האם תרומות לרכישת ציוד הגנה ללוחמים צריכות להיפסק? אם שואלים את חיילי המילואים (וגם את התורמים), הציוד חיוני ואף קריטי להגנה על חייהם, ויש מי שכבר איימו כי אם לא יקבלו מהצבא חלופה ראויה לציוד שקיבלו בתרומה, הם יעזבו את שירות המילואים.
מעט אחרי 7 באוקטובר החל ד', יהודי אמריקני בעל רקע כלכלי יציב, לקבל הודעות מחברים בישראל: "חסר לנו ציוד לחימה, תוכל לעזור?". ד' נרתם לגיוס תרומות ולרכישת ציוד ללוחמים, ועד היום הוא מקשר בין קהילות יהודיות ותורמים אוהבי ישראל לבין יחידות בצבא. אלא שלאחרונה הגיעה הוראה ממפקדת זרועות היבשה (מז"י) לכל חטיבות המילואים, ובהמשך גם ליחידות הסדירות, לאסוף ולמפות את כל הציוד שהגיע בתרומה מאזרחים מאז תחילת הלחימה.
לפי מז"י, הפריטים נתרמו ללא פיקוח או רגולציה צבאית, ולאחר מיפוי יוחלט באיזה ציוד אפשר להשתמש ובאיזה השימוש ייאסר. בצבא מסבירים שהמטרה היא למנוע תקריות ירי דו־צדדי בשל זיהוי מוטעה או פגיעה באחידות מראה הלוחמים ביחידות השונות, כמו גם למנוע תופעה של גניבת ציוד שנתרם ומכירתו בשוק פיראטי.
אלא שהלוחמים בשטח, שנלחמים בציוד מיושן, וגם התורמים, זועמים. לדברי ד', "לוחמים מספרים לי שהציוד שהם מקבלים ישן ולא איכותי. כואב להגיד, אבל התחושה היא שהצבא בישראל לא מצליח לארגן ציוד להגנה בליסטית של החיילים, ושולח אותם לשטח עם ציוד שהתוקף שלו פג לפני עשורים. אין סיכוי שקסדה מ־1979 תהיה איכותית כמו קסדה חדשה. אין סיכוי שמשקפי ראיית לילה שהיו בשימוש כבר לפני 20 שנה יהיו איכותיים גם עכשיו.
"הייתי שמח שלצבא יהיה ציוד איכותי משלו, אבל הקולות מהשטח מראים שלא כל הציוד איכותי ולא כולו מגן על הלוחמים בצורה טובה. אני, שיכול לעזור, רוצה לדעת שהלוחם שנכנס עכשיו לעזה להילחם, מקבל את הציוד החדש והטוב ביותר. כשאתה מדבר עם הורים שכולים שהילד שלהם נהרג בקרב כי הכדור חדר דרך הקסדה או האפוד, ואתה מבין שאם היה לו ציוד טוב אולי הוא היה בחיים, הלב שלך נשבר".
תרומות בשווי 20 מ' דולר
ד', ואיתו תורמים מכל רחבי העולם, אוספים תרומות בהתנדבות מלאה ומגייסים כספים מקהילות יהודיות ואוהבות ישראל בעולם. ד' גם מפעיל עמוד אינסטגרם באנגלית, שבו הוא קורא לסייע לישראל ולחיילים באמצעות תרומה של ציוד צבאי.
ביומיום הוא עוסק במכירת ביגוד, כולל מדים טקטיים, ואף שכל חייו התנהלו בארה"ב, ד' מונה בעברית את יחידות צה"ל הרבות שלהן הוא תרם ציוד, ובהן שייטת 13, גולני וצנחנים. "הכל התחיל כשקרוב משפחה שלי נסע לישראל כדי להתגייס וביקש שאעזור לו למצוא ציוד טקטי. עזרתי לו ולכמה חברים, עד שזה הפך לפרויקט רציני. חשבנו שזה ייקח יום־יומיים, חודש־חודשיים, אבל עד היום אני מקבל בקשות מגדודי מילואים שחסר להם ציוד איכותי.
"עד היום שלחנו ציוד בשווי של יותר מ־20 מיליון דולר לחיילי צבא, סדיר ומילואים. פנו אלינו חיילים שהיו ממש מודאגים מזה שהציוד שקיים בצבא לא יגן עליהם. אני לא יכול לתת להם 100 דולר ולאחל להם בהצלחה. אני פונה לחנויות שהצבא רוכש מהן ציוד, נותן להן את הכסף ושולח את הציוד ליחידות בתוך יום־יומיים".
כשהתבקש לארגן תרומות של ציוד צבאי, ד' חקר ולמד איזה ציוד כדאי לקנות. "שאלתי מומחי בטיחות אם קסדה מלפני 40 שנה יכול להיות בטוחה, והם אמרו שאין סיכוי. לדבריהם, חיי המדף של אפוד קרמי, למשל, הם עשר שנים - ויש עכשיו לוחמים בעזה עם אפוד קרמי מ־2005. זה מגוחך, אבל זו הקסדה שמחלקים בצבא למילואימניקים ואיתה שולחים אותם לקרב. אם מישהו צריך להילחם, תשלחו אותו עם ציוד טוב. אם אין לכם, אל תשלחו אותו. או שתיתנו לנו לדאוג לכם.
"אמרו לנו בצבא שלרוב הלוחמים יש ציוד מתאים, אבל מה עם האב לחמישה ילדים שלא קיבל את הציוד הטוב, או הלוחם בן ה־18 שרק מתחיל את החיים - לא מגיע להם ציוד טוב? אני מבין שאין כסף, אבל יש לנו חובה מוסרית לתת לכולם את הסיכוי הכי טוב לשרוד. וכשאתה לא דואג לציוד טוב, אתה עלול להיכשל".
בזמן שיחתנו הטלפון שלו לא מפסיק לקבל הודעות ממג"דים המחפשים תרומות של ציוד חיוני, פשוט כי אין להם אופציה אחרת. "הנה", ד' מצביע על המסך, "פונים אלי מגדוד בשירות סדיר שמבקש תרומה של קסדות, כי לא כולם קיבלו קסדות. אני יכול להגיד להם לא?! אנחנו עדיין תורמים, בכל יום מגיעות אלינו המון בקשות לתרומות, והרבה ציוד נאסף ונרכש עבור הלוחמים. חיי חיילים חשובים יותר מכל דבר אחר".
מחסור בציוד תקני
ג' הוא לוחם במילואים שבשנים האחרונות חי בחו"ל. בעקבות אירועי 7 באוקטובר הוא עזב עסק מצליח באירופה וחזר להילחם על הבית. כשהגיע לאפסנאות גילה שהציוד המיועד לחיילי המילואים רחוק מלהיות איכותי.
"אף אחד לא תכנן שחצי מדינה תהיה במילואים, אז זה לא הפתיע כשבהתחלה לא היה ציוד לכמה מאות אלפי אנשים שהתגייסו", הוא נסער, "אבל אחרי עשרה חודשי מלחמה אנחנו עדיין באותו המצב, שבו חיילי מילואים שמגיעים להילחם מקבלים וסט מ־1979 וקסדה מ־1991. לחיילי הסדיר הצליחו לדאוג, אבל אנשי המילואים שממשיכים להגיע ורוצים ויכולים להילחם על הבית שלהם, מקבלים בלאי".
במהלך הלחימה הארוכה בעזה נעזרו ג' ורבים כמוהו בתרומות של ציוד לטובת הגדוד והחטיבה - החל במאווררים כדי לשרוד את החום הכבד ותיקים איכותיים שישמרו על הציוד, וכלה בציוד הגנה ולחימה חיוני כמו אפודים קרמיים, כוונות לנשק ופנסים.
כשג' מתחיל לפרט את הציוד, מתגלה המחסור בציוד חיוני. "היינו צריכים לדאוג לעצמנו לקסדות טקטיות, לכפפות לחימה, לווסטים, למשקפי ירי, ללוחות קרמיים ואפילו לציוד רפואי איכותי. את כל זה קיבלנו תוך כדי לחימה, בהתאם לצורך ובתוך יום־יומיים - ולא שבועות, כמו שלוקח בצבא. בצבא טוענים שאין מחסור בציוד, אבל כשביקשנו מעילים בחורף נתנו לנו מעיל דובון של הטירונות והציעו שנתחבק זה עם זה כדי להתחמם... אחרי שפניתי לכמה תורמים קיבלנו מעילים נוחים ומחממים.
"אנחנו הולכים להילחם בעזה, בלבנון. זה לא צחוק. אף אחד לא רוצה לסכן את חייו בידיעה שהציוד שאמור להגן עליו לא תקין, אז אני ולא מעט אנשים דאגנו לציוד איכותי מתרומות של קהילות יהודיות ואוהבי ישראל, כדי שנוכל לשמור על החיים שלנו ועל חיי האזרחים. יש לי נשק מהצבא, אבל הכוונת שלי והפנס מתרומות.
"הציוד מתורמים כמו ד' הציל הרבה מאוד אנשים. קסדה איכותית חדשה מגינה הרבה יותר טוב מקסדה משנת 1979. ואנשים כמוהו, שהציפו את המדינה ומילאו אותנו באהבה, מביאים ציוד מקצועי ואיכותי בזמן שבצבא יוצאים למכרזים של חודשים. אנחנו במלחמה, אין זמן להתעסק במכרזים.
"הציוד מהתרומות, מכל הקהילות בעולם שפתחו את הלב ואת הכיסים, הציל לנו את החיים לא פעם ולא פעמיים. יש לנו אמצעים לראיית לילה, כוונות, פנסים. אין לי בעיה להחזיר את כל הציוד אם הצבא יספק לי אותו ציוד באותה רמה, אבל הוא לא".
"העיכוב פוגע בלוחמים"
לאחרונה ג' וחבריו הודיעו למג"ד שאם יתבקשו להחזיר את הציוד שנתרם ולא יקבלו חלופה ראויה, יעזבו את שירות המילואים. "אני מוכן להיכנס לכל מקום שצריך ולהילחם על המדינה הזו, אבל עם ציוד איכותי שמגן עלי. אני יודע שאין כזה בצבא, ולכן אני נעזר בציוד איכותי שניתן בתרומה.
"אני מבין טענות שזה לא בסדר שלי יש ציוד טוב כי אני מכיר תורמים, בזמן שלחיילים אחרים אין, אבל הכל היה נפתר אילו הצבא היה דואג לכל הציוד האיכותי הזה מלכתחילה, ולכל היחידות. אפשר להסדיר את הנושא, לדייק לתורמים איזה סוג של ציוד צריך, והם יקנו. אבל לעצור לחלוטין את התרומות ולעכב אותן בזמן שאנשים נלחמים על החיים שלהם - זה פוגע בלוחמים".
תגובת צה"ל: "אין כוונה לאסוף מהיחידות ציוד העומד ברף התקן הצה"לי"
"לאורך המלחמה צה"ל שב והדגיש כי ההצטיידות בציוד לחימה צבאי היא הליך מאורגן, סדור ומקצועי, המכיל את כלל הבדיקות הנדרשות, הן בהקשר איכות הציוד והתאמתו לייעודו והן בהבטחת סטנדרט הבטיחות הנדרש", מסר דובר צה"ל בתגובה. "אין כוונה לאסוף מהיחידות ציוד העומד ברף התקן הצה"לי".
עוד נמסר: "שימוש בציוד לא תקני, שהוטמע ביחידות שלא במסגרת הצירים התקניים להטמעת ציוד, עלול לסכן את חיי הלוחמים בשטח בשל היעדר אפקטיביות מבצעית ו/או סיכון בטיחותי.
"הקסדות של הלוחמים עוברות בדיקות התיישנות כדי לוודא את תקינותן. לוחמי החי"ר וההנדסה קיבלו קסדות לוחם שעומדות בתקן מיגון לחימה, בניגוד לחלק מהקסדות מתרומות, שלא עומדות בתקן הצה"לי אף שהן חדשות.
"צה"ל פועל כדי שכלל החיילים יקבלו את כל הציוד המבצעי הנדרש. על פערים ניתן לדווח לדרג הפיקודי, או לפנות למוקד הפניות שפתוח לשירות כלל המשרתים, שמספרו 3653*".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו