גמילה מאלכוהול- לחיי החופש

שתיית אלכוהול הייתה כבר משחר ההיסטוריה נוהג נפוץ ומקובל. טקסים דתיים, מסיבות, אירועים חברתיים וטקסים תרבותיים נסובו סביב האלכוהול. מי החיים, משקה האלים, יוצר האדם והטיפה המרה הן דוגמאות לשמות השונים שניתנו לאלכוהול לאורך ההיסטוריה, שמות המשקפים את היחס לאלכוהול ומשמעותו

freepik

בשיתוף מרכז גמילה שבטיא

גם היום, אלכוהול ממשיך להוות ביטוי חברתי מקובל לאירועים משמחים ורגעים של בילוי, שחרור והנאה. מציאות זו יוצרת קושי גדול מאד בזיהוי התמכרות וצורך בתהליך גמילה מאלכוהול.

בנוסף להיסטוריה הארוכה של לגיטימציה חברתית, האלכוהול בשונה מסמים, אשר רבים מהם אסורים חוקית למכירה וקניה, הינו חומר חוקי. למעט מספר מגבלות מזעריות הניתנות בקלות לעקיפה, קנית וצריכת אלכוהול הינה חוקית והנגישות אליה זמינה וקלה.

כעת ברור יותר מדוע התמכרות לאלכוהול , בשונה מהתמכרות לסמים, נחשבת להתמכרות קשה לזיהוי, איתור ואבחון. הקושי בזיהוי התמכרות מקבל משנה משמעות לנוכח הנזקים החמורים של התמכרות לאלכוהול ומחדד את הצורך במתן מידע לגבי זיהוי התמכרות, המענים הקיימים ותהליך גמילה מאלכוהול .

בין שימוש להתמכרות- סימנים של התמכרות

כולם שותים. בכל אירוע. בכל סופ”ש. בכל בילוי. בכל קיוסק. בכל פיצוציה. האלכוהול נמצא בכל מקום. מרבית האנשים מסוגלים לשלוט במינונים, לא לשתות כלל במצבים מסוימים בהם שתיית אלכוהול מסוכנת ונהנים מהסגולות של אלכוהול. אולם, אצל חלק מהאנשים שתיית האלכוהול עשויה להפוך  לתלות ושימוש לרעה באלכוהול עם נזקים בריאותיים, נפשיים והתנהגותיים.

מה בין שימוש סביר לתלות והתמכרות?

-תדירות, שליטה ומינון- עליה בתדירות וכמויות השתייה לצד ירידה ביכולת השליטה בצריכה. צורך להגדיל עוד ועוד את כמות האלכוהול כדי להשיג את ההשפעה הרצויה וניסיונות להפסיק את צריכת האלכוהול אך ללא הפסקה מעידים על פיתוח תלות באלכוהול.

-פגיעה בתפקוד- התמכרות לאלכוהול פוגעת ביכולת התפקוד בכל מישורי החיים; משפחה, עבודה, לימודים או כל מחויבות אחרת. העיסוק בהשגת אלכוהול, שתייה והתאוששות ממנה באים על חשבון עיסוקים אחרים ופוגעים ביכולת המיקוד, ביצוע ותפקוד במישורי חיים אחרים.

-בריאותית- שתיית אלכוהול מרובה עשויה לגרום למצבים הבאים: מתח, עצבנות, אי שקט, חרדה, רעד, בעיות שינה, דופק גבוה ועוד.

במידה ואתה מזהה כי התיאורים הללו תואמים את אופן השימוש שלך באלכוהול, ככל הנראה אתה צורך אלכוהול באופן שעשוי להזיק לבריאותך הפיזית והנפשית ומהווה פוטנציאל להתמכרות.

גמילה מאלכוהול- לחיי החופש, יכולת הבחירה והחיים!!

אז הבנת שהשימוש שלך באלכוהול, יצא משליטה. אתה מרגיש את ההשפעות של כך בעבודה, בחיי המשפחה ואולי אפילו בסימפטומים בריאותיים שונים. ניסית כבר מספר פעמים להפסיק ובכל פעם, מצאת את עצמך עצבני יותר ורק מחפש את הכוס הבאה כדי להירגע. אתה יודע שאתה זקוק לעזרה, אבל לא ממש מבין למי פונים, מה עושים ואולי בכלל אתה מתלבט האם אתה מגזים כי בואו, כולם שותים.

מהניסיון הרב וממחקרים רבים עולה כי לרוב וכמעט תמיד, ניסיונות גמילה עצמיים בבית, אינם מצליחים. הסבילות שהגוף פיתח, התלות הנפשית והזמינות הגבוהה של האלכוהול הופכים את הניסיון לגמילה עצמית קשה מאד וכמעט בלתי אפשרית. לכן, ההמלצה הינה לעבור את התהליך גמילה מאלכוהול במרכז גמילה ובליווי ותמיכה של אנשי מקצוע המומחים לטיפול בהתמכרויות. הצוות המקצועי במרכז גמילה מורכב מרופא נרקולוג-רופא בעל התמחות בטיפול בהתמכרויות לחומרים ממכרים, אחים סיעודיים, אנשי טיפול מתחומי הפסיכולוגיה ועבודה סוציאלית ומדריכים.

גמילה מאלכוהול מורכבת מהפסקת השימוש באלכוהול עד השגת ניקיון ולאחר מכן עבודה טיפולית במטרה לבנות הרגלי התמודדות מיטיבים.

הפסקת השימוש באלכוהול הינה שלב קשה שעשוי לעורר סימפטומים פיזיולוגים ונפשיים שונים. שלב זה קורה בהדרגה ובליווי ומעקב רפואי וסיעודי הן כדי לבנות זאת בצורה הדרגתית ומותאמת והן כדי להתאים טיפול תרופתי להקלה על סימפטומים במידת הצורך. שלב זה לרוב אורך מספר שבועות עד שהאדם מצליח להשיג ניקיון מאלכוהול. לאחר מכן, יחד עם הצוות הטיפולי, באמצעות שיחות פרטניות וקבוצות טיפול ותמיכה, האדם נכנס לתהליך טיפולי. בתהליך זה האדם לומד לזהות את הסיבות להתמכרותו, מצבים המהווים טריגרים לשימוש ולפתח אסטרטגיות התמודדות, כלים והרגלים בריאים.

תהליך גמילה מאלכוהול הינו מסע בו לומד האדם לזהות את המנגנונים המפעילים אותו, להכיר בנטייה להתמכרות, לפתח מיומנויות וכישורי התמודדות עם מצבי לחץ, סטרס וחרדה. מדובר בתהליך נפשי, קשה לעיתים אך משתלם ביותר.

אל תוותר על ההזדמנות לחיים מלאים. אל תוותר על היכולת להרגיש, לחוות, להנות, לבחור, לחיות. אם אתה מתלבט לגבי אופן השימוש שלך באלכוהול, פנה למרכז גמילה שבטיא לייעוץ מקצועי.

האמור בכתבה זו כולל תוכן ומידע מסחרי / שיווקי באחריות המפרסם ומערכת ישראל היום אינה אחראית למהימנותו

 

בשיתוף מרכז גמילה שבטיא

כדאי להכיר