צילום: קוקו (ארכיון) // איש שטח מובהק. סממה

"העיתונאי האולטימטיבי"

העיתונאי דן סממה נפטר אתמול בגיל 61 • רק לפני שש שנים הסתובב ברחבי עיראק במהלך המלחמה, בניסיון להביא את הסיפור העיתונאי • "הוא היה אמיץ ביותר", אומר אחימאיר

מה עושה עיתונאי לעיתונאי טוב? הנכונות להיות במקום ההתרחשות, גם אם הוא מסוכן, החריצות, העניין בעובדות והרצון לספר את האמת, גם אם היא קשה ומורכבת.

בראשית מלחמת לבנון הראשונה היה דן סממה, כתב הטלוויזיה הישראלית, העיתונאי הראשון שהביא לאוזני הציבור הישראלי קולות מחאה של חיילים. מעל מרפסת, באחד מפרברי ביירות, נגלו לסממה ולצוותו חיילים ששרו "רד אלינו אווירון, קח אותנו, למרום, נילחם בשביל שרון ונחזור בתוך ארון". סממה שידר את הקולות והמראות, עורר סנסציה ומצא עצמו בלב ליבה של הסערה הישראלית של אותם ימים.

התקרית הלבנונית התרחשה בעיצומה של קריירה בת 38 שנים, שהפכה את סממה לאחת הדמויות המוכרות בתקשורת הישראלית. עם השנים מונה איש השטח לעורך "מבט" ולעורך "יומן השבוע". מסעו המקצועי נקטע לפני כשנה וחצי, אז נפרד מאנשי הערוץ הראשון והתמסר למאבק במחלת הסרטן. אתמול הכריעה אותו המחלה. הוא נפטר בגיל 61 וייקבר היום בקיבוץ עינת. סממה השאיר אחריו שלוש בנות, שני נכדים ושתי אחיות.

רק לפני שש שנים הגיע סממה לכותרות כשנעצר בעיראק על ידי כוחות הצבא האמריקני לצד העיתונאי בועז ביסמוט ועיתונאים זרים נוספים (ראו מסגרת). היה זה בעיצומה של מלחמת עיראק השנייה. סממה תיאר ימים של התנהגות משפילה מצד החיילים האמריקנים, שרמזו לו ולרעיו שהם נחשדים בריגול. "אלה היו 48 השעות הקשות בחיי", סיפר סממה לאחר מכן.

"דן נסע לשם על דעתו, כשהוא מנצל את הדרכון הצרפתי שלו", נזכרת כתבת התרבות של ערוץ 1, שרי רז. "לא היה לו אפילו ביטוח מטעם רשות השידור, כלום. דבר כזה הוא מאוד נדיר, ולא נראה לי שכתב אחר היה מעז לעשות אותו. דן היה עיתונאי בנשמתו. הוא גדל בבית של עיתונאי גדול וזה עבר כנראה בגנים".

אביו של דן, אנדרה סממה, היה הכתב האגדי של העיתון "לה מונד" בישראל, אבל רז זוכרת את דן גם בתפקידים אחרים ומפתיעים, למשל כתקליטן בשנות ה-60 שהיה מופקד על המוסיקה במועדון ה"פוספוס" הירושלמי. "הוא היה בחור יפהפה ואיש בעל נוכחות", היא אומרת, "לא היה בו פחד. הוא היה איש שטח מובהק. לדעתי, עשו לו עוול כשמינו אותו לעורך 'מבט' והושיבו אותו מאחורי שולחן".

"שום דבר לא עמד בדרכו אם הוא רצה את הסיפור", מוסיף יעקב אחימאיר. "דן באמת היה הכתב האולטימטיבי. הוא היה אדם מאוד מאוד אמיץ ונועז, עד כדי כך שעורר השתאות באלה שעבדו איתו".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...