חיסוני הקורונה נכנסו לחיינו בדצמבר 2020, ובטיחותם הסתמכה בדיווח הנבדקים. כעת מחקר חדשני של אוניברסיטת תל אביב קובע את בטיחות החיסונים, באמצעות חיישנים חכמים ופרמטרים פיזיולוגיים אוביקטיביים המקנים תוצאות ברורות וחד-משמעיות.
המחקר נערך בזמן קבלת החיסון השני של הקורונה. החוקרים העניקו למתנדבים חיישנים חדשניים, המאושרים על ידי ה-FDA של חברת ביוביט הישראלית. החיישנים הודבקו להם לחזה ובדקו את מצבם הפיזיולוגי יום לפני קבלת החיסון ועד שלושה ימים לאחר קבלת החיסון.
כאמור, החיישנים מנטרים 13 מדדים פיזילוגיים כגון קצב לב, קצב נשימה, חמצן בדם, נפח פעימות הלב וטמפרטורה.
התוצאות של המחקר היו מפתיעות. מצד אחד, החוקרים זיהו חוסר קשר משמעותי בין הדיווחים הסוביקטיביים על תופעות הלוואי לבין המדידות בפועל. לדוגמה, נבדקים העידו בשאלונים על כך שכאב להם הראש, כאשר המדדים הפיזים לא העידו על כך. נוסף על כך, ב-48 השעות הראשונות תופעות הלוואי עולות, ולאחר מכן חוזרות לנורמה של לפני החיסון. כלומר, ישנה תגובה פיזיולוגית לחיסון ב-48 שעות הראשונות, ולאחר מכן הערכים מתייצבים בחזרה.
המחקר נערך בהובלת ד"ר יפתח גפנר מהחוג לאפידמיולוגיה ורפואה מונעת בפקולטה לרפואה, ד"ר דן ימין וד"ר ארז שמואלי מהפקולטה להנדסה. המחקר פורסם בכתב העת Communications Medicine מבית Nature.
"בשיטה המקובלת כיום, החוקרים שואלים את הנבדקים איך הם מרגישים לפני ואחרי קבלת הטיפול או החיסון. זהו דיווח סובייקטיבי לחלוטין", מדגיש ד"ר גפנר את חשיבות המחקר, והוסיף: "ב-2022 הגיע הזמן לערוך בדיקה רציפה, רגישה ואובייקטיבית של בטיחות חיסונים וטיפולים חדשים. אין סיבה להסתמך על דיווחים עצמיים ולהמתין להופעה של תופעות לוואי נדירות כמו מיוקרדיטיס, דלקת שריר הלב, אירוע שקורה אחת ל-10,000 חיסונים. באמצעות המחקר אפשר למצוא סימנים מקדימים לדלקת, ובכך לזהות בכמה החיסון משנה מדדים פיזיולוגיים ואת הסיכון לדלקת".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו