קפה. טוב לחיים. צילום: GETTY IMAGES

מחקר חשף: שתיית קפה בשעות האלה מורידה סיכון למוות מוקדם

זמן צריכת הקפה ביום עשוי להיות חשוב לא פחות מכמות הקפה ששותים • תזכרו את זה בפעם הבאה שאתם מתעוררים

האם ייתכן שהשעה שבה אתם שותים את הקפה שלכם משפיעה על בריאותכם יותר מהכמות שאתם שותים?  מחקר חדש שבחן למעלה מ-40,000 מבוגרים אמריקנים מצא כי זמן צריכת הקפה ביום עשוי להיות חשוב לא פחות מכמות הקפה ששותים בכל הקשור לאריכות ימים.

"המחקר עד כה מצביע על כך ששתיית קפה אינה מעלה את הסיכון למחלות לב ואף מסתמנת כמפחיתה את הסיכון למחלות כרוניות מסוימות", מסביר ד"ר לו צ'י מרצה באוניברסיטת טוליין בהצהרה על המחקר שפורסם החודש בכתב העת המדעי "European Heart Journal". "בהתחשב בהשפעות שיש לקפאין על הגוף רצינו לבדוק האם הזמן ביום שבו שותים קפה משפיע על בריאות הלב", המשיך ואמר.

החוקרים ניתחו נתונים מתוך סקר הבריאות והתזונה הלאומי של ארה"ב תוך בדיקת דפוסי תזונה של 40,725 מבוגרים, כשהם שוללים משתתפים שסבלו ממחלות לב וכלי דם או סרטן בעבר כמו גם נשים הרות ואנשים שדיווחו על צריכת קלוריות בלתי סבירה.

חשוב לא רק כמה שותים, אלא מתי שותים. אילוסטרציה, צילום: Getty Images

המשתתפים תיעדו את צריכת המזון והשתייה שלהם באמצעות יומני תזונה מפורטים של 24 שעות, וציינו לא רק מה צרכו אלא גם מתי בדיוק לאורך היום. ביחד עם ד"ר צ'י, חוקרים מבית הספר לבריאות הציבור של אוניברסיטת הרווארד ומאוניברסיטת ג'ורג' וושינגטון זיהו שני דפוסים עיקריים של צריכת קפה בקרב האמריקנים.

הקבוצה הראשונה שהיוותה 36% מהמשתתפים זכתה לשם "שותי הקפה בבוקר" וכללה את מי שצרכו את הקפה בין השעות 4:00 בבוקר ל-12:00 בצהריים. הקבוצה השנייה שהיוותה 14% מהמשתתפים זכתה לשם "שותי הקפה לאורך כל היום" וכללה את מי ששתו קפה במהלך כל היום ועד שעות הערב. 48% הנותרים היו אנשים שאינם שותים קפה כלל.

אל תוותרו על הקפה של הבוקר. אילוסטרציה, צילום: GettyImages

במהלך המעקב שנמשך חציון של 9.8 שנים, תועדו 4,295 מקרי מוות, כולל 1,268 כתוצאה ממחלות לב וכלי דם ו-934 כתוצאה מסרטן. שותי הקפה בשעות הבוקר הראו באופן עקבי תוצאות בריאות טובות יותר, כשהתועלת המשמעותית ביותר נצפתה אצל אלה שצרכו 2-3 כוסות ביום שהראו סיכון נמוך ב-29% לתמותה מכלל הסיבות בהשוואה לאלה שאינם שותים קפה.

חשוב לציין שבעוד שנמצאו קשרים משמעותיים בין צריכת קפה בשעות הבוקר לבין הפחתת הסיכון לתמותה מכל סיבה ולתמותה קרדיווסקולרית, לא נמצא קשר משמעותי עם תמותה מסרטן. הקשרים החיוביים נותרו חזקים גם לאחר התאמות למשתנים מתערבים אפשריים רבים, כולל גיל, מגדר, גזע, הכנסה, השכלה, עישון ומחלות קיימות. המחקר הראה גם כי עיתוי צריכת הקפה השפיע באופן משמעותי על הקשר בין כמות הצריכה לסיכון לתמותה.

שותי הקפה בבוקר הראו סיכון נמוך ב-16% לתמותה מכלל הסיבות וסיכון נמוך ב-31% לתמותה ממחלות לב בהשוואה לאלו שאינם שותים קפה. שותים כבדים (מעל 3 כוסות) חוו סיכון נמוך ב-21%, בעוד ששותים קלים (פחות מכוס ביום) הראו סיכון נמוך ב-15%. היתרונות ללב בלטו במיוחד: שותים מתונים בבוקר הראו ירידה מדהימה של 48% בתמותה מסיבוכי לב, שותים כבדים הפחיתו את הסיכון ב-39%, ושותים קלים נהנו מירידה של 35%.

"זהו המחקר הראשון שבוחן את דפוסי תזמון שתיית הקפה ואת ההשלכות הבריאותיות", ציין ד"ר צ'י. "הממצאים שלנו מראים שלא רק עצם שתיית הקפה וכמה שותים חשובים, אלא גם מתי ביום שותים קפה. לרוב איננו נותנים המלצות על תזמון בתזונה, אך ייתכן שעלינו להתחיל לחשוב על כך בעתיד".

אז מדוע שתיית קפה בבוקר מועילה יותר?

באשר לסוגיה הזו, החוקרים הציעו שני מנגנונים אפשריים: ראשית, שתיית קפה אחר הצהריים או בערב עשויה לשבש את קצב היממה הטבעי שלנו, בעיקר דרך השפעתו על ייצור המלטונין. ניסויים קליניים קודמים הראו כי צריכת קפה כבדה בשעות מאוחרות ביום יכולה להפחית את ייצור המלטונין בלילה ב-30%. 

המנגנון השני קשור לתכונות האנטי דלקתיות של הקפה. גופנו מייצר רמות גבוהות יותר של סמני דלקת בשעות הבוקר שקטנות בהדרגה במהלך היום. אי לכך, צריכת התרכובות האנטי דלקתיות של הקפה בשעות הבוקר עשויה לספק את היתרון המרבי כשהגוף זקוק לכך ביותר.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...