לראשונה בישראל, בגן הלאומי עיר דוד, ידליקו בחג החנוכה את נרות החג ב"חנוכיית הדורות". מדובר בחנוכייה העשויה מנרות שמן עתיקים, כאשר הנר העתיק ביותר בן כ-3,000 שנה, ומתוארך לתקופת בית המקדש הראשון. שמעון הירש, חוקר בתואר שני בארכיאולוגיה: "חנוכייה שמסמלת את המשכיות הדורות בירושלים".
החנוכייה נמצאת בימים אלה בגן הלאומי "עמק צורים", בו מקבלים חפירות של רשות העתיקות ומסננים אותן על מנת למצוא ממצאים שונים כמו מטבעות, תכשיטים, חרסים מגוונים וגם נרות מתקופות שונות. החנוכייה, שמוצגת בחג הקרוב בפעם הראשונה לציבור הרחב, מורכבת מתשעה נרות עתיקים מתקופות שונות בהיסטוריה של העם היהודי ומגוללת את סיפורו לאורך השנים.
"בעזרת נרות חרס מהתקופות השונות, החנוכייה מציגה את ההיסטוריה של ארץ ישראל ואת ההמשכיות של הדורות בירושלים", מתאר שמעון הירש, חוקר בתואר שני בארכיאולוגיה באוניברסיטת בר אילן ומדריך בעיר דוד. "מדובר בנרות שהשתמשו בהם ממש כאן, בירושלים, שחוזרים לשימוש כעת בחנוכה. לצורך העניין, הנר הקדום ביותר הוא נר מתקופת בית המקדש הראשון, המתוארך ללפני 3,000 שנה".
מלבד השמש, שהוא למעשה שחזור בן ימינו של נר שמן מחרס המסמל את ההתחדשות והמודרנה, בחנוכייה ניתן למצוא נר שמן יהודאי בן כ-3,000 שנים, המתוארך לתקופת בית ראשון; נר הלניסטי ונר חשמונאי המתוארכים לשנים 330-63 לפנה"ס; נר הרודיאני ונר רומי המתוארכים למאה הראשונה לפנה"ס עד המאה הראשונה לספירה; שני נרות ביזנטיים מהשנים 285-640 לספירה, ולבסוף נר שמן עבאסי מהמאה ה-7 עד ה-10 לספירה.
"למרות הקדמה, אנחנו עדיין מחוברים לעבר עמוק ועשיר שמאיר לנגד עינינו", מציינים בעיר דוד. "יש לנו פה נרות מהתקופה החשמונאית, אותה תקופה מהסיפור של חג החנוכה", מוסיף הירש. "יש לנו גם נרות שמן מתקופת חורבן ימי הבית השני, בהם השתמשו היהודים בירושלים לקראת חורבנו של בית המקדש, שנמצאו בין ההריסות".
שמעון מספר על נר ייחודי מאוד בנוף הנרות העתיקים. "אחד הנרות בחנוכייה מכיל עיטורים שונים המציגים סמלים יהודיים מפורסמים, כמו מנורת המקדש שעמדה בירושלים". הוא מציג את נר החרס ומתאר את העיטורים שעליו, שהשתמרו בצורה מופלאה במשך השנים. "יש פה שלוש מנורות כאלה שמעטרות את נר החרס.
"זהו סמל יהודי מאוד מוכר ומובהק, שהשתמשו בו בנרות חרס שונים בארץ ישראל. למעשה, גם מאות שנים אחרי חורבן בית המקדש ואחרי התקופה החשמונאית, סמל המנורה ממשיך להיות סמל מאוד מוכר ונפוץ גם על ממצאים אחרים".
את החנוכייה הייחודית ידליקו באתר בכל אחד מימי החג, בדיוק באותו האופן בו הדליקו את הנרות הקדומים. "אנחנו משתמשים באותה השיטה כפי שהדליקו את הנרות בעבר", מסכם הירש. "נרות שמן כמו אלה הם נרות שבהם מילאו שמן בפתח הגדול, ובמקביל הוציאו פתילה מהפתח הקטן. כך, הדליקו את הנרות, בתהליך שמזכיר את הדלקת הנרות של ימינו".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו