מתחדשת המחאה הציבורית של מטופלי הנפש ובני משפחותיהם נגד כוונת הממשלה לגבות אגרה עבור כל בדיקה בחדר מיון בבתי החולים הפסיכיאטריים בישראל.
עד היום לא נגבה כלל תשלום בחדרי המיון הפסיכיאטריים, זאת בשונה ממאות השקלים שנגבים עבור בדיקה בחדרי המיון בבתי החולים הכלליים (תשלום שמכוסה לרוב על ידי קופות החולים, אך לא בכל המקרים). אולם כחלק מחוק התוכניות הכלכליות ("חוק ההסדרים") שהגישה הממשלה לכנסת עלה שוב הרעיון לגבות אגרה ממטופלים בחדרי המיון הפסיכיאטריים.
דרישה זו כבר נידונה בשנה האחרונה ביוזמת הממשלה, צעד שגרר ביקורת רבה מצד מטופלי הנפש. כעת היא עומדת לעלות לדיון בכנסת, דווקא בזמן שבו הצורך בייעוץ ובטיפול נפשי רק הולך וגדל בשל נפגעי הנפש הרבים מאז 7 באוקטובר ומלחמת חרבות ברזל.
קואליציית ארגוני בריאות הנפש, המורכבת משמונה עמותות מטופלי נפש ובני משפחותיהם, כתבה לשר הבריאות אוריאל בוסו: "נדהמנו לגלות כי למרות ההבטחות, עדיין מצוין בחוק תשלום אגרה על פנייה לחדרי מיון במרכזי בריאות הנפש.
"הטלת חובת תשלום כזו מהווה נטל נוסף וכבד על האוכלוסייה הענייה והמתקשה ביותר בתהליכים ביורוקרטיים. זאת על אף שלרשות מתמודדי הנפש לא עומדים מענים חלופיים וזמינים בקהילה.
"ההחלטה להטיל גזירה זו תמוהה שבעתיים נוכח מציאות שבה מעגל המתמודדים הולך וגדל, לצערנו, על רקע המלחמה. אנו פונים בקריאה לביטולו לאלתר של סעיף זה בחקיקה המוצעת".
במכתב לשר הבריאות, שאותו כתבה השופטת בדימוס ריבי צוק בשם קואליציית ארגוני בריאות הנפש, ושעותקים ממנו נשלחו לשר האוצר בצלאל סמוטריץ' ולמנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב, נכתב גם כי "בהיעדר חלופה שאליה ניתן לפנות במצב נפשי קיצון, הטלתו של תשלום על הפונים למיון לא תייעל את הקצאת המשאבים ותהווה חסם כבד משקל בפני הנזקקים לעזרה דחופה.
"הטלת האגרה מאיימת לפגוע בנגישותו של שירות הבריאות האחרון הזמין לאוכלוסייה זו במצבי משבר ולהגדיל את שיעורם של אשפוזים בכפייה, על הפגיעה הכרוכה בהם. התוצאה הברורה היא הזנחה קשה, תוך סכנת חיים אמיתית לחולים ולסביבתם.
"הכוונה להטלת האגרה תמוהה ואכזרית. התוצאה הברורה היא הזנחה קשה, תוך סכנת חיים אמיתית לחולים ולסביבתם, במיוחד בתקופה קשה זו... מדובר בהחלטה הנוגדת את האינטרס הציבורי, והטומנת בחובה עוול חברתי עמוק ונזק בלתי הפיך", נחתם המכתב של ארגוני בריאות הנפש.
"החלטה שערורייתית"
"אני מתנגדת נחרצות להטלת אגרות מיון על הפונים לבתי החולים הפסיכיאטריים, ואפעל אף להרחבת הפטורים מאגרת מיון כללי גם על מתמודדי נפש כרוניים", מסרה בתגובה ח"כ מיכל וולדיגר, יו"ר שדולת הכנסת לבריאות הנפש. "זו החלטה שערורייתית ובלתי מתקבלת על הדעת. הלמיטת סדום הפכנו? הטלת תשלום שכזה תביא לפגיעה חמורה בבריאות ולסיכון חיים, לא רק של החלשים והפגיעים ביותר אלא של החברה כולה.
לדברי העמותות, "בהיעדר חלופה לפנייה במצב נפשי קיצון, הטלת תשלום על הפונים למיון לא תייעל את הקצאת המשאבים ותהווה חסם כבד משקל בפני מי שנזקקים נואשות לעזרה דחופה"
"עוד לפני כשנה התקיים דיון בנושא בוועדת הבריאות של הכנסת, וההחלטה שם היתה ברורה וחד־משמעית: אין מקום להטיל על מתמודדי הנפש תשלום אגרת מיון בבתי החולים הפסיכיאטריים. הוועדה שלחה את משרד הבריאות לייצר חלופות בקהילה, בטרם תפנה לגבות אגרות מיון, אולם לצערי זה לא קרה.
"אחת המטרות של הטלת אגרת מיון על הפונים לבתי החולים הכלליים היא להציב חסם בפני אלו הפונים למיון כדי לזרז ולרכז את הבדיקות הניתנות לביצוע בקהילה במיון בית החולים", הוסיפה וולדיגר.
"סיבות אלו אינן רלוונטיות בתחום בריאות הנפש, משום שאין שירותים חלופיים בקהילה, אין מוקד חירום, אין מיון קהילתי, אין צוותי משבר ואין זמינות תורים - לא אסכים לגזירה כזאת".
ממשרד הבריאות נמסר בתגובה כי ״ההחלטה אם תיקבע אגרת המיון היא בסמכות ועדת הבריאות בכנסת, שטרם התכנסה לדון בנושא. משרד הבריאות פועל יחד עם הכנסת לכך שרמת השירותים תשתפר, הן בקהילה והן בבתי חולים, ושלא יהיו חסמים כלכליים לקבלת שירות״.
ממשרד הבריאות נמסר בתגובה כי ״ההחלטה אם תקבע אגרת המיון היא בסמכות ועדת הבריאות בכנסת, שטרם התכנסה לדון בנושא. משרד הבריאות פועל יחד עם הכנסת לכך שרמת השירותים תשתפר, הן בקהילה והן בבתי חולים ושלא יהיו חסמים כלכליים לקבלת שירות.
התכנית הלאומית לבריאות הנפש שסוכמה בשנה שעברה, תוקצבה בתקציב הגדול ביותר שניתן אי פעם לתחום בישראל ומהווה נקודת מפנה בסדר העדיפויות הלאומי.
במסגרת זו, בשנה האחרונה הקצה המשרד 1.4 מיליארד ש״ח לטובת שיפור המענים בתחום בריאות הנפש, ביניהם הרחבת השירותים בקופת החולים ובבתי החולים הפסיכיאטרים. תקציב זה מיועד גם לצורך פתיחת שירותי חירום בהם שירותי התערבות במשבר, מוקדים בקהילה ועוד. מעבר לסכום זה הוקצו סכומים נוספים להסכמי שכר לפסיכיאטרים ולפסיכולוגים על מנת להביא לכך שיותר מטפלים יהיו בשירות הציבורי.
ח"כ מיכל וולדיגר: "ההחלטה בוועדת הבריאות היתה כי אין מקום להטיל על מתמודדי הנפש תשלום אגרת מיון בבתי החולים הפסיכיאטריים"
ח״כ מיכל וולדיגר, לשעבר סגנית שר האוצר, יו״ר שדולות הכנסת לבריאות הנפש, חיזוק החוסן לישראל ומניעת התמכרויות, ״מתנגדת נחרצות להטלת אגרות מיון על הפונים לבתי החולים הפסיכיאטריים ואני אף אפעל אף להרחבת הפטורים מאגרת מיון כללי, גם על מתמודדי נפש כרוניים"
"עוד לפני כשנה התקיים דיון בנושא בועדת בריאות של הכנסת והחלטה שם היתה ברורה וחד משמעית כי אין מקום להטיל על מתמודדי הנפש תשלום אגרת מיון בבתי החולים הפסיכיאטריים והועדה שלחה את משרד הבריאות לייצר חלופות בקהילה, בטרם תפנה לגבות אגרות מיון לפונים לבתי החולים הפסיכיאטרים".
"ואולם, לצערי, זה לא קרה, ומשכך ובוודאי לאור הבטחות חד משמעיות שקיבלתי על כך שלא תוטל אגרה כאמור על המבוטחים, נדהמתי לגלותה ׳חיה ופועמת׳ שוב. אחת המטרות להטלת אגרת מיון על הפונים לבתי החולים הכללים היא להציב חסם בפני אלו הפונים למיון כדי לזרז ולרכז את הבדיקות הניתנות לביצוע בקהילה, במיון בית החולים. מטרת הטלת התשלום היא כדי להביא להקצאה יעילה בין שירותי הקהילה לבין שירותי חדרי המיון".
"סיבות אלו אינן רלוונטיות בתחום בריאות הנפש. הן משום שאין שירותים חלופיים בקהילה. אין מוקד חירום, את מר"מים, אין מיון קהילתי ואין צוותי משבר. אין מוקד אנושי הפועל 24/7 וכמובן כמובן אין זמינות תורים. אין בתחום בריאות הנפש אפשרות בחירה".
"בהעדרן של חלופות אליהן ניתן לפנות במצבי משבר ובמצבי קיצון, הטלת אגרה על הפונים למיון פסיכיאטרי הינה שערוריתית ובלתי מתקבלת על הדעת. הלמיטת סדום הפכנו??? הטלת תשלום שכזה תביא לפגיעה חמורה בבריאות ולסיכון חיים, לא רק של החלשים והפגיעים ביותר, אלא של החברה כולה. אני אומרת כאן בצורה ברורה וחד משמעית, לא אסכים לגזירה שכזו ואעשה הכל שהיא תסולק בבושת פנים מסדר היום״.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו