פירות יער | צילום: Getty Images

המדריך למזונות שירפאו ויצעירו אתכם

פירות יער, כוסמת ואגוזים יסייעו לכם בהאטת תהליכי הזדקנות, בשיקום בעיות עור ובעידוד הרזיה • מי עוד ברשימה?

מהפכת התזונה הבריאה והמודעות למזון בריא כובשת יותר ויותר אנשים בארץ וברחבי העולם, שמנסים להימנע ככל האפשר ממזונות שהוכחו כמזיקים לבריאות ולהתיידד עם אלו שתומכים בבריאות טובה. גם השמירה על משקל תקין וההימנעות מהשמנת יתר כבר ידועות כגורמים משמעותיים לבריאות - גם אם רבים עדיין מתקשים ליישמן. 

לצד המודעות למזון בריא, מטפלים בתזונה ובנטורופתיה ממליצים על מזונות מסוימים כתומכים באופן משמעותי בריפוי ובהקלה של בעיות בריאותיות שונות, ובמקרים רבים שינוי תזונתי שנעשה באופן מקצועי אף מצליח להקל או לרפא בעיות רפואיות, ממש כדברי הרמב"ם: "עשה מזונותיך תרופותיך".

"אפשר לסייע באמצעות תזונה במצבי דלקת שונים בגוף, באיזון רמות סוכר וכולסטרול, ובמגוון בעיות נוספות", מסבירה רומי חכמה, אירידיולוגית ונטורופתית המאבחנת את מצב הגוף והנפש דרך קשתית העין, ומטפלת באמצעות התאמת תזונה אישית וסדנאות בישול. "מזונות חומציים מעוררים דלקת בגוף ולכן במצבי דלקת יש להימנע מהם. עם המזונות הללו נמנים כל המזונות המעובדים, מזונות עם סוכר, וחלבונים מן החי הכוללים מוצרי חלב, בשר וביצים. גם ירקות סולניים (עגבניות, חצילים, תפוחי אדמה ופלפלים - בעיקר ירוקים) אינם מומלצים, וכל המזונות שיש בהם גלוטן (כולל בורגול ושיבולת שועל)".

אז מה נשאר לנו, אתם שואלים? חכמה עונה כי "יש להרבות במזון בסיסי, שכולל את כל הירקות למעט הסולניים, ובעיקר לצרוך עלים ירוקים. מזונות מומלצים נוספים למצבי דלקת הם נבטים, עדשים וקטניות מונבטות. גם פירות מומלצים, אך לא תפוזים, קלמנטינות ופומלות, שהם פירות חומציים. פירות יער מומלצים במיוחד, ונחשבים לנוגדי דלקת.

רומי חכמה 

"לאיזון רמות הסוכר בדם מומלצים מזונות מלאים, כי ה'לבנים' גורמים להפרשה מוגברת של אינסולין ולרעב מוגבר", ממשיכה חכמה, "הקטניות המומלצות לאיזון סוכר הן עדשים וגרגירי חומוס, והדגנים המומלצים הם שיפון, גריסי פנינה וכוסמת, שיעילה במיוחד לחולים בסוכרת. מבחינת פירות יש להעדיף תפוחי עץ, אגסים, תותים, אפרסקים ופירות יער, שהם בעלי אינדקס גליקמי נמוך, על פני אבטיח, מלון וענבים. כתחליף לסוכר מומלץ להשתמש בסוכר קוקוס על פני תחליפים כמו דבש, סילאן, סטיוויה ואחרים. כמו כן, מותר לאכול עוף ודגים וגם יוגורט ולבנה עיזים, ויש להימנע מאוכל מעובד".

ברוקולי נגד פיגמנטציה

המזונות שאנו מכניסים לגוף יכולים לסייע לא רק בטיפול בבעיות בריאותיות, אלא גם בהאטת תהליכי ההזדקנות ובטיפוח העור. ד"ר (ND PhD) זהבית שטנר, תזונאית, נטורופתית ומתמחה בשיקום בעיות עור, מסבירה שאם נהיה מאוזנים מבחינת ויטמינים, מינרלים ונוגדי חמצון, נהיה מוגנים יותר מפני הזדקנות העור ועורנו ייראה חיוני ובריא יותר. 

עם זאת, לכמה ויטמינים, מינרלים וחומצות השפעה רבה יותר על מראה צעיר ועל בריאות וחיוניות העור, וצריכת מזונות עשירים בהם תתמוך בכך: "ויטמין C אחראי ליצירת סיבי הקולגן, שומר על טונוס תקין בעור ומסייע גם בהבהרת פיגמנטציה ובנטרול רדיקלים חופשיים. הוא נמצא בפירות ובירקות, ובעיקר בתפוזים, בפלפל אדום, בברוקולי ובתותים. גם ויטמין E חשוב לעור: הוא מעניק לחות ורעננות, ונמצא בשפע באגוזים, בשקדים ובזרעי חמנייה". 

לסובלים מבעיות עור כגון אקנה או דלקות, מציעה ד"ר שטנר להרבות באכילת דגים וזרעי צ'יה ופשתן, העשירים באומגה 3, שמסייעת לאיזון הורמונלי. ויטמין A מזרז גם הוא ריפוי פצעים ונמצא בשפע בכבד בקר ועוף, בבטטה ובגזר. נשירת שיער, פיצול בציפורניים וקושי בריפוי פצעים עלולים לנבוע גם ממחסור באבץ, שאותו תוכלו להשלים בעזרת גרעיני דלעת ובשר בקר. לסיום, ד"ר שטנר ממליצה גם היא על פירות יער, שעשירים בנוגדי חמצון; על שיבולת שועל, שעשירה בוויטמינים ובמינרלים; ועל אגוזי ברזיל, המכילים כמות גבוהה של סלניום - נוגד חמצון חזק הפועל להאטת תהליכי הזדקנות ותורם לגמישות העור. 

וממה מומלץ להימנע לטובת שימור הנעורים? "הסוכר מאיץ תהליכי הזדקנות, ולכן גם כל המזונות שמכילים פחמימות פשוטות", מסכמת שטנר. 

ד"ר זהבית שטנר 

האם מזונות מסוימים יכולים לסייע לנו בתהליך ההרזיה, להאיץ את חילוף החומרים של הגוף או לדכא את התשוקה למתוקים? יערה סיטבון, תזונאית קלינית ומנהלת מקצועית ברשת הולמס פלייס, מזכירה את העובדה המייאשת שכדי לרדת במשקל יש להימצא בגירעון קלורי יומי, כלומר להכניס לגוף פחות אנרגיה ממה שמוציאים. "אם תימנעו מפחמימות, אבל עדיין תכניסו לגוף כמות קלוריות גדולה יותר ממה שאתם מוציאים - לא תרדו במשקל", היא מסבירה, ומוסיפה שמבחינה מחקרית הדברים היחידים שהוכחו כחיוניים להרזיה הם צריכה גבוהה של חלבון ושילוב מזונות מרובי סיבי תזונתיים. 

"שילוב מזונות שמכילים כמות חלבון גדולה בתפריט מסייע לתחושת שובע, ולכן מומלץ להגדיל את כמות החלבון בתפריט ולשלב אותו בכל ארוחה, בטווח של עד פי שלושה ממשקל הגוף, בגרמים, עבור אנשים בריאים. כמות נאותה של חלבון, בשילוב פעילות של התנגדות כנגד משקולות, תסייע גם בשמירה על מסת השריר בעת הירידה במשקל ובצמצום הפגיעה בה, כך שרוב הירידה תהיה מרקמת השומן בגוף".

שייקים לא מרזים

סיטבון מציינת עוד כי המחקרים מראים שחלבון מן החי, המצוי במוצרי חלב, בבשר, בעוף ובביצים, הוא בעל ערך ביולוגי גבוה יותר לגוף מאשר חלבון מן הצומח, אם כי עבור צמחונים וטבעונים הטופו והסייטן הם תחליף ראוי. גם קטניות מכילות כמות יפה של חלבון ביחס לדגנים ולמזונות עתירי פחמימות, ומחקרים ממליצים לשלב קטניות ודגנים מלאים במהלך היום כספקי חלבון לגוף - גם אם לא באותה ארוחה. באשר לסיבים התזונתיים הנמצאים בפירות ובירקות ובמזונות מלאים, סיטבון מסבירה כי הם מעלים את נפח הקיבה ולכן גורמים לתחושה של שובע.

יערה סיטבון // צילום: אודי מוצני

לסיכום ממליצה סיטבון להימנע מצריכת מזונות "צפופי קלוריות" שנצרכים מהר ומכילים כמות גדולה של אנרגיה, כגון חטיפים, מיצים, ואפילו שייקים מפירות רבים: "לא כל מה שבריא גם תומך בהרזיה. ככלל, ההמלצה היא לאכול את הקלוריות ולא לשתות אותן, כי שתייה מהירה יותר מאכילה, לא גורמת לתחושת שובע ומגדילה את כמות האנרגיה הנצרכת". 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...