סידור העבודה לבכירי צה"ל שהיו מעורבים במחדל 7 באוקטובר נמשך: גוף ביטחוני קלט לשורותיו קצין שמילא את אחד התפקידים המרכזיים באגף המודיעין, אף שהתחקירים בעניינו טרם סוכמו.
תא"ל ג' היה ראש חטיבת ההפעלה באמ"ן מ־2021 ועד לקיץ האחרון. הוא פיקד על החטיבה בזמן השבת השחורה, ונתפס בלתי מוכן ביחד עם כל המערך שהיה באחריותו - בדיוק כפי שקרה לאגף המודיעין כולו, על שלל יחידותיו והמערכים שלו.
אלא שבניגוד לקצינים אחרים באמ"ן, ובראשם ראש אמ"ן לשעבר האלוף אהרון חליוה, מפקד חטיבת המחקר לשעבר תא"ל עמית סער, ומפקד 8200 תא"ל יוסי שריאל - מפקד חטיבת ההפעלה ג' לא קיבל אחריות בפומבי לכישלון המערך שבראשו עמד. זאת, למרות תפקידה המרכזי של חטיבת ההפעלה בעיצוב המערכה.
החטיבה הוקמה כלקח ממלחמת לבנון השנייה, והיא מנתבת מטעמו של ראש אמ"ן את פעילותם של כלל מערכי המודיעין, וכן את התיאום עם גופים אחרים בקהילת המודיעין (בעיקר מוסד ושב"כ). בהשאלה מעולם הספורט, החטיבה היא עושה המשחק - הפליימייקר - שמחלק את הכדורים לשחקנים השונים, ובמקרה הזה למערכי איסוף המודיעין.
בניגוד לקצינים אחרים באמ"ן, ובראשם ראש אמ"ן לשעבר האלוף חליוה, מפקד חטיבת המחקר לשעבר תא"ל סער, ומפקד 8200 תא"ל שריאל - מפקד חטיבת ההפעלה ג' לא קיבל אחריות בפומבי לכישלון המערך שעמד בראשו
לחטיבה יש תפקיד מרכזי בעיצוב תוכניות המלחמה ובבניית תיקי מודיעין והפצתם לשטח, וכן בבניית מודל התרעה שיאפשר לגורמי המודיעין לזהות ולאתר סימנים מעידים למלחמה. מודל כזה לא התקיים במתכונת יעילה קודם למתקפת חמאס, ומתברר שגם איסוף המודיעין לא היה מיטבי.
לשני העניינים האלה (ולנוספים) אחראים גם גורמים נוספים באמ"ן, אבל חטיבת ההפעלה לא יכולה לטעון - כפי שניסו לעשות גורמים מתוכה - להיעדר אחריות למחדל המודיעיני שקדם למתקפה, ושבמידה רבה אפשר אותה.
תמרור שלא הוצב
כחלק מאותם ניסיונות, פורסם בתוכנית "עובדה" כי כשלושה חודשים לפני המלחמה ג' כינס דיון בראשותו, שבו קבע כי אין לישראל מודיעין אינטימי בקרב מקבלי ההחלטות בחמאס, וכי ראוי שהמפקדים בשטח ייערכו בהתאם.
המסקנה הזאת צריכה להדהד דווקא כביקורת על החטיבה ועל מי שעמד בראשה: נדרש לברר מה נעשה בתקופה שקדמה למסקנה הזו כדי להשיג מודיעין אינטימי כזה (התשובה: מעט מאוד), מה נעשה בתקופה שלאחריה כדי להשיג מידע אינטימי כזה (התשובה: מעט מאוד), ומדוע היא לא הוצבה כתמרור אזהרה בוהק בכל מפקדה ולשכה בצה"ל בכלל ובפיקוד הדרום בפרט (התשובה: כי היא לא הוצגה באופן כזה).
כראש הזירה הצפונית בחטיבת ההפעלה הביע ג' התנגדות תמוהה לאיתור המנהרות שחפר חיזבאללה לשטח ישראל ולהשמדתן. התנגדותו של ג' נדחתה אז, והמנהרות הושמדו למרות עמדתו, שכאמור היתה חריגה
התמודדות שלא צלחה
לאחר שסיים את תפקידו בקיץ 2024, ג' התמודד על הפיקוד של יחידה 8200, אך במקומו הועדף לתפקיד אל"ם א', לשעבר סגן מפקד היחידה, שפרש ושיחזור כעת מהאזרחות (ויקודם לדרגת תא"ל). ג' לא הסתיר את אכזבתו, והיו בסביבתו שטענו לאיפה ואיפה, משום שהממנה - ראש אמ"ן, האלוף שלומי בינדר - קודם לתפקידו אף שפיקד ב־7 באוקטובר על חטיבת המבצעים שאחראית להפעלת כלל צה"ל.
כעת נודע שג' הושאל לאחרונה לאחד מגופי הביטחון, שם נכנס לתפקיד של סגן ראש אגף, המקביל לזה של תא"ל בצה"ל.
ל־ג' ניסיון בתחום (הסייבר) מתפקידים קודמים שביצע ב־8200. כראש הזירה הצפונית בחטיבת ההפעלה הביע התנגדות תמוהה לאיתור המנהרות שחפר חיזבאללה לשטח ישראל ולהשמדתן. התנגדותו נדחתה אז, והמנהרות הושמדו. ג' מונה מאוחר יותר לעוזרו של הרמטכ"ל אביב כוכבי, שמינה אותו בשלהי כהונתו לראש חטיבת ההפעלה.
לא המינוי הבעייתי הראשון
מעברו של ג' לגוף הביטחוני מעורר לא מעט פליאה, משום שטרם סוכמו התחקירים שנוגעים לחטיבת ההפעלה ואליו. ג' אינו קצין המודיעין הראשון שמקבל תפקיד אחר בטרם התבררה אחריותו: קדם לו אל"ם א', שהיה קצין המודיעין של פיקוד הדרום ו"התפוטר" לאחר שהתברר כי ניהל מערכת יחסים עם קצינה שהיתה כפופה לו, שמונה לנציג צה"ל במערך הסייבר הלאומי.
מהגוף הביטחוני נמסר בתגובה: "הליך השאלתו של הקצין לתפקיד בוצע בהתאם להוראת הדין והנוהל. מועמדותו של הקצין לתפקיד נבחנה ואושרה על ידי הגורמים המוסמכים לכך, תוך בחינת עמידתו בתבחיני הסף ובדרישות התפקיד. עד למועד מינויו טרם הושלמו התחקירים בצה"ל, ולא ניתנו המלצות אישיות בעניינו של הקצין בנוגע לאירועי 7 באוקטובר. עם השלמת התחקירים הצה"ליים, וככל שיימצאו מסקנות אישיות ביחס לקצין, אלה ייבחנו בכובד ראש".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו