יום רביעי שלנו הוא לא סתם יום, הוא היום שבו הכל מתחיל. אצלנו בבית, יום רביעי נקרא גם "יום ההתארגנות" או "ההכנות לשבת". סדר היום של אמא שלי ביום רביעי היה לארגן את כולנו לבית הספר, ואז ניקיונות, החלפת מצעים, כביסות, קניות והעמדת סיר לצהריים, כי אוכלים יחד סביב שולחן והיא היתה מקפידה על כך. אחר כך היתה מושיבה אותנו לקלף, לגרר בפומפייה ולבצע עוד מטלות במטבח, בהתאם למאכלים שיעלו על השולחן.
יום רביעי אחד, השמש האביבית שאינה אופיינית לחורף של הצפון שכנעה אותי להישאר בבית ולא ללכת לבית הספר. אבל איך אפשר להשפיע על אמא שלי, שטוענת בנחישות שלימודים זה חובה ולא היתה מוכנה לוותר ולו על יום לימודים אחד בלי סיבה מספקת?
בתכססנות מיוחדת, ובתיאום עם אבא הרחמן, שיחקתי את הילד החולה. אמא השתכנעה, או אולי העדיפה לא לריב עם אבא, וניצלה את שהותי בבית לעזרה בהכנות לשבת.
"אם נשארת בבית ביום רביעי", אמרה אמא, "לפחות תעשה משהו מועיל לטובת בני המשפחה ולכבוד השבת". בדיעבד, הבנתי שהבחירה להיות "חולה מדומה" ביום רביעי היתה מוטעית.
"שמע, בני", המשיכה אמא שלי בחלוקת ההוראות, "אני יוצאת עכשיו לשוק. יש כאן גרגרי חומוס שהשריתי יום שלם, והמשימה שלך היא לקלף אותם אחד אחד. אחר כך תחצה אותם לשניים, כדי שיהיו מוכנים לקראת הבישול של בשר הראש".
לקחתי כיסא, התיישבתי ליד שולחן האוכל, וכשאני מצויד בקערות ומגבת כדי להניח עליהם את הגרגרים לייבוש, חיפשתי דרך קלה להפריד את הקליפה הדקיקה המפרידה בין גרגרי החומוס לקטנית עצמה, כדי להגיע לתוצאה מושלמת שתרצה את אמא. מובן שלא מצאתי, ונאלצתי לשבת שעות ולהסיר את הקליפות באופן ידני אחת־אחת.
השתמשתי במגבת כדי לעשות "מסאז'" לגרגרים וניסיתי למצוא קיצורי דרך נוספים, אבל אז הבנתי בדרך הקשה - בחיים אין קיצורי דרך.
לו הייתי יודע שזה מה שצפוי לי, לא הייתי משחק את החולה המדומה והייתי מעדיף לבלות יום שלם עם המורה עופרה, אבל קיבלתי את עונשי.
מאז אני מחפש שיטות להפריד את גרגר החומוס מקליפתו, אבל אני חייב לציין שעוד לא מצאתי. עם זאת, יש מקרים שבהם בכלל לא צריך להסיר את הקליפות, למשל כשמשתמשים בגרגרים הקטנים, כי לחומוס הקטן יש קליפה דקה ועדינה שבבישול ארוך פשוט מתפרקת לגורמים ונעלמת.
תבשיל בשר ראש עם גרגרי חומוס היה נחשב בעבר למיוחד, שכן פעם התהליך להכנתו היה ארוך מאוד.
תחילה היו הולכים לקצב וקונים ראש של כבש, אחר כך מסדרים בגינה עיגול אבנים, מניחים עצים ומדליקים מדורה קטנה, ואז שורפים את הראש היטב, מנקים מהעפר, פורסים ומבשלים.
עבורי, יש לתבשיל הראש חשיבות והערכה מעבר לטעם העמוק, שכן התבשיל הזה מחזיר אותי לאותו יום רביעי אביבי, כשאני ואמא עם גרגרי חומוס אחד־אחד בין האצבעות.
עוף עם חומוס, בצלצלים וארטישוק ירושלמי

החומרים:
√ 4 כרעי עוף טרי
√ 10 בצלצלים קטנים קלופים
√ 10 שיני שום שלמות וקלופות
√ 8 שורשי ארטישוק ירושלמי ארוכים, שטופים היטב (לא לקלוף, בקליפה יש המון טעם)
√ 1 כוס גרגרי חומוס שהושרה לילה ובושל במים כשעה
√ 1/4 כוס שמן
√ 1.5 כפיות מלח
√ 1 כפית שטוחה כורכום
√ 1 כפית כמון
√ 2 מקלות קינמון
√1 כפית פלפל לבן
√ מעט מוסקט מגורר
√ 1/4 כפית זנגביל טחון
בסיר רחב מטגנים את העוף כשהוא מונח על צד העור. זהו טיגון עדין, אין צורך להשחים מדי. מוציאים את העוף לכלי בצד ובאותו סיר מטגנים קלות, במשך 4-3 דקות, את הבצלצלים. חוצים את הארטישוק הירושלמי ומוסיפים אותו לסיר ביחד עם שיני השום והתבלינים. מסדרים את העוף בחזרה בסיר ומפזרים מעל את גרגרי החומוס. מוסיפים מים עד כיסוי מוחלט של העוף, מביאים לרתיחה, מנמיכים את הלהבה ומבשלים כשעה ורבע. לסיום, מכניסים את הסיר לתנור להשחמה של 10 דקות (לא חובה), יוצקים מעט שמן זית מעל ומגישים חם.
בשר ראש עם גרגרי חומוס ופלפלים

החומרים:
√ 1 ק"ג בשר ראש (לחי) שלם
√ 2 כוסות גרגרי חומוס שהושרו לילה ובושלו במים במשך שעה וחצי
√ חופן שיני שום שלמות וקלופות
√ 4 פלפלי שושקה מיובשים, חתוכים לאורך ונקיים מגרעינים
√ 1/2 פלפל חריף טרי קצוץ
√ חופן כוסברה קצוצה גס
√ 2 כפות פפריקה מתוקה
√ 1/2 כף כמון
√ 1 כפית כורכום
√ 1/4 כוס שמן
√ 1.5 כפיות מלח
√ 3 עלי דפנה
√ 6 גרגרי פלפל אנגלי
מניחים בסיר עמוק את הבשר עם עלי הדפנה והפלפל האנגלי, שופכים מים עד שמכסים הכל ומביאים לרתיחה. מנמיכים את האש ומבשלים כשעתיים - עד שהבשר רך. מוציאים את הבשר, מצננים וחותכים לקוביות גדולות. בסיר רחב מטגנים מעט את שיני השום, במשך 3-2 דקות. מוסיפים את הפלפלים ומטגנים 2 דקות נוספות, מוסיפים את התבלינים (פחות כף אחת של פפריקה) וחצי מכמות הכוסברה ומטגנים עוד כדקה בלבד.כעת מסדרים בסיר את קוביות הבשר, מפזרים מעל את גרגרי החומוס ואת החצי השני של הכוסברה, יוצקים מים עד גובה הבשר (לא לעבור) ומתבלים במעט מלח. מביאים לרתיחה, מנמיכים את האש ללהבה נמוכה ומבשלים כשעה וחצי. בצד מכינים חצי כוס שמן ואת כף הפפריקה השנייה, מערבבים ונותנים לפפריקה לשקוע. כאשר התבשיל כמעט מוכן יוצקים מעליו משמן הפפריקה וממשיכים לבשל עוד כ־10 דקות.
סלט גרגרי חומוס עם שלל ירקות

החומרים:
√ 2 כוסות גרגרי חומוס
√ 2 מלפפונים
√ 20 עלי נענע
√ 1 בצל סגול
√ 1 פלפל חריף ירוק
√ 20 זיתי קלמטה מגולענים
√ 8 צנוניות
√ 2 גבעולי בצל ירוק
√ חופן שעועית ירוקה
√ 2 גבעולי סלרי ללא עלים
√ 2 כפות לימון כבוש קצוץ
√ 1.5 כפיות מלח
√ 1 כפית פלפל
√ מיץ מלימון אחד
√ 4 כפות טחינה
קוצצים את כל עשבי התיבול דק מאוד, קוצצים את כל הירקות (מלבד החומוס והזיתים) לקוביות קטנטנות, מוסיפים את החומוס והזיתים, מתבלים בלימון כבוש, מיץ לימון, שמן זית, מלח ופלפל, מערבבים ויוצקים מעל את הטחינה.
טיפים לגרגרינים
√ טיפול בגרגרי חומוס יבשים הוא משימה לא מורכבת בכלל. כל מה שצריך לדעת הוא שאתם הופכים את המוצר היבש ל"טרי", וכדי שיהיה רך ויתבשל צריך להחזיר את הנוזלים לגרגר שעבר תהליך ייבוש.
√ אם השריתם יותר מדי גרגירים, אל תדאגו. אפשר להקפיא גם אחרי השריה או אפילו בישול.
√ חסכו זמן - השרו ובשלו חומוס, חלקו לקופסאות והקפיאו, שיהיה מוכן לפעמים הבאות.
√ אל תקפיאו גרגרי חומוס משימורים, כי הם ישאירו טעם לוואי.
√ באביב אפשר למצוא בשווקים לעונה קצרצרה גם גרגרי חומוס ירוק טרי שנמצאים עדיין בתרמילים, לפני שהוציאו וייבשו אותם לגרגרי החומוס שאנחנו מכירים. את הגרגרים הירוקים אוכלים כשהם טריים עם מלח, או מוסיפים לסלט.
shishabat@israelhayom.co.ilטעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו