יהדות התפוצות באקסטזה בימים האחרונים לאחר שרב בכיר בקהילה יהודית בניו יורק הפך לכאורה למנהיג היהודי הראשון שנשא דרשה שנכתבה כולה באמצעות בינה מלאכותית. הרב ג'וש פרנקלין, רב במרכז היהודי של ההמפטונס, שכונת פאר במדינת ניו יורק, נשא דרשה על פרשת "ויגש", ולאחריה חשף כי היא לא נכתבה על ידו.
כשגילה לקהילה שהטקסט נכתב על ידי בינה מלאכותית ונענה במחיאות כפיים סוערות, השיב להם הרב פרנקלין: "אתם מוחים כפיים, אבל אני מפחד. חשבתי שנהגי משאיות יאבדו את תפקידיהם לטובת הבינה המלאכותית לפני רבנים". הוא הוסיף כי אומנם הטקסט נכתב על ידי אפליקציית "ChatGPT", אך אין לו נפש, והמטרה הייתה ללמד את הקהילה על הגבולות של הרובוטים.
האם אכן בינה מלאכותית מסוגלת לכתוב טקסט יהודי? מי שבדק את הנושא היה הרב אברהם סתיו, רב צעיר בולט במגזר הדתי לאומי, שאף בחן במוסף דיוקן של מקור ראשון כיצד הבינה המלאכותית עונה על שאלות הלכתיות. בשיחה עם "ישראל היום" הוא מספר עד כמה לא אמינה הייתה הבינה המלאכותית כשבדק אותה, וכמה הנושא עדיין בעייתי מאוד בכל הקשור ליהדות.
"הרובוט מדבר יפה מאוד, מדוייק בצורה מפתיעה, אבל אין שום אמינות לתוכן. התוכן מומצא לחלוטין. הוא יספר לך שיש שו"תים ומקורות, אבל כשתפתח את הספר לא תמצא כלום", מספר הרב סתיו. לדבריו, "בדקתי שאלה בנוגע לשימוש בציצית על ידי נשים והוא שלח לי מאמר יפה של רב מוכר. פניתי לרב ושאלתי אותו לגבי זה והרב השיב לי שהוא מעולם לא כתב מאמר שכזה. הבינה המלאכותית בחרה שם טוב, וכותב מעולה על הלכה ונשים. אמנות ההמצאה הייתה כל כך טובה, אבל כשאתה רוצה לקרוא את המאמר אתה מגלה שהכל שקר".
מאז יצאה אפליקציית "ChatGPT" החלו גם רבנים לעסוק בסוגיה ולבחון את מגבלות הבינה המלאכותית, גם בעברית וגם באנגלית, אך גילו כי המערכת מונחית לשקר ולהמציא אם אינה יודעת את התשובה.
"אני לא יודע למה הם הורו למערכת לשקר בלי למצמץ, אבל זה מאוד מעניין לראות כמה משמעות יש כתוצאה מכך להגשה של התכנים, ביחס לתכנים עצמם. זה מעלה את השאלה עד כמה רב מתפקד לפעמים כסוג של בינה מלאכותית – עוטף את הדברים, אבל יוצר אותן בצורה שטחית, בלי תוכן אמיתי מאחוריהם. יש משהו בעולם הבינה המלאכותית שאומר שהעיקר הוא צורת ההגשה, לא התוכן עצמו. זה מאוד שטחי, אבל לפעמים זה מספק מבחינתנו", אומר הרב סתיו.
לא רק הרב פרנקלין כתב דבר תורה באמצעות הבינה המלאכותית. הרב סתיו מספר כי גם הוא בחן את העניין וביקש מ"ChatGPT" ליצור עבורו דבר תורה. "הוא כתב דבר תורה יפה שבו דיבר על ההתמודדויות של יעקב והיחס לחיים שלנו היום. העניין הוא שהמאמר לא נתן נקודה משמעותית, עמוקה, שמניעה משהו, אלא עטף את התוכן השטחי באריזת צלופן. זה נהדר לדרשת בר מצווה, אבל פחות לדרשה של רב. אנו מצפים שאנשי הרוח והתורה ייצרו תנועה של העמקה ומפגש מעבר לפני השטח, ואת זה הבינה המלאכותית לא עושה".
עם זאת, אומר הרב סתיו לבסוף כי הדבר בהחלט מלמד על העתיד הקרוב, ועל כך שבהחלט יש אפשרות שבקרוב הבינה המלאכותית תאתגר את הרבנים. "קל לצחוק על זה היום, אבל השאלה היא מה יקרה עוד שנה או שנתיים. יום יבוא ויגדירו לבינה המלאכותית איך להבחין יותר טוב בין אמת לשקר, יזינו לתוכו ספרות וספרי שאלות ותשובות. אני בהחלט יכול לראות איך היא בעתיד תאתגר את פוסקי ההלכה".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו