"העיכוב פוגע בהרתעה": 12 פיגועים קטלניים, 17 מחבלים ורק 2 בתים נהרסו

בדיקת "ישראל היום" ומחלקת המחקר של תנועת "אם תרצו" מגלה כי מאז תחילת 2023 נהרס בית אחד של מחבל ובית אחר נאטם • הרס בתי מחבלים אורך בממוצע יותר מ־115 ימים • בתנועה מאשימים את שר הביטחון, יואב גלנט: "הוא מתחמק מאחריות. כך לא נראית מדיניות ביטחונית אפקטיבית"

הריסת בית מחבל (ארכיון). צילום: גיל יוחנן

נמשך העיכוב בהריסת בתי מחבלים שביצעו פיגועים קשים בהם נרצחו ישראלים. "ישראל היום" חושף כי מאז תחילת שנת 2023 בוצעו 12 פיגועים קשים בהם נרצחו 26 בני אדם – אולם מתוך 17 המחבלים המעורבים באותם פיגועים, וזהותם ידועה בוודאות, נהרסו בתיהם של שניים בלבד.

צה"ל פועל להריסת ביתו של אחד המחבלים שהרגו את סמ"ר עידו ברוך ז"ל // צילום: רשתות ערביות

המשמעות היא שחרף העובדה שרוב הפיגועים התרחשו לפני שישה ושבעה חודשים - בתי המחבלים עומדים על תילם – זאת למרות שהריסת בית מחבלים הינה אחד מכלי ההרתעה המשמעותיים שנמצאים בידי צה"ל ומשרד הביטחון.

על פי בדיקה של "ישראל היום" ומחלקת המחקר של תנועת "אם תרצו" מערכת הביטחון הוציאה רק ארבעה צווי הריסה לבתי מחבלים שרצחו ישראלים השנה. בפועל נהרס רק ביתו של המחבל שרצח את אור אשכר בתל אביב וביתו של המחבל שדרס למוות את האחים פלאי בשכונת רמות בירושלים - נאטם.

זירת הפיגוע בנווה יעקב, צילום: אוליבייה פיטוסי/פלאש90
ההלוויה של האחים הלל ויגל יניב שנרצחו בפיגוע בחווארה, צילום: אורן בן חקון
מסע הלוויה של לוסי די בבית העלמין באפרת, צילום: חנן גרינווד

עוד עולה כי בפברואר האחרון נמסר צו להריסת ביתו של חיילי עלקם, שרצח שבעה בני אדם בשכונת נווה יעקב בירושלים, אך ההריסה לא יצאה אל הפועל. בני משפחתם של המחבלים עבד אל-פתח חרושה ומוחמד חרושה, שרצחו את הלל ויגל יניב בשומרון קיבלו צו להריסת ביתם במאי האחרון, אך הבית טרם נהרס. כך גם ביתו של המחבל שרצח את אילן גנלס באותו היום בבקעת הירדן. לבתיהם של המחבלים שרצחו את שלושת בנות משפחת די בצומת חמרה באפריל האחרון, בוצע מיפוי הנדסי – אך כאמור ארבעה חודשים אחרי הפיגוע המחריד - הבתים עדיין שלמים.

ממפים ולא הורסים

כבר שנים שסוגיית הריסת בתי המחבלים נמצאת במחלוקת. במערכת הביטחון אמנם סבורים שהריסת בתי מחבלים מועילה באופן מהותי להרתעה ולמניעת טרור נוסף, אך יחד עם זאת מבצעת הרס של בתי מחבלים רק במקרים בהם נרצח ישראלי. כך פיגוע שבו נרצח ישראלי אחד יוביל לבסוף להריסת בית מחבל, ואילו פיגוע כמו זה שארע אתמול בקניון במעלה אדומים, שבו מחבל פתח במסע טרור ופצע שישה ישראלים, בהם שניים קשה - לא יכלול את הרס בית המחבל.

יש לציין כי מאז תחילת השנה נהרסו עשרה בתי מחבלים - האחרון שבהם בשכם, יום לאחר הפיגוע בתחנת הדלק בעלי. אך מדובר בבתים של מחבלים שביצעו פיגועים בשנת 2022, ונהרסו גם הם לאחר עיכוב משמעותי. כך, הבית שנהרס בשכם היה של המחבל שרצח את לוחם סיירת גבעתי עידו ברוך באוקטובר 2022 - כלומר הבית נהרס לאחר שמונה חודשים.

מיפוי בית המחבל, צילום: דובר צה"ל
הריסת בית המחבל בחארס, צילום: דובר צה"ל

בצה"ל נוהגים לבצע מיפוי של בית מחבל שרצח ישראלים שעות ספורות לאחר הפיגוע, אך לאחר מכן ההליך מתחיל להתעכב משמעותית. ממחקר של "אם תרצו" שפורסם ב"ישראל היום" בתחילת השנה נקבע כי בית מחבל נהרס בממוצע לאחר שלושה חודשים. אולם כפי שניתן להבין – ישנם עיכובים ארוכים ומשמעותיים אף יותר.

ב"אם תרצו" אומרים כי בפיגועים מאז תחילת השנה, בניקוי הפיגועים שהתרחשו בתקופה האחרונה כדוגמת הפיגוע בעלי והפיגוע בתל אביב שבו איבדה אישה את עוברה, הרס בתים אורך כעת בממוצע יותר מ־115 ימים והיד נטויה.

בצה"ל טוענים כי הבתים יהרסו בהתאם ל"שיקולים המבצעיים". אמנם, יש צורך בגיבוש כוח משמעותי להרס בית מחבל, כולל כוח של יחידת יהל"ם, אך יחד עם זאת העובדה כי אף בית מחבל לא נהרס מעלה תהיות.

מי מקבל את ההחלטות?

ראש אגף מחקר ומדיניות באם תרצו, אלון שוורצר, מטיל את האשמה על מתווה המדיניות של שר הביטחון יואב גלנט. "''הממצאים מדאיגים מאוד והשיהוי בהריסת בתי מחבלים לא יעלה על הדעת ופוגע בהרתעה. לאור העובדה שלא מדובר באירוע בודד אלא ברצף של מעל ל־10 בתי מחבלים שטרם נהרסו נשאלת השאלה: האם ישנה הנחיה מלמעלה לעצור את הרס הבתים של מחבלים שביצעו פיגועים בשנת 2023?

שר הביטחון יואב גלנט (ארכיון), צילום: אייל מרגולין - ג׳יני

"שר הביטחון לא יכול להתעלם מהנושא ובטח שלא להתחמק מאחריות. אנו מצפים ממנו להורות למערכת הביטחון להפסיק את העיכובים ולהרוס לאלתר את כל בתיהם של המחבלים שביצעו פיגועים בשנת 2023 ללא שיהוי. כך לא נראית מדיניות ביטחונית אפקטיבית".

דובר צה"ל מסר בתגובה: "אין שינוי במדיניות החרמת והריסת בתי המחבלים. ההחלטות על הריסת בתי מחבלים מתקבלות בהתאם להמלצת גופי הביטחון. כל מקרה נבחן לגופו, בהתאם למכלול הנסיבות, על פי שיקולים מבצעיים וביטחוניים ולשם הרתעת מפגעים פוטנציאליים".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר