המסוק החדש שיגן על הגבולות מפני חדירת מחבלים? במערכת הביטחון בוחנים רכישת בלק הוק חמוש

לאחר הפסקת האש, על פי ההערכות האפשרויות האוויריות הנוכחיות אינן מספיקות למשימת הגנת הגבולות הנדרשת • הפלטפורמה המרכזית שעל הפרק היא מסוק בלק-הוק מתוצרת חברת סיקורסקי, השייכת לחברת לוקהיד-מרטין האמריקנית - שעליה ניתן להרכיב חימושים

מסוק בלק הוק . צילום: רויטרס

לאחר כניסת הפסקת האש הבוקר לתוקף בגבול לבנון, ימשיכו בצה"ל ביתר שאת את הדיונים בנוגע לתפיסת הביטחון החדשה לאורך הגבולות, שתצריך, מן הסתם רכש חדש של אמצעי לחימה, כמו גם תפיסת הגנה מבצעית שונה לחלוטין. 

התפיסה הקודמת קרסה ב-7 באוקטובר ברצועת עזה, והייתה קרובה לקריסה גם בגבול לבנון. ל"ישראל היום" נודע כי אחת האופציות שנבחנות במערכת הביטחון רכישת פלטפורמה אווירית להגנת גבולות, שתהיה חמושה, תוכל להגיע לגבול במהרה, ותדע לפעול בצמידות עם כוחות הקרקע.

גבול עזה, צילום: דובר צה"ל

בשל העומס והשחיקה, במערכת הביטחון סבורים כי הפלטפורמות האוויריות הנוכחיות אינן מספיקות למשימת הגנת הגבולות הנדרשת, ולא יודעות לתת לכך מענה מיטבי. לפיכך, בישראל בוחנים מספר אפשרויות, כמו מטוס איירטרקטור, עפרוני, וכטב"מים תוקפים, אך נדמה כי הפלטפורמה המרכזית שעל הפרק היא מסוק בלק-הוק מתוצרת חברת סיקורסקי, השייכת לחברת לוקהיד-מרטין האמריקנית, שעליה ניתן להרכיב חימושים.

נציין כי לכוחות המיוחדים בצבא ארה"ב יש גרסה של בלק-הוק חמוש, שהופעלה לראשונה כבר בשנת 1991 במהלך מלחמת המפרץ.

היתרון של בלק-הוק חמוש הוא שמדובר במסוק קיים בחיל האוויר – ינשוף – אלא שהחיל משתמש בו כעת בעיקר למשימות תובלת סער, פינוי וחילוץ. כיוון שהמסוק כבר פועל בחיל האוויר, קליטת גרסה חמושה שלו תצריך השקעת משאבים מינימאליים בהכשרת טייסים ובאחזקה, מה גם שלחיל האוויר כבר יש חלקי חילוף זמינים, והמסוק יוכל לשמש גם למשימות הסער וגם למשימות הגנת הגבולות בתצורה חמושה.

כוחות צה"ל בגבול לבנון (ארכיון), צילום: אי.אפ.פי

במהלך השנים דווח כבר כי חיל האוויר בוחן גרסה חמושה של המסוק, ובעבר חברת אלביט אף ביצעה ניסויים מוצלחים להתקנת חימוש על הבלק-הוק, אך עד כה הרעיון לא מומש בישראל. כעת בוחנים בישראל, כאמור, כמה אופציות להגנת גבולות מהירה והתמודדות עם אירועי חדירה.

האופציה המובילה היא הבלק-הוק, ולא מן הנמנע כי ישראל תבקש לרכוש מסוקים משומשים מסוג זה, בהתאם לתקציב. במקרה שאכן יוחלט על רכישת בלק-הוק, אם תירכש פלטפורמה חדשה ניתן יהיה להרכיב עליה את מערכות החימוש במפעלים בארה"ב, בכפוף לאישור הממשל האמריקני, ואם יירכש מסוק משומש, תוכל חברת אלביט הישראלית להרכיב עליו את מערכות החימוש או שיתכן וחברת לוקהיד מרטין תתבקש לעשות זאת. נזכיר, עם זאת, כי כל הנושא עדיין בבחינה.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר