרמו להצלת חיים רבים, ומנעו נזק בהיקף רב יותר. כן נקבע כי תקיפות חיל האוויר נטרלו חדירת עשרות מחבלים נוספים.

    מממצאי התחקיר עולה כי הירי למחנה ארז החל בשעה 6:31. בשלב ראשון חדרו למתחם המחנה כ-20 מחבלי נוח'בה, שביצעו מעשי הרג, חטיבה, ביזה ופשעים נוספים. בשלב מאוחר יותר, כ-100 מחבלים נוספים, חלקם מהג'יהאד האסלאמי וחלקם ללא שיוך ארגוני, שביצעו מעשי ביזה.

    מרחב מעבר ארז מחולק למספר מרחבים: מרחב המעבר הרכוב, מרחב המעבר הרגלי, מרחב המחנה ומתחם הבלון. ערב מתקפת הפתע, היה המעבר נתון באחריות גזרתית של גדוד 77 של השריון, ובמקום הוצבה פלוגת העתודה של הגדוד. מרחב המעבר אויש על ידי כוח של חמישה מאבטחי רשות המעברים, כמקובל בסוף השבוע.

    ציר זמן של השתלשלות האירועים במהלך הקרב במחנה ״ארז״, צילום: דובר צה"ל

    בשעה 5:30 ביצע הגדוד כוננות עם שחר בהתאם לפקודות ולהערכת המצב שהייתה ידועה. בשלב הראשון של המתקפה, בין 6:29 ל-6:59, בוצעה החדירה הראשונה של המחבלים. בשעה 6:32 מחבלים פרצו את הגדר וחדרו לשטח ישראל ממספר מוקדים ונעו לעבר מחנה ארז, מעבר ארז וקיבוץ ארז. התצפיתניות דיווחו על החדירה.

    בשעה 6:35 יצאה העתודה הגדודית לעבר המחבלים באחת מנקודות החדירה, תוך ניסיון לאגף אותם. בזמן הנסיעה הונחו על ידי סגן מפקד פלוגת העתודה להסתובב חזרה בשל עשרות מחבלים שחדרו למעבר. בשעה 6:50 מפקד המחלקה תדרך את החייליו להיערכות להתקפת מחבלים על המחנה. בבסיס פעלו שני כוחות – כוח מ"מ וכוח סמל.

    בשעה 6:53 חמשת עובדי רשות המעברים הבחינו במצלמות בהתקרבות עשרות המחבלים, עלו לקומה השנייה של הטרמינל ונעלו עצמם באחד החדרים.

    הכוחות שלחמו במחנה ״ארז״,

    בשלב השני, בין 6:59 ל-7:20 חדרו המחבלים למרחב המחנה. המפקד התורן מיחידת המת"ק ירה לעברם ועיכב את כניסתם למחנה. ב-7:04 חזר המפקד התורן לחמ"ל לאחר שנגמרה לו התחמושת ונעל את הדלתות. המחבלים חדרו דרך השער הראשי והתפצלו למספק מוקדים. במקביל, מחבלים התקדמו לכיוון מתחם מגורי המת"ק, הרגו שלושה חיילים וחטפו שלושה נוספים בחיים.

    בשלב השלישי, בין 7:20 ל-9:30 נמשכו הקרבות. ב-7:22 כלי טיס של חיל האוויר תקף במרחב. באותן דקות כוח המ"מ ניהל לחימה מול מספר מחבלים סביב המיגונית בחנייה. בקרב זה נפל לוחם ונפצע לוחם נוסף. המ"מ ביקש תגבורת מהסמל, וזה חבר אליו עם שלושה לוחמים נוספים. המחבלים פתחו באש לעבר הכוח, והרגו את הסמל.

    בשעה 7:34 שוגרו מספר טילי נ"ט לעבר כוח המ"מ, אחד הלוחמים נהרג מהירי. בשלב זה פנה המ"מ למגורי הפלוגה כדי לצרף אליו לוחמים מהמטבחון. ב-7:38 נכנסו למגורי הקצינות, וניהלו לחימה מהמגורים. בלחימה נפל לוחם נוסף. החל מ-8:22 החלו תקיפות של כלי טיס לעבר רכבי אויב.

    הימצאות הכוחות מנעו תוצאות חמורות יותר

    למעשה, הלחימה במקום הסתיימה ב-8:30, למעט מקרה אחד ב-8:45, ועד השעה 15:00 חדרו למקום מחבלים מהג'יהאד האסלאמי ונוספים ללא שיוך ארגוני.
    התחקיר מצא כי בלט פער ביכולת לעבור ממצב התגוננות לעיבוי מערך, בלימת התקפת האויב והשמדתו. התחקיר מצא כי ניתן היה לבלום את האויב ולהביא לסיום הלחימה בתוצאות שונות לו הייתה מתבצעת היערכות שונה של הכוחות.

    מחדל 7 באוקטובר, צילום: רויטרס

    עוד נמצא כי לא היה די בכוח הלוחם כדי להגן על המחנה בתרחיש חדירה. מחלקת העתודה הגדודית הייתה במחנה בזמן ההתקפה, ולא הוצבה להגן על היישוב, ולכן היה סדר הכוחות במחנה גדול משהוגדר למשימת ההגנה. הימצאות הכוחות הללו מנעו תוצאות חמורות יותר, אם כי גם הם לא עמדו במשימת ההגנה על המחנה.
    כן בלט היעדר פיקוד ושליטה לתיאום הכוחות במרחב.

    נציין כי צוות התחקור ציין כי מפקד המת"ק הגיע לצומת יד מרדכי בשעות הבוקר (הנמצאת מרחק קצר מאוד ממעבר ארז), אך כשנשאלו מדוע לא הגיע למת"ק שעליו הוא מפקד, לא נתנו תשובה מספקת. תרומתו בפיקוד על האירוע לא עלתה בשום שלב בתחקיר, והדבר מעלה שאלות קשות, שמשום מה לא נבחנו במסגרת התחקיר.

    טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

    כדאי להכיר