דז'ה וו?: בעקבות התפרצות תחלואה בסין וגל גדול של חולים שנדבקו בוירוס הנשימתי HMPV, החלו לראשונה במשרד הבריאות לנטר את המצאותו של הנגיף גם במרפאות הקהילה בישראל. במרכז לבקרת מחלות דיווחו שבשבוע החולף לא התגלה אף מקרה של הנגיף בדגימות שנלקחו ממרפאות הקהילה.
בבתי החולים אותרו שבעה מקרים חדשים, המהווים כ-0.5% מסך הדגימות שנבדקו. הניטור מקיף 13 בתי חולים, אך ההערכה היא ששכיחות הנגיף בכלל בתי החולים עומדת על כ-0.5%, המשקפים "פעילות נמוכה של הנגיף".
בדוח המרכז הלאומי לבקרת מחלות מופיעה סקירה על מצב נגיף HMPV בעולם, שמראה פעילות נמוכה אך במגמת עלייה. מהסקירה עולה שבבריטניה דווחה עלייה בפעילות הנגיף, והוא אותר ב-4.5% מהדגימות שנבדקו בניטור. בארה"ב ישנה עלייה קלה בשכיחותו, והוא נמצא בכמעט 2% מהדגימות שנאספו ברשת מרפאות הניטור. בסין דווח על עלייה בנגיפים נשימתיים שונים, כולל שפעת, RSV והנגיף HMPV.
לגבי השפעת, בישראל נמשכת עלייה בפעילות של נגיף השפעת, ולראשונה העונה שיעור הפניות הוא מעל לסף הבינוני. כ-30 חולים אושפזו בשבוע החולף בטיפול נמרץ עם שפעת. בשבוע האחרון נרשמה עלייה משמעותית במספר החולים עם שפעת המאושפזים במחלקות לטיפול נמרץ או מוגבר, ומספרם עומד על 73, בהשוואה לכ-43 בשבוע שעבר. מתוך החולים, 39 היו מאומתים לשפעת מסוג A, ו-33 היו מאומתים לשפעת מסוג B, שנחשבת בדרך כלל לפחות אלימה.
"מי שחולה, שיישאר בבית - כמו בקורונה"
בבתי החולים אושפזו 250 חולים חדשים חיוביים לנגיף השפעת: 92 דגימות היו חיוביות לשפעת מסוג B ו-158 דגימות לשפעת מסוג A. מתוך דגימות שנאספו במרפאות הניטור ונלקחו מאנשים עם מחלות בדרכי הנשימה וחום, נמצא כי אצל 47% מהם אובחנה שפעת, אצל 7.4% אובחן ברונכיוליטיס (RSV), ואף דגימה לא נמצאה חיובית לקורונה או לנגיף ה-HMPV. המשמעות היא שכמחצית מהחולים עם מחלות בדרכי הנשימה חולים כנראה בשפעת.
עד כה התחסנו נגד שפעת 1.429 מיליון איש, המהווים 15% מהאוכלוסייה, בהשוואה ל-14% שחוסנו בתקופה המקבילה אשתקד. בקרב בני 65 ומעלה התחסנו 50% מהאוכלוסייה, בקרב חולים כרוניים מתחת לגיל 65 התחסנו 22%. מקרב הנשים ההרות 29% התחסנו נגד שפעת. בקרב תינוקות וילדים עד גיל 6 חוסנו 10%, בקרב בני 6-12 התחסנו 11%, ובקרב בני נוער עד גיל 18 שיעור ההתחסנות עומד על 4% בלבד.
ד"ר יאן מיסקין, מומחה לרפואת משפחה ומחלות זיהומיות בשירותי בריאות כללית מחוז ירושלים, אמר: "אנחנו בהחלט רואים שהגיעה עונת השפעת. אנו רואים במרפאות יותר שפעת מסוג B, שנחשבת בדרך כלל לפחות קשה, אך ייתכן כי בשל כך שילדים בשנים האחרונות פחות נחשפו לה, הם כעת נחשפים לראשונה ולכן התגובה היא קשה יותר. היו מקרי מוות ואשפוזים משפעת מזן B. חשוב לדעת שעדיין לא מאוחר להתחסן. כי לא כולם נדבקים 'במכה אחת'. בהחלט כדאי להתחסן, לא מחר אלא היום. לחיסון לוקח שבוע-שבועיים לפתח את הנוגדנים, אבל עדיין זה לא מאוחר. אין שום מחסור בחיסונים בקופות.
חשוב לזכור גם שמי שחולה שיישאר בבית עד שיחלים, כמו שעשינו בקורונה. לא להיות 'גיבור'. אם אתה מגיע למקום שעלול להיות שם ריכוז של אנשים עם שפעת כמו קופת חולים, שדה תעופה או תחבורה ציבורית, שימו מסכה. זה כדי להגן על עצמכם".
לגבי נגיף HMPV, אמר ד"ר מיסקין: "מדובר בנגיף שגורם למחלה נשימתית, דלקת ריאות וכדומה. זה נגיף שקיים כל הזמן ולא חדש לנו. אנו רואים אותו לאורך השנים בעונת החורף במספרים קטנים".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו