כך הולכים השותלים - בלבנון: תיעוד נדיר מחגיגות ט"ו בשבט במאה ה-19

שותלים עצים, אוכלים פירות יבשים ומניפים את דגלי לבנון בצידון • תמונות מבתי הספר של ארגון "אליאנס: כל ישראל חברים" חושפות איך יהודים חגגו את ראש השנה לאילנות בארצות ערב עד תחילת המאה ה-20 • סמנכ"לית אליאנס: "הזדמנות נדירה לגלות מחדש את העושר שעיצב דורות"

כך הולכים השותלים - בלבנון. צילום: מוזיאון אליאנס

לאחרונה, במסגרת העבודות להקמת המוזיאון הווירטואלי של ארגון “אליאנס: כל ישראל חברים”, אותרו תמונות נדירות מטקסי ט"ו בשבט שהתקיימו בבתי הספר של הארגון במדינות ערב. בין התמונות נמצאו תיעודים מרגשים ממרקש שבמרוקו, מצידון שבלבנון, ומקהילות יהודיות נוספות שבמסגרתן הוקמו בתי ספר של אליאנס. התמונות הללו חושפות פרק היסטורי חשוב שבו החינוך היהודי והמסורת היהודית השתלבו עם חיי היומיום של התלמידים בקהילות יהודיות שונות.

כך הולכים השותלים - בלבנון, צילום: מוזיאון אליאנס

רשת בתי הספר של הארגון, שהוקמה במאה ה-19 ופעלה ברחבי העולם היהודי, מילאה תפקיד משמעותי בעיצוב חינוך מודרני תוך שמירה על המורשת והזהות היהודית. מוסדות החינוך של אליאנס במדינות ערב, כדוגמת מרוקו, לבנון, תוניסיה, עיראק, ועוד, היוו מוקד לחינוך איכותי ששילב בין ערכי המסורת היהודית לבין השאיפה למודרניזציה ופתיחות לעולם.

אחת הדוגמאות המרגשות לשימור מסורת יהודית בבתי הספר של אליאנס היא ההקפדה על קיום טקסי ט״ו בשבט. הטקסים שהתקיימו בבתי הספר, היוו ביטוי לערכי היהדות ולחיבור לארץ ישראל ולשמירה על הטבע.

כך הולכים השותלים - בלבנון, צילום: מוזיאון אליאנס

תמונות נדירות שצולמו בטקסים במקומות כמו מרקש שבמרוקו וצידון שבלבנון, ממחישות את האופן שבו חוו התלמידים את החג: נטיעת עצים, שירת פיוטים, ולימוד על חשיבות השמירה על הסביבה. בטקסים אלה ניכרה הגישה החינוכית הייחודית של אליאנס: שילוב ערכים אוניברסליים של קיימות ושימור הסביבה עם חיזוק הקשר למורשת היהודית. התלמידים לא רק למדו על ט״ו בשבט, אלא חוו את החג כחלק משמעותי מהזהות שלהם, תוך הדגשה של הערכים החברתיים והקהילתיים שמאחוריו.

אירועי ט״ו בשבט בבתי הספר של אליאנס כללו שירה, ריקודים, ודיונים על משמעות החג והערכים המובילים של החג. החינוך היהודי בבתי הספר הללו הדגיש את הקשר בין המסורת לעקרונות החיים המודרניים, תוך עידוד לחשיבה ביקורתית ושימור ערכי היסוד של היהדות.

נטיעות בבית הספר החקלאי במרקש, מרוקו, בשנת 1954, צילום: ארכיון אליאנס, צרפת

חני ממרם, סמנכ"לית אליאנס, מסרה: "המוזיאון הווירטואלי שלנו מזמין את כולם להיחשף למורשת המפוארת של קהילות אליאנס ברחבי העולם. זוהי הזדמנות נדירה לגלות מחדש את עושר המסורת והערכים שעיצבו דורות של תלמידים ולבקר באתר המוזיאון כדי להתרשם מהתמונות ומהסיפורים המרגשים".

פשוט הקישו בגוגל "מוזיאון אליאנס" אם אתם מזהים את עצמכם או בן משפחה באחד הצילומים המוצגים במוזיאון, אומרת ממרם, "נשמח מאוד אם תצרו קשר איתנו. כל פרט מידע שתוכלו לספק יעזור לנו להרחיב ולדייק את התיעוד ההיסטורי, ולהמשיך ולשמור על מורשתנו המשותפת".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר