נושמים לרווחה: בן נובק מסביר איך ריברסינג ותרגילי נשימה עוזרים להתמודד עם התקפי חרדה ומתחים

מהו ריברסינג ואיך הוא מסייע בהתמודדות עם חרדה?

ai

בשיתוף בן נובק

ריברסינג, הידוע גם כנשימה מעגלית, הוא תרגול נשימתי המאפשר שחרור של רגשות ומטענים שהצטברו בגוף ובתודעה. השיטה מבוססת על נשימה עמוקה ורציפה, ללא הפסקה בין השאיפה לנשיפה. בן נובק מטפל מוסמך בריברסינג ומנחה סדנאות, מסביר שהטכניקה הזו מאפשרת לשחרר מתחים רגשיים ולהפחית סטרס מצטבר. “אנשים מחזיקים רגשות מודחקים שמשפיעים עליהם ביום-יום, בלי שהם בכלל מודעים לזה. הנשימה היא מפתח מרכזי לשחרורם,” הוא אומר. ״התהליך הזה מעניק לאנשים כלים להתמודד עם מתחים וחרדות באופן טבעי ויעיל״. על ידי תרגול הנשימה המעגלית מחקרים מראים שמתחזק הקשר בין הגוף לנפש שמוביל לתחושת רגיעה עמוקה ואיזון פנימי.

התקף חרדה: תסמינים עיקריים וכיצד לזהות אותם

התקף חרדה הוא חוויה פתאומית ואינטנסיבית, שבה הגוף נכנס למצב של דריכות קיצונית. התסמינים כוללים לרוב דפיקות לב מואצות, קוצר נשימה, הזעה מוגברת, תחושת חנק, סחרחורות, רעידות, ולפעמים גם תחושת ניתוק מהמציאות או פחד מהתמוטטות. “אנשים שמגיעים אליי לתרגול ריברסינג מספרים שבמהלך התקף חרדה הם חווים תחושה שהם מאבדים שליטה, כאילו הם כלואים במעגל בלתי נגמר של מתח נפשי ופיזי“, מסביר בן נובק.

תפקיד הנשימה בהתקף חרדה

במהלך התקף חרדה, הנשימה הופכת למהירה ושטחית – תגובה טבעית של הגוף במצבי סטרס המכונה “fight or flight”. אך במקום להקל על המצב, הנשימה השטחית מפחיתה את רמות החמצן בדם, מה שעלול להחמיר את תחושת הלחץ. “אחד הדברים שאני מדגיש בעבודה שלי הוא שהגוף זקוק לחמצן, ובמיוחד במצבים של חרדה. כאשר אנחנו לא נושמים נכון, אנחנו מעצימים את התסמינים הפיזיים של החרדה,” מסביר נובק. הוא גם ממליץ דווקא להוציא את כל האוויר מהריאות כשאנחנו סובלים מנשימה שטחית, כדי לאפשר לנשימה הבאה להיות עמוקה יותר.

איך ריברסינג עוזר להתמודד עם התקף חרדה ותסמיניו?

ריברסינג מספק כלים מעשיים לשבירת המעגל של נשימה לקויה במהלך התקף חרדה. “הטכניקה הזו לא רק מאפשרת לנו לפתוח את הריאות ולנשום עמוק יותר ביום-יום, אלא גם משחררת את הגוף מרגשות וטראומות שנלכדו לאורך שנים”, אומר נובק. בעזרת נשימה עמוקה ומודעת ניתן להחזיר לגוף את תחושת השליטה ולהפחית את עוצמת התסמינים בזמן אמת.

בנוסף, עבודה קבועה עם ריברסינג או השתתפות בסדנאות ריברסינג, מסייעת בהפחתת הסיכוי להתקפים חוזרים, שכן היא משפרת את היכולת של המשתתף לזהות סימני אזהרה מוקדמים ולהגיב אליהם בצורה מבוקרת יותר וגם לעבוד עם הפחד מאיבוד שליטה שעולה לרוב בהתקפי חרדה וגם משמש כמנוע שלהם. “הנשימה שלנו היא כמו עוגן ברגעי סערה,” מסכם נובק, “ברגע שאנחנו שולטים בנשימה שלנו, אנחנו שולטים גם בתגובה לפחדים שלנו ולרגשות שלנו”

מחקרים על ריברסינג והשפעתו על הבריאות

מחקרים הראו כי נשימה מעגלית משפרת את הרווחה הנפשית ותורמת להפחתת רמות חרדה ודיכאון. התרגול מעודד שחרור של רגשות מודחקים ומסייע להתמודד עם מתחים כרוניים. כמו כן, יש עדויות לכך שתרגול נשימה מעגלית מחזק את המערכת החיסונית ומגביר את רמות האנרגיה, מה שהופך אותו לכלי משמעותי בהתמודדות עם בעיות בריאות כרוניות.

איך ריברסינג ונשימה מעגלית עובדים ברמה הפיזיולוגית?

ריברסינג יוצר השפעות מרחיקות לכת על הגוף באמצעות ויסות של מערכת העצבים, שיפור החמצון, והפחתת תגובות דלקתיות. הנשימה העמוקה והרציפה מעודדת שחרור רעלים ומשפרת את תפקוד מערכת הנשימה.
ברמה המעשית, הריברסינג משפיע על:

  • גירוי עצב הואגוס והשפעתו על מערכת העצבים
    הנשימה המעגלית מפעילה את עצב הואגוס, המעודד את מערכת העצבים הפרסימפתטית (תגובת ‘מנוחה ועיכול’). התוצאה היא האטת קצב הלב, הרפיית השרירים והפחתת רמות הקורטיזול – הורמון הסטרס המרכזי בגוף.
  • חמצון משופר ושחרור רעלים
    במהלך תרגול ריברסינג, נשימה מעגלית משפרת את זרימת החמצן בגוף, מה שמסייע בפעילות אופטימלית של תאי הגוף ובפינוי רעלים. שיפור זה מוביל להגברת החיוניות ולתחושת רעננות כללית.
  • איזון דלקתי ושיפור תפקוד המערכת החיסונית
    מחקרים מעידים כי תרגול נשימה מעגלית מפחית את רמות הדלקתיות בגוף ומאזן את התגובה החיסונית. נשימה נכונה משפרת את האיזון של רמות החומציות (pH) בדם, מה שמקטין את הסיכון לדלקות כרוניות ולבעיות בריאות נוספות
  • שחרור חסימות פיזיות ורגשיות
    נשימה מעגלית מאפשרת לשחרר חסימות שנוצרו בעקבות טראומות רגשיות, המתחבאות לעיתים במעמקי הגוף. ‘הנשימה מחזירה לגוף את יכולתו לרפא את עצמו,’ אומר נובק, ‘ומאפשרת לנו להתחבר למקום עמוק של שלווה פנימית.’

תרגילי הנשימה המוקלטים של בן נובק: נשימת הרפואה ונשימת השינה

נשימת הרפואה – להפחתת סטרס ושיפור בריאות כללית

נובק פיתח הדרכה מוקלטת בשם ‘נשימת הרפואה‘, המיועדת לתרגול יומי ומתמקדת בהפחתת סטרס ושיפור הבריאות הפיזית והנפשית. התרגול כולל נשימה מעגלית שמגרה את עצב הואגוס, מרגיעה את מערכת העצבים ומשפרת את זרימת החמצן בגוף. התועלות כוללות:
– שיפור תפקוד הריאות והמערכת החיסונית – ייצור מוגבר של תחמוצת חנקן.
– הפחתת מתח והגברת עמידות ללחץ – איזון רמות ה-pH בגוף ומניעת דלקות.
– שיפור ריכוז ושקט נפשי – עוזר למקד את המחשבה ולשפר נוכחות יומיומית.

נשימת השינה – טכניקת 4-7-8 לשינה עמוקה

נשימת השינה, המבוססת על טכניקת 4-7-8 שפותחה על ד״ר אנדרו וייל, נועדה לעזור לנו להירדם, להרגיע את מערכת העצבים ולהאט את קצב הלב. התרגול כולל:
1. שאיפה דרך האף למשך 4 שניות.
2. החזקת נשימה ל-7 שניות.
3. נשיפה ארוכה דרך הפה למשך 8 שניות.

ניתן למצוא ביוטיוב ובאתר של נובק את תרגילי הנשימה שלו בחינם.

לסיכום: נשימה מודעת כאמצעי לשיפור הבריאות הנפשית והפיזית שלנו

ריברסינג, יחד עם תרגולי נשימה מונחים כמו ‘נשימת רפואה’ ו’נשימת השינה’, מספק כלים מעשיים לשחרור מתחים, טיפול בחרדה ושיפור הבריאות הפיזית והנפשית. בעזרת תרגול של נשימה מעגלית (ריברסינג), ניתן להשיג איזון נפשי ולחזק את החוסן הפיזי – כלי יקר ערך בעידן המודרני.

האמור בכתבה זו כולל תוכן ומידע מסחרי / שיווקי באחריות המפרסם ומערכת ישראל היום אינה אחראית למהימנותו

 

בשיתוף בן נובק

כדאי להכיר