החטיבה החרדית החדשה יוצאת לדרך, זאת על רקע המהומה סביב חוק הפטור הגיוס וההפגנות בלשכת הגיוס בירושלים. בדצמבר הקרוב צפויים ראשוני הלוחמים להגיע לבסיס האימונים החדש של החטיבה החרדית, כך נודע ל"ישראל היום".
בסיס האימונים "תבץ" בבקעת הירדן עובר שדרוג משמעותי, בעלות של 170 מיליון שקלים, שכולל הקמת ארבעה בתי כנסת ותשתיות מותאמות לעולם החרדי, במטרה לקבל את ראשוני הלוחמים החרדים שיהוו חלק מחטיבת חי"ר מן המניין.
את החטיבה מקים אל"מ אבינועם אמונה, תחת פיקודו של אלוף דוד זיני. על פי התכנון, עד נובמבר 2025 צפוי לפעול כבר גדוד חי"ר חרדי ראשון, שיצטרף לגדוד נצח יהודה בחטיבת כפיר ולפלוגות תומר בגבעתי וח"ץ בצנחנים.
מדובר בפעם הראשונה מאז שנות השמונים, אז הוקמה חטיבת גבעתי, שמוקמת חטיבה חי"ר סדירה "מאפס" (חטיבת כפיר, שנחשבת לצעירה ביותר כיום, הורכבה מגדודים קיימים).
לקראת הגעת הלוחמים הראשונים, כבר מונו לחטיבה החדשה מפקד גדוד, קצין משאבי אנוש חטיבתי, מפקדי פלוגות ומפקדי מחלקות - והסגל כבר החל בהכשרה. על פי התכנון, החטיבה תפעל כמו יתר חטיבות החי"ר, כגוף עצמאי שלא יזדקק לתגבור מיחידות אחרות.
בצה"ל עושים מאמצים משמעותיים על מנת לגייס חרדים בצורה מסיבית, מתוך הבנה שיש בכך צורך משמעותי. חטיבה סדירה יכולה להחליף בתעסוקה המבצעית עשרות גדודי מילואים, צעד שיקל באופן משמעותי על העומס הכבד שמוטל על המילואימניקים.
במקביל להקמת החטיבה החרדית החדשה, ממשיכים בצה"ל גם להקים מסגרות נוספות לחרדים. כך, הוקמה פלוגת מג"ב חרדית ומערך טכני למטוסים (דת"ק) בחיל האוויר, שמותאם לציבור החרדי.
בנוסף, בשל חשיבות גיוס החרדים לצה"ל, מתקיים מדי חודש דיון בנושא בהובלת הרמטכ"ל הרצי הלוי, בכירים בצה"ל פגשו נציגים של אדמו"רים ורבנים משמעותיים בקרב החרדים הליטאים ונערכה פגישה בין קצינים בכירים וגדול הדור החרדי ליטאי, הרב משה הלל הירש.
לגבש תמיכה בגיוס החרדים
ההבנה בצה"ל היא שיש לזנוח את נושא הצבא כ"מחנך" כשמדובר בחרדים, ולהוכיח להם שניתן להיות חרדי, ולהישאר כזה, במהלך שירות בצה"ל. לשם כך מבקשים בצבא לגבש תמיכה רחבה ככל שאפשר סביב גיוס החרדים לצה"ל, עד כדי שאיפה ל"הסכמות" מרבנים.
ביום חמישי האחרון, הסתיים השלישון הראשון בשנתון הגיוס הנוכחי, שבו הוצב יעד שאפתני לגיוס 4,800 חרדים לצה"ל, זאת בניגוד ל-1,800 שהתגייסו בשנה שעברה. כזכור, לפני כמה חודשים נשלחו צווי גיוס לכ-3,000 חרדים, ואלו נדרשו להגיע ללשכות הגיוס. בפועל, נחשף ב"ישראל היום" לפני כחודש, הגיעו פחות מעשרה אחוזים ללשכה.
התכנון הוא שבשנת הגיוס הבאה, יולי 2025, תופעל לשכת גיוס חרדית ייעודית, שבה כלל הגורמים הרלוונטיים יהיו גברים, על מנת להקל על החרדים להגיע.
בצה"ל לא תולים תקווה בניסיון הגיוס בדרך זו והבינו שהעובדה שהוצאו 3,000 צווי גיוס לא אומר שבשנתון זה כל המלש"בים הללו יתגייסו. לכן, בצבא החלו בפעילות ל"שיווק" הצבא לחרדים.
כתוצאה מכך, למרות הכישלון של שיטת הצווים, נרשמה עלייה בגיוסים, שמוערכת בעשרות אחוזים לעומת השלישון המקביל בשנה שעברה (בחלוקה גסה לפי 600 מתגייסים לשלישון). הרוב המוחלט של המתגייסים לא הגיעו באמצעות הצווים הפומביים שיצאו.
יש לציין כי בצה"ל טרם קיבלו את נתוני האמת, שצריכים להגיע ממשרד החינוך שמגדיר מיהו חרדי, ועל כן לא ידוע על כמה עומדת העלייה.
אף שהצבא הבין כי ייתכן שרבים לא יתייצבו בלשכות הגיוס, בצה"ל לא מתכוונים לאפשר לאלו שזומנו להתחמק. הם יקבלו צווים נוספים, כפי שנהוג גם במלש"בים מהציבור הכללי שפעמים רבות אינם מתייצבים בפעם הראשונה, ולאחר מכן יצאו נגדם צווי מעצר. עד עתה הוצאו 720 צווי מעצר כאלו לחרדים שסירבו להגיע ללשכת הגיוס. המלש"בים החרדים שלא יתייצבו לא בהכרח ייאסרו, אלא יופעלו נגדם סנקציות, כפי שנעשה גם במגזר הכללי – בדמות איסור יציאה מהארץ.
כך או כך, החרדים לא נוהרים לצה"ל בהמוניהם. הסיבה לכך הינה, בין היתר, חוסר הרצון להיות ה"נחשון בן עמינדב" שיקפוץ למים ראשון, וכן התפיסה הרווחת שלא ניתן להישאר חרדי ולשרת בצבא. בצה"ל, כאמור, מנסים לשבור את הפרדיגמה הזו, לייצר סחף באמצעות שיח עם רבנים ואישי ציבור ויצירת תנאים שיאפשרו לחרדים רבים להגיע לצבא.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו