כשבן הזוג מסתיר כספים: כך נראית בגידה כלכלית

אחת התופעות הפחות מדוברות אך הנפוצות ביחסים זוגיים היא בגידה כלכלית • כיצד לזהות אותה, מהן ההשלכות המשפטיות, ואיך אפשר להגן על עצמכם?

גם הסתרת נכסים או הכנסות היא בגידה. אילוסטרציה. צילום: GettyImges

מנכסים סודיים ועד הברחת כספים: אחת מהתופעות המטרידות והנפוצות בין בני זוג, אם כי פחות מדוברות, היא בגידה כלכלית. בגידה כלכלית מתאפיינת בכך שאחד מבני הזוג פועל בניגוד לאמון הכלכלי שנותן בו משנהו ופועל בדרך שמזיקה כלכלית לבן זוגו. למשל, הסתרת נכסים – כאשר אחד מבני הזוג מסתיר נכסים, רושם אותם על שם קרובי משפחתו, פותח חשבונות בנק נפרדים, מסתיר מקורות הכנסה נוספים ועוד.

מניעת גישה למידע פיננסי אף היא מעידה על בגידה כלכלית, כאשר בן הזוג מונע מהאחר גישה למידע על הכנסותיו, חשבונות הבנק או הלוואות שנטל. דוגמה נוספת היא הסתרת הוצאות או טשטוש היקף ההוצאה האמיתית, נטילת הלוואות, הסתרת המצב הפיננסי האמיתי של התא המשפחתי, הימורים וכיוצא בזה. 

גיליתי שבן זוגי מסתיר ממני מידע כלכלי, כיצד עליי לפעול?

ניתן להגיש לבית המשפט בקשה לצו גילוי מסמכים, שיורה לבן הזוג המסתיר את הנכסים להמציא את כל המידע הרלוונטי, לרבות הצגת דוחות פיננסיים, מסמכים ועוד.

תכלית חוק יחסי ממון הוא ליצור איזון כלכלי. אילוסטרציה, צילום: GettyImages

כמו כן, ניתן לבקש מבית המשפט למנות רואה חשבון חוקר שיבצע חקירה כלכלית של כלל חשבונות הבנק, נכסים ועסקאות שערך בן הזוג. על מנת למנוע הברחות עתידיות של נכסים שאינם רשומים בחלקים שווים, ניתן וכדאי להטיל צווי עיקול וצווי מניעה.

האם ניתן לחייב את בן זוגי לחשוף נכסים שהוסתרו במהלך הנישואין?

במידה והגילוי נעשה במהלך הנישואין ובן הזוג לא חושף את ההסתרה, בהליך הגירושין חלה חובת גילוי מלאה של כל הנכסים החובות וההכנסות של בני הזוג. כל צד חייב למסור את מלוא המידע הרלוונטי באופן מדויק ונכון. חובת הגילוי חלה גם לגבי הכנסות, הוצאות והשקעות.

במקרה של חשש להסתרת נכסים או הברחתם, בית המשפט יכול להורות על ביצוע רואה חשבון חוקר או על הגשת תצהירים נוספים כדי לאמת את המידע שנמסר.

במידה והבגידה הכלכלית הובילה לגירושין, כיצד זה משפיע משפטית?

תכלית חוק יחסי ממון הוא ליצור איזון כלכלי בין בני זוג במועד הגירושין ולצמצם את חוסר השוויון ביחסי הממון ביניהם. סעיף 7 לחוק יחסי ממון בין בני זוג, שעניינו הרחבת בסיס האיזון, קובע כי כאשר מי מבני הזוג פעל על מנת לסכל ולהקטין את זכותו של בן זוגו במסגרת איזון המשאבים - רשאי בית המשפט לראותו לצורך איזון המשאבים, כאילו אותו נכס נמצא עדיין ברשותו של בן הזוג שהבריח אותו.

האם אפשר למנוע בגידה כלכלית באמצעות סעיף ייעודי בהסכם ממון?

ניתן לקבוע בהסכם ממון, כי כל זכות ו/או כספים שנצברו במהלך החיים המשותפים של הצדדים ואשר מי מהם לא גילה לצד השני אודותיהם, יחולקו בעת הגילוי באופן שאינו שוויוני לחובת הצד שהסתיר.

הכותבת הינה בעלת משרד עורכי דין לדיני משפחה

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר