נושא אסור לדיווח ברוסיה. אסד | צילום: רויטרס

האישה, הבן - וריח הכסף: החיים החדשים של אסד במוסקבה

במשך שנים התכונן הרודן הסורי לרגע שבו ייאלץ למלט עצמו ממדינתו, ודאג להבריח מאות מיליוני דולרים במזומן ולרכוש נכסים מפוארים ברוסיה • חודשיים אחרי שהודח מכס השלטון יושב בשאר אסד בדירתו במרומי המגדל ברובע היוקרתי של מוסקבה, ונמנע מלהיראות בציבור - בין אם מחשש לביטחונו, בין אם מדאגה לאשתו החולה, ואולי בשל הקושי להשלים עם מעמדו החדש

בשעה שאתם קוראים שורות אלה, איש גבוה ושפוף קמעה בוהה בחלון הגדול של הדירה במרומי גורד השחקים שבמתחם "מוסקבה סיטי" ובוחן את הנוף במבט נוגה. בחודשיים האחרונים עיניו התרגלו אל הנוף הזה, אך לא למדו לרוות ממנו נחת. האפרוריות של שמי החורף בבירת רוסיה מכבידה עוד על קדרות המחשבה ורומסת את השאריות האחרונות של התקווה. הנהר שנראה מהחלון מרשים אמנם, אך זרימתו העיקשת רק מעלה במוחו את התמונות שספק רצה להדחיק, ספק לצרוב בזיכרון: הארמון החמים בדמשק, שורת הגנרלים שנתונים לפקודתו והמדינה שהיתה כולה שלו, שלו מהבית.

עם זאת, אל תמהרו לרחם על בשאר אסד, הדייר החדש של "מוסקבה סיטי". "מועמר קדאפי לבטח היה מוכן להתחלף איתו", אומר בחיוך מ', עיתונאי מוסקבאי שעוקב אחרי חייו החדשים של הרודן הסורי בבירת רוסיה. "שליט לוב סיים את חיי העולם הזה בזוהמה של ביוב, דם וצואה, כשנתיניו לשעבר מתעללים בו ועושים בו ככל העולה על רוחם הרעה. אסד, לעומתו, בר מזל. לא רק שנמלט וניצל בזכות הוראה מפורשת של פוטין לשלוף אותו ישר ממוקד הקריסה של משטרו – הוא הוציא עימו את כל הנחוץ לחיים נוחים ונטולי דאגות: כסף, עוד כסף, והרבה כסף".

., צילום: רויטרס

מ' משוכנע שבשאר אסד למד את הלקח של קדאפי, ולא רק בכל הקשור להעדפת הבריחה על פני האופציה של הישארות במדינה הנופלת מידיו. קדאפי ניחן בהבנה שכדאי לקנות נכסים ומאחזים במקומות מקלט עתידיים, אך לא השכיל להימלט אליהם בזמן. אסד הצטיין בשני ההיבטים.

התקשורת הממוסדת ברוסיה אינה מסקרת את מעללי משפחת אסד במוסקבה. "מדובר בנושא האסור לדיווח", מאשר מ' ומבטיח שלא יימצא אף עיתונאי שיעז להפר את האיסור ולדווח בפומבי היכן גרים בני המשפחה, מה הם עושים וכיצד נראית שגרת יומם. "לא מן הנמנע שמי שהעניק לאסד מקלט יחליט יום אחד שכדאי להביא את הגולה הסורי בפני כתבים מטעם ולשים בפיו מסר כזה או אחר, למשל איזה סיפור מרגש על כמה טוב לחיות ברוסיה", מעריך מ'. "אבל לעת־עתה אין לרשויות ברוסיה מה להרוויח מחשיפה כזו, ואם אין להן מה להרוויח, למה להתיר? ויש הרבה מה להפסיד: הנפנוף באסד עלול להרגיז את השלטונות החדשים של סוריה, ואז הקרמלין יוכל לשכוח מהחלום לשמר בסוריה את בסיסי הצבא הרוסי".

על הכוונת

היעדר הפרסום לא מונע מהסלונים הנכונים במוסקבה להתמלא בשמועות אודות קורותיה של משפחת אסד במקומה החדש. גם ערוצי טלגרם, כלי יעיל למדי במציאות החנוקה של התקשורת ברוסיה, אינם שותקים ומנדבים מדי פעם פריט מידע כזה או אחר. מי שמקבץ את הפריטים ביחד, כפי שמ' עושה, יכול להרכיב תמונה מהימנה של חיי הרודן הסורי המודח.

ההון שהוברח על ידי אסד לרוסיה מבעוד מועד מהווה את המרכיב החשוב ביותר בחיים האלה. "זה פשוט מאוד: אחרי שאתה קיבלת מקלט, או שאתה פושט יד הנתון לגחמה של המדינה המארחת, או שאתה בעל אמצעים, ואז אתה הבוס", מאבחן מ'. "אתה יכול לרכוש השפעה, לאלף גורמי אכיפה וכדומה – כל זאת כל עוד אתה לא מגזים, עומד בכללי המשחק ולא מפתח תיאבון גדול מדי. בשאר אסד ילמד את כללי המשחק. בעצם, ייתכן שהוא כבר למד אותם".

מ' לא לבד במחשבה שאסד למד את כללי המשחק הרוסי עוד בהיותו שליט סוריה, הרבה לפני שיחידות האופוזיציה הסורית שטפו את המדינה והכריחו אותו לברוח. ד', בעל קריירה ארוכה בתחום הנדל"ן המוסקבאי, נזכר כיצד עסק לפני כעשור בשיווק נכסים במגדלי "מוסקבה סיטי", אשר נבנו באותה עת: "הגיעו אלינו נציגים של 'אישיות סורית בכירה' והתעניינו באפשרות לקנות דירות יוקרה. הם אהבו מאוד את הפרויקט, ולא התקטננו. קנו כמה דירות על שם קרובי משפחה של בשאר אסד או על שם החברות שבשליטתם, ושילמו בלי להתמקח".

לטענת מ', המשפחה של אסד רכשה במהלך השנים לא פחות מ־19 דירות שונות ברחבי "מוסקבה סיטי". מחירה של דירה רגילה במתחם עמד אז על כ־2 מיליון דולר, אבל הנציגים של אסד העדיפו דירות ברמה גבוהה מהרגיל. ד' מוסיף שהרכישות העניקו לבני המשפחה המורחבת של אסד יותר מאפיק השקעה קוסם – הן היוו לא פחות מכרטיס כניסה אל מועדון העילית של מוסקבה. "מוסקבה סיטי" הוא סמל סטטוס, ועם הסמל באות הפריבילגיות הנלוות.

אחת מהן כרוכה בהשתתפות בחיי החברה העשירים של מוסקבה, אך מ' מבטיח שאסד עד עכשיו נמנע מהם לחלוטין. "אולי ההסבר נעוץ במחלה הקשה של אשתו אסמה, אולי אסד עצמו שרוי בדיכאון לאחר אובדן השלטון, ואולי הוא מונחה על ידי גורמי הביטחון הרוסיים שלא לצאת החוצה בלי צורך בגלל סכנת ההתנקשות", משער מ'. "אני לא יודע מה ההסבר הנכון, אבל על דבר אחד אין חולק: איש לא ראה את אסד בהשקות, במסיבות או באירועים נוצצים אחרים, שהעילית של מוסקבה כה מתפארת בהם".

., צילום: AP

ייתכן שכל ההסברים של מ' נכונים. מספרים שהלוקמיה של אסמה אסד החמירה, והיא מאושפזת בבידוד מוחלט באחד מבתי החולים המובחרים של מוסקבה, כדי לצמצם למינימום את הסיכון לזיהום. בנוסף, ספק אם אסד הספיק להתרגל למצבו החדש ולהשלים עם הסטטוס של גולה עשיר שמבלה את ימיו במסיבות. ולבסוף, ירצה או לא ירצה, יש גם ענייני ביטחון אישי, שרודפים אחריו עד בירת רוסיה.

מ' מספר שמקורותיו בשירותי הביטחון של רוסיה מדווחים ש"חצי פס"ב (שירות הביטחון הפדרלי של רוסיה) אמון על השמירה של אסד". גם אם זאת הגזמה, ברור שהרוסים לוקחים את העניין של אבטחת אסד ובני ביתו ברצינות גדולה. מי יכול לאיים עליו במוסקבה, שרחוקה אלפי קילומטרים מסוריה? אותם ג'יהאדיסטים שלחמו נגד המשטר שלו, משיב מ': "אל תשכחו שאזרחי מדינות מרכז אסיה, אשר היו פעם חלק מבריה"מ – האוזבקים והטג'יקים, למשל – רשאים להיכנס לרוסיה בלי צורך באשרה. אזרחי המדינות האלה לחמו בשירות הג'יהאדיסטים בעיראק ובסוריה, הצטרפו לדאעש, עברו הקצנה מטורפת וחזרו, בחלקם, לארצותיהם. הם יכולים לבוא למוסקבה במטרה לבקש את נפשו של האיש שדיכא את עמיתיהם לג'יהאד".

חאפז אסד הבן

מוסקבה אכן ידעה אירועי טרור על רקע אסלאמיסטי. הקשה שבהם התרחש לפני פחות משנה, כאשר קבוצה של ארבעה חמושים פתחה בירי במרכז הבילוי קרוקוס סיטי הול שבפאתי הבירה. בפיגוע הזה נרצחו לפחות 144 בני אדם ומאות נפצעו. הרשויות חיפשו כל דרך לקשר את המעשה אל אוקראינה, אך המבצעים היו תושבי טג'יקיסטן, שליחי ארגון הטרור מחוז ח'וראסאן של המדינה האסלאמית.

בשנים האחרונות, אחרי הפלישה לאוקראינה, מוסקבה חוותה גם חיסולים ממוקדים. אנשי צבא בכירים ותועמלנים בשירות הפרופגנדה הרשמית חוסלו בידי מתנקשים, שככל הנראה הופעלו מאוקראינה. כל מקרה כזה גרם למבוכה רבתי למשטר, מציין מ', וחשף את הפגיעות המפתיעה של נאמניו, אפילו בלב הבירה הרוסית.

כך, ב־17 בדצמבר, כשאסד כבר שהה במוסקבה, מתנקשים עלומים הרגו באמצעות פיצוץ מטען, שהוסלק בהגה של קורקינט חשמלי, את הגנרל איגור קירילוב, מפקד הגנת אב"כ בצבא רוסיה. תסריט דומה ביחס לאסד ממש לא יתקבל על הדעת בקרמלין, ולכן הוצמדה לגולה הסורי, שממילא יש לו כל כך הרבה אויבים, אבטחה מוקפדת במיוחד.

מה, אם כן, נשאר לרודן שאיבד את ארצו, ושלא שש לצלול אל חיי הזוהר של מוסקבה, לעשות? "אסד ישלח את ידו בעסקים, אם לא בעצמו הרי שבאמצעות ילדיו", צופה מ'. "את הבסיס כבר בנו עבורו, על יסוד המזומנים שהוטסו מסוריה לפני כמה שנים. יודעי דבר נשבעים שכך הועברו למוסקבה ביותר מ־20 טיסות שטרות בסך רבע מיליארד דולר ובמשקל כולל של שני טונות!"

לדברי מ', בחודש מאי 2022 איאד מחלוף, בן דודו של אסד, ייסד במוסקבה חברת נדל"ן: "רק עיוור לא מבין מי הבעלים האמיתיים של החברה, ומאילו כספים היא ניזונה. אם אסמה תחלים, היא תוכל להצטרף לפעילות – אחרי הכל, ברזומה שלה תמצאו עבודה בחברת השקעות. אך התקוות של המשפחה מונחות על כתפי חאפז אסד, בנו הבכור של בשאר (הנושא את השם של אביו, מייסד השושלת), שסיים בנובמבר האחרון את לימודי הדוקטורט באוניברסיטה הממלכתית של מוסקבה. בזכות הלימודים הוא מכיר את ההווי הרוסי, וגם אותו מכירים. חאפז אמנם למד מתמטיקה, אלא שהוא בעיקר יצטרך לספור את הכסף".

עבודת הדוקטורט של אסד הבן נכתבה ברוסית והתפרסה על פני 98 עמודים. בסופה מצוי פרק תודות, ובו - לצד התודה להורים בשאר ואסמה, לאחות זיין ולאח כרים - מופיעה התודה של חאפז ל"שאהידים של סוריה, ובראש ובראשונה לשאהידים של צבא סוריה".

מעניין שאסמה אסד והוריה נכחו באוניברסיטה באירוע השיא של חאפז, כשהגן על התזה מול שורה של פרופסורים מכובדים, אף על פי שהתרחש בדיוק ביום שבו נכנסו המורדים לחלב וסימנו וי רב חשיבות בפריצת דרכם לדמשק. לא שמישהו באמת דאג לתוצאה וחשב שתמיכת המשפחה תקל על היורש לחפש את דרכו בין נוסחאות. אסמה והוריה באו לחגוג, אם כי התמונות מהאירוע לא פורסמו הפעם, בשונה מן הטקס הקודם, שבו האם הגאה חגגה עם חאפז את קבלת התואר השני ביוני 2023.

"זאת תופעה נפוצה ב'מועדון הרודנים המודחים', שמתחיל להתגבש לו במוסקבה: דווקא הילדים מתאקלמים מהר יותר במצב החדש ומוצאים איך לנצל את מעמדם כגולים בעלי פריבילגיות בצורה מיטבית", טוען מ'.

"מועדון הרודנים המודחים"

למקרה שתהיתם, איש ברוסיה לא יגיד את השם "מועדון הרודנים המודחים" מעל גלי האתר, אבל כשאין מיקרופון בסביבה גם אנשי תקשורת שמקורבים לקרמלין עושים בו שימוש בלי להתבייש. נכון לעכשיו, שניים חברים בו: בשאר אסד וויקטור ינוקוביץ', הנשיא הקודם של אוקראינה, שגם הוא הוברח לרוסיה רגעים ספורים לפני נפילת משטרו. המחמירים יקפידו להזכיר באותה נשימה את הנשיא הקודם של קירגיזסטן אסקר אקייב, אשר קיבל מקלט במוסקבה בנסיבות דומות עוד ב־2005, אבל אקייב הצליח להגיע להסדר עם השלטונות החדשים של ארצו, ולא נזקק יותר למעמד של גולה מוגן ברוסיה. כך או כך, אחת הספקולציות הנפוצות במוסקבה היא לנחש מי יהיה לחבר השלישי החדש בחבורה: אולי ניקולס מאדורו מוונצואלה, אולי דניאל ארטגה מניקרגואה, ואולי אלכסנדר לוקשנקו הבלארוסי.

לרוסים היה חשוב להדגיש שאסד לא נפגש עם פוטין מאז הגיע למוסקבה, וגם לא צפויה פגישה כזו. הנשיא הרוסי לא ממש שש להיראות בחברתו של מי שכמו ינוקוביץ' איבד את מושכות השלטון בארצו, ולכן נדבקה לו תדמית של לוזר. בשאר יצטרך לשכוח מפוליטיקה ופגישות פסגה עם מנהיגים, אבל במוסקבה לא חסרים גורמי כוח שדווקא ישמחו לשתף פעולה עימו בתחום העסקי. הכסף שהביא מקופתה של סוריה ידבר.

"אלכסנדר ינוקוביץ', הבן של, נחשב לאדם עשיר עוד לפני בריחתם מאוקראינה, אבל כשהגיעו לרוסיה, בלית ברירה, עסקיו החלו לפרוח ביתר שאת", מבהיר מ'. "למרות שהוטלו עליו סנקציות של מדינות המערב, כפי שהן הוטלו גם על אסד ג'וניור, היורש של ינוקוביץ' מצליח לעקוף אותן, והחברות שבשליטתו מספקות פחם למדינות באיחוד האירופי. לאחרונה אף פורסם שהוא מוכר לטורקיה את הפחם מאותם שטחי אוקראינה אשר נכבשו בידי הרוסים, וממנה ליעדים נוספים. הינוקוביצ'ים אמנם עסקו בפחם מאז ומתמיד, ואילו משפחת אסד רחוקה מעסקי פחם שנות אור, אולם בשאר וילדיו ימצאו מן הסתם את האפיקים העסקיים שקרובים לליבם. מוסקבה מספקת אין־ספור אפשרויות מפתות לאנשים כמותם: משופעים בכסף, בעלי קשרים בקרמלין ונטולי מולדת".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר