קרב תרופות ההרזיה: "מונג'רו" מציגה יתרון משמעותי על פני "וויגובי"

מחקר מקיף של 751 נבדקים חושף את העליונות המטבולית של תרופת ההרזיה החדשנית • בהשוואה ישירה עם "וויגובי", התרופה החדשה מציגה ירידה של 47% יותר במשקל תוך שימוש במנגנון הורמונלי ייחודי המשלב שני הורמונים מרכזיים • המחקר מציג פתרון מהפכני בטיפול בעודף משקל וסיכונים מטבוליים

זריקת ההרזיה החדשה מונג'רו. צילום: רויטרס

במחקר ראשון שבדק "ראש בראש" את שתי זריקות ההרזיה "מונג'רו" ו-"וויגובי" נמצאה ירידה משקל גבוהה יותר ב-47% בקרב מי שהשתמשו ב"מונג'רו". המחקר שערכה חברת "אלי לילי", יצרנית "מונג'רו", מצא ירידת משקל ממוצעת של 20.2% בקרב משתמשי התרופה, לעומת 13.7% בקרב משתמשי "וויגובי", לאחר 72 שבועות של מחקר. 31.6% מהנחקרים שנטלו "מונג'רו" השיגו ירידת משקל של לפחות 25% בהשוואה ל- 16.1% ממשתמשי "וויגובי".

זריקת וויגובי להרזיה, צילום: רויטרס

עד כה נעשו מחקרים שהשוו את "מונג'רו" ל"אוזמפיק" - תרופה לסוכרת המכילה את אותו חומר פעיל שישנו ב"וויגובי" אך לא מיועדת להרזיה. וכן נעשה ניתוח של נתונים בדיעבד, אך לא השוואה ישירה של תרופה למול תרופה.

חברת "אלי לילי" הודיעה היום על תוצאות ראשוניות מהמחקר הקליני המתקדם SURMOUNT-5 שהשווה את "מונג'רו", אגוניסט כפול של קולטני GIP ו-GLP-1, ל"וויגובי", אגוניסט של קולטני GLP-1, במבוגרים עם השמנה ללא סוכרת. "מונג'רו" (טירזפטייד) הוכיחה ירידה משמעותית במשקל של 47% יותר בהשוואה ל"וויגובי" (סמגלוטייד). בממוצע, "מונג'רו" הובילה לירידת משקל של 20.2% בהשוואה ל-13.7% עם "וויגובי". לאחר 72 שבועות. 31.6% מהנחקרים שנטלו "מונג'רו" השיגו ירידת משקל של לפחות 25% בהשוואה ל- 16.1% מהאנשים שנטלו "וויגובי".

זריקת הרזיה. אילוסטרציה, צילום: Getty Images

"מונג'רו" היא תרופה ממשפחה חדשה, הפועלת בשני מנגנונים, ומגבירה את פעילותם של שני הורמונים: הורמון ה-GLP-1 והורמון ה-GIP. פעולתם המשולבת של שני ההורמונים גורמת להגברת הפרשת האינסולין והפחתת הסוכר בדם. הפחתת הרעב ודיכוי החשק לאכול. ל-GIP מיוחסות גם השפעות מיטיבות על רקמת השומן התת עורי - הורמון ה-GIP משפיע על המטבוליזם של שומנים, מווסת תהליכים בתאי השומן, מגביר אגירה תקינה של שומנים ברקמה ומפחית הצטברות של שומן אקטופי ברקמת השריר ובאיברים דוגמת הכבד והלבלב. שילובם של שני ההורמונים מביא ליעילות גבוהה יותר בירידה במשקל ובאיזון הסוכר בדם, עם פרופיל בטיחות דומה לזה של התרופות הקיימות.

במחקר השתתפו 751 נבדקים מבוגרים מארה"ב ופורטו ריקו עם השמנה, או משקל עודף עם לפחות אחת מהמחלות הנלוות הבאות: יתר לחץ דם, יתר שומנים בדם (דיסליפידמיה), דום נשימה חסימתי בשינה או מחלת לב וכלי דם, שלא היו להם סוכרת. מחציתם קיבלו זריקת "וויגובי" ומחציתם זריקת "מונג'רו" במינונים המקסימליים ( 10 מ"ג או 15 מ"ג עבור "מונג'רו" ו- 1.7 מ"ג או 2.4 מ"ג עבור "וויגובי").

הרזיה משמעותית בקרב רוב הנבדקים שהשתתפו במחקר, צילום: GettyImages

שתי התרופות לא כלולות בסל התרופות או בביטוחים המשלימים. את "מונג'רו" ניתן לרכוש אותה באופן פרטי או באמצעות ביטוחים פרטיים במחיר של 1,774 ש"ח למינונים של 2.5 ו-5 מ"ג. התרופה הוגשה לסל הבריאות הקרוב בשתי התוויות: לטיפול בסוכרת סוג 2 ולטיפול בהשמנה.

מחיר של "וויגובי" במינון גבוה (2.4 מ"ג) עומד על 1250 שקלים ובמינון נמוך של 1 מ"ג 723 ש"ח. "מונג'רו" מחקה את פעולת שני הורמונים הקשורים למנגנון השובע GLP-1 ו-GIP ומגבירה את פעולתם. שילוב זה מביא להגברת הפרשת האינסולין, הפחתת הסוכר בדם, הפחתת תחושת הרעב ודיכוי החשק לאכול. בנוסף, ל-GIP מיוחסות השפעות חיוביות על רקמת השומן התת-עורית. פרופיל הבטיחות של "מונג'רו" דומה לזה של תרופות הרזיה אחרות, עם תופעות לוואי עיקריות במערכת העיכול כגון בחילה ושלשול.

זריקת מונג'רו (טירזפיטייד) לטיפול בהשמנה, צילום: ללא קרדיט

"מונג'רו היא במעמד משלה", הגיב לאונרד גלאס, סגן נשיא בכיר לענייני רפואה גלובליים בחטיבה הקרדיו-מטבולית בחברת התרופות "אלי לילי".

"ערכנו את המחקר הזה לאור העניין המוגבר בתרופות הרזיה וכדי לעזור לספקי שירותי בריאות ולמטופלים לקבל החלטות מושכלות בבחירת טיפול", הסביר.

ד״ר רז הגואל, מנהל המרכז הרפואי לטיפול בהשמנה: ״התוצאות של המחקר הנוכחי מוכיחים יעילות של מונג׳רו על פני וויגובי בהפחתה במשקל. זו הפעם הראשונה שנעשה מחקר שהשווה בין שתי התרופות המובילות כיום בתחום של טיפול במחלת ההשמנה. לשמחתנו לאחרונה התרופה מונג׳רו הגיעה לישראל והיא זמינה למטופלים. יחד עם זאת חשוב להדגיש שעל מנת ליעל את הטיפול ולשמר על תוצאות לאורך זמן יש צורך בהתאמת הטיפול התרופתי באופן אישי למאפייני המטופל על ידי רופא מומחה וצוות רב מקצועי המומחה בטיפול בהשמנה״.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר