הנוסחה הבסיסית לעקרון הירידה במשקל קובעת כי הוצאה קלורית שתעלה על הצריכה הקלורית תביא לתהליך של איבוד משקל, אבל מסתבר שזה לא כל כך פשוט, ולפעמים דיאטה לא מתאימה יכולה להיבלם על ידי הגוף ולגרום לנו לאט לאט להתייאש ובסוף גם לאכול יותר. מה חשוב לדעת בתהליך ירידה במשקל?
הכשל המנטלי
לא מעט אנשים אומרים לי ש"לא אכלתי כלום היום, רק סלט בצהריים", ואז, כשאני שואל אם לא הייתה עוגייה קטנה עם הקפה בבוקר או ואולי חופן אגוזי מלך בתוך הסלט, או אז נפתח הסכר, ובחישוב קל אנחנו מגיעים לעוד לא מעט קלוריות שלא הרגשנו בדרך.
הקלוריות השקופות הללו הן אולי האויב הכי גדול של כל תהליך ירידה במשקל, וההשפעה שלהן לא באה לידי ביטוי רק במספר, אלא גם בתסכול ובמוטיבציה הפנימית לצאת לדרך אחרי שכביכול לא הצלחתי כל כך הרבה פעמים בעבר.
בשונה מהעו"ש בבנק, שבו לא ניתן למחוק שורות, בתפריט יש לנו יכולות מדהימות לעשות בדיוק ההיפך. הקפידו לדייק, לרשום הכל ובעיקר להבין שכל ביס נחשב.
מנגנון הישרדות
המנגנון הבסיסי ביותר שלנו הוא מנגנון ההישרדות הקדמוני שנועד לשמור על מאגרי האנרגיה בגופנו ברגע שהוא מזהה תחושות כמו רעב או מחסור באוכל.
שינויים חדים מדיי בדיאטה עלולים לבלבל את הגוף ולשדר לו שאנחנו במצב סכנה, ולכן עליו לשמור על עצמו ולהאט את קצב חילוף החומרים ושריפת השומן, עד שנגיע למקום בו יש מספיק אוכל. זו אחת הסיבות המרכזיות לכך שכל דיאטות הפלא-כאסח למיניהן שמבטיחות ירידה מהירה במשקל הוכחו כלא אמינות, וסופן להסתיים בעליה במשקל ולא בירידה.
במקביל, יותר מידי פיתויים סביבנו ייצרו בתוכנו מלחמה נוספת של חשקים ואכילה רגשית שתוקפת דווקא במקומות הכי רגישים שלנו, בשעת כעס או עצב. כך נוצר מצב שגם אם נדמה לנו שאנחנו ממש אוכלים נכון, בפועל אנחנו מדחיקים את כל אותם רגעים קשים שבהם חטפנו משהו קטן כדי להירגע, ולכולנו יש המון כאלה במהלך היום.
הפחמימה היא לא אויב, אבל שווה לשים עין
הפחמימות הן סוכר שמגיע לגוף גם בצורת פירות, קינוחים, מוצרי חלב ואפילו ירקות, ולא רק בצורה של לחם או פסטה. גם אכילה של פחמימות שמגיעות ממקורות בריאים כמו אורז מלא, קינואה ודגנים מלאים יכולה להביא לעליה במשקל אם היא לא במידה. לכן, חשוב שהדיאטה שלנו תהיה מאוזנת ומדויקת בכמות הפחמימות שאנחנו מכניסים לגוף. לפעמים גם פרי אחד מיותר או קפה הפוך יכולים להיות משמעותיים בתהליך הירידה במשקל.
ירקות הם לא רק קישוט בכריך
אכילת סלט אחד ביום המורכב משלושה עד חמישה ירקות בצבעים שונים יכולה להיות ארוחה חשובה ומשביעה, ואף להגביר את קצב חילוף החומרים ושריפת הקלוריות היומית. הירקות עשירים בסיבים תזונתיים הגורמים לשרירי מערכת העיכול להיכנס לפעילות שוטפת וצורכת אנרגיה.
מים בששון
מחקר שנערך בקרב קבוצת גברים ונשים עם עודף משקל הראה בפירוש כי אדם המקפיד לשתות כחצי ליטר מים לפני כל ארוחה ירד כמעט שני קילוגרמים יותר מאדם שעושה דיאטה ולא מקפיד על כך במהלך תקופה של שלושה חודשים.
אחת ממסקנות החוקרים הייתה כי שתיית המים גורמת לתחושת הרעב להירגע, וכך ניתן לקבל החלטות שקולות יותר לגבי הכמות והאיכות של מה שאנחנו מכניסים לפה במהלך הארוחה. בנוסף, שתיית מים מסייעת לניקוי הפסולת ותוצרי הלוואי של חילוף החומרים בגוף, מקלה על פעילות הכבד ומערכת העיכול ומסייעת לשריפת שומנים מוגברת.
בשורה התחתונה, לא קל לרדת במשקל ולשמור על התוצאות לאורך זמן. מעבר לצריכה הקלורית יש מרכיבים רבים שיכולים להשפיע על התהליך, אבל כמו בכל מסע בחיים, המפתח הוא התמדה, התמדה ועוד התמדה.
הכותב הוא מאמן כושר ובעלים של NEXT
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו