הריבית הנמוכה במשק הפכה את אגרות החוב ללא אטרקטיביות וגם שוק הנדל”ן נראה יקר מתמיד ועלול לקרוס בגלל מאות אלפי המובטלים שנוספו למשק. בתנאים כאלה לא מפתיע שכל כך הרבה משקיעים רצים לעבר שוק המניות.
להשקעה במניות אכן יש הרבה יתרונות ולא רק עכשיו. ראשית, שוק המניות עולה ב-9% בשנה בממוצע והכסף גדל בצורה של ריבית דריבית, כלומר התשואה תיצבר תמיד על כל הכסף בתיק שלכם, הן על ההון ההתחלתי והן על הרווחים שנצברו בדרך. לכן, גם אם אין לכם ידע בהשקעות ואפילו סכום התחלתי קטן, תוכלו להגדיל את ההשקעה שלכם לסכום אדיר לאורך השנים.
בשביל לסבר את האוזן, אם תחקו את התנהגות שוק המניות עם 50,000 ש”ח ותוסיפו בסך הכל 250 שקלים בכל חודש, בעוד 10 שנים יהיו לכם ביד 213 ש”ח, כעבור 20 שנה התיק שלכם יגיע ל-732,000 ש”ח וכעבור 3 עשורים הוא יחצה את רף מיליון השקלים. אם תלמדו לשפר את התשואה שלכם אפילו במקצת באמצעות אסטרטגיות פסיביות חכמות כפי שאסביר בהמשך הכתבה, תסיימו את העשור השלישי להשקעה עם סכום מדהים של 2.3 מיליון ש”ח! לא סתם אלברט איינשטיין אמר שהריבית דריבית היא הפלא השמיני בתבל”…
איך ליישם את העקרונות של באפט בשוק הישראלי?
צפה עכשיו בסדרת וידאו חינמית של ינון אריאלי שתגלה לך את הישטה של המשקיע האגדי
מניות לא רק מניבות את התשואה הגבוהה ביותר מכל אפיק השקעה אחר, יש להן גם יתרונות נוספים. למשל, המניות נסחרות בבורסה מידי יום ולכן אפשר למכור אותן בכל רגע ולקבל את שוויין במזומן לחשבון הבנק – זה יתרון גדול על דירה להשקעה, שם ייקח לכם הרבה זמן לממש את הנכס. בנוסף, כל המידע על כל החברות שנסחרות בבורסה מוצג באינטרנט בחינם, כך שניתן לבחון ולקנות כל מניה ברחבי העולם בלי לצאת מהבית, אפילו דרך הטלפון הנייד. נראה אתכם קונים דירה להשקעה בסן פרנסיסקו בלי לטוס לשם, ועוד בתקופת הקורונה…
השאלה איך משיגים את התשואה הזו?
לחץ כאן לגלות איך לבחור מניות לפי השיטה של וורן באפט
זה פשוט – קונים את המניות של כל החברות המובילות בשוק ומחזיקים לתקופה ארוכה.
אפשר לעשות את זה בקלות על ידי מוצר השקעה הנקרא קרן סל או תעודת סל, שמחקה את התנהגותו של מדד מרכזי כלשהו. מדד הוא אוסף של הרבה מניות בעלות מכנה משותף ובכל בורסה יש מדד או מספר מדדים מרכזיים כאלו, המורכבים מהמניות של החברות הכי גדולות והכי יציבות. בבורסה בארה”ב המדד המוביל נקרא S&P 500, והוא מכיל את 500 החברות הכי גדולות בכלכלה האמריקנית, ובבורסה בת”א המדד המרכזי נקרא מדד ת”א 35, והוא מכיל את 35 החברות הכי גדולות בישראל.
בשפה פשוטה, אם השקעתם במדד ה-S&P 500, קניתם למעשה סל המורכב מהמניות של אמזון, אפל, גוגל, פייסבוק, מייקרוסופט, ג’ונסון אנד ג’ונסון, טסלה מוטורס של אילון מאסק ועוד הרבה ענקיות אמריקניות מוכרות. אם אתם שומעים שבחדשות אמרו שהמדד עלה או ירד באחוז כזה או אחר, אז הכוונה היא שהערך של המדדים המרכזיים שציינו עלה או ירד באותו היום.
התנהגות המדדים היא מאוד תנודתית ברמה יומית או חודשית, אבל בהסתכלות ארוכת שנים המדדים המרכזיים עולים ב-9% בממוצע בשנה. כלומר, מי שקונה את המדדים המרכזיים באמצעות קרן סל או תעודת סל, למעשה לא צריך לעשות יותר כלום והוא ישיג את התשואה הזו. תתפלאו, אבל 95% ממנהלי השקעות המוסדיים לא משיגים תשואה כזו, כך שאם עשיתם את זה כבר ניצחתם כמעט את כל בתי ההשקעות בארץ ובעולם בלי שום מאמץ.
נשמע פשוט, אז מה בכל זאת הקאץ’?
לא הכל צבוע בוורוד בהשקעה במדדים. אמנם, בהשקעה רציפה של 15 שנים לפחות לעולם לא תפסידו כסף, אבל גם לא תמיד תרוויחו את התשואה הממוצעת שהזכרתי. לדוגמה, מי שחיקה את המדדים ב-25 השנים האחרונות השיג תשואה של כ-7% בשנה בלבד. בשביל להבטיח שתשיגו 9% בשנה, תצטרכו לפעמים להתמיד בהשקעה ברציפות למשך עשרות רבות של שנים. זה חיסרון לנעול את הכסף שלנו לכל כך הרבה שנים, ובנוסף, בדרך תהיה כמובן תנודתיות גבוהה כמו שיש בשוק המניות, ורוב האנשים יתקשו לעמוד בזה לאורך כל כך הרבה שנים.
חיסרון נוסף הוא שבמדדים יש גם חברות טובות כמו אלו שציינתי מקודם, אבל לצידן גם חברות גרועות שמפסידות כסף וגם כאלו שהמניות שלהן נסחרות ביוקר. הבעיה היא שכולן – הטובות והגרועות, מגיעות בחבילה אחת משותפת כשקונים את המדד, וזאת בהחלט מגבלה.
בעיה קריטית נוספת, היא שהמשקיעים שבוחרים בהשקעה במדדים משוכנעים שלא צריך לדעת כלום וההשקעה תגדל מעצמה. על פניו זה נכון, אבל בפועל יש כאן גם אתגר מנטלי – קשה מאוד לא לעשות כלום במשך כל כך הרבה שנים כשלא למדתם אסטרטגיה סדורה שמגדירה מה קונים ומתי מוכרים. אותם משקיעי מדד לא עיוורים לחדשות והמלצות באינטרנט ובתקשורת, ולכן רובם מתפתים לבצע פעולות מסחר מיותרות בתדירות גבוהה, לרדוף אחרי מניות פופולאריות שנסחרות ביוקר, לברוח מהשוק בהפסד בתקופות שליליות ולפספס את הראלי שמגיע מייד אחר כך, ובקיצור – להשקיע בלי תוכנית אסטרטגית קבועה וסבלנית וכך להשיג תשואה נמוכה בלבד. לפעמים אפילו להפסיד כסף.
אז מה לעשות כדי לנצל את החכמה של וורן באפט והמחקרים האקדמים ולהרוויח יותר מתשואת השוק בעקביות?
וורן באפט הוא גאון בהשקעות, והוא וחבריו – משקיעי הערך הגדולים, למדו והתמקצעו במשך הרבה שנים כדי לדעת לקרוא דוחות כספיים ולנתח חברות לעומק, וכך הם יכולים לבחור מניות בפינצטה להשיג תשואות פנומנליות. לרוב האנשים אין הרצון והזמן לנתח חברות, אבל מסתבר שאפשר לנצל את עקרונות בחירת המניות של באפט ודומיו כדי לגבור על תשואת שוק המניות מבלי לעבוד קשה.
זה נקרא אסטרטגיות פסיביות, באקדמיה הוכיחו במאות מחקרים שזה עובד ומשקיעי ערך רבים משתשמים בשיטה הזו כבר עשרות שנים כדי לדוג את המניות לתיקי ההשקעות שלהם במיליארדי דולרים.
הרעיון הוא להשתמש בסט קריטריונים פיננסי חכם ובאמצעותו לאתר את המניות הכי אטרקטיביות בשוק בלי שיהיה צורך בניתוח מעמיק של החברות שלהן. זה מתבסס על העובדה שמניות שנסחרות במחיר נמוך מידי ביחס לתוצאות הכספיות שלהן או לשווי הנכסים שלהן נוטות להיסחר מתחת למחיר ההוגן שלהן, כלומר להיסחר בזול. כעת, קונים סל של מניות כאלו ומחזיקים אותן למשך תקופה קבועה, ובסיומה מוכרים אותן ומחליפים בסל מניות מנצחות חדש.
האסטרטגיות האלו הן החלום הרטוב של כל משקיע, כי כל אחד יכול ללמוד אותן בקלות וכך לנפות את המניות הגרועות והיקרות מהמדדים, ולהישאר רק עם המניות האיכותיות והאטרקטיביות, כלומר להשקיע בהצלחה ללא הבעיות שיש להשקעה במדדים.
תהליך סינון המניות המנצחות האלו מתוך כלל המניות בשוק לוקח בדיוק כמה דקות, אחת לתקופה, וזה נותן לכם את הפוטנציאל להשיג תשואות גבוהות מתשואת המדדים לאורך זמן במינימום מאמץ.
מניסיוני, האסטרטגיות הפסיביות האלו עובדות נהדר, אבל לפני שאתם רצים לפתוח חשבון השקעות אצל ברוקר, אתם חייבים להקדיש לפחות כמה שעות כדי ללמוד ולהבין איך עובדות אסטרטגיות השקעות הערך האלו ולרכוש את החוסן המנטלי הנדרש כדי לצלוח את העליות והירידות של שוק המניות. כך תוכלו לצאת לדרך בבטחה ולהרוויח בשוק המניות בגדול לאורך זמן.
לצפייה בסדרת ההדרכות החינמית של ינון אריאלי שתלמד אותך כיצד לאתר מניות >>
הדברים המובאים בכתבה הינם לצורך מידע כללי בלבד ואין לראות בהם משום המלצה ו/או ייעוץ לגבי כדאיות ההשקעה בניירות ערך ו/או מכשירים פיננסיים אחרים. הדברים אינם מהווים תחליף לייעוץ ספציפי המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם, וכל העושה בהם שימוש עושה זאת על דעתו ועל אחריותו בלבד. לכותב אין רישיון ייעוץ השקעות, ויש לו עניין אישי בחלק מניירות הערך שהוזכרו.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו