בצל המלחמה: השבוע ייפתח במרכז הרפואי הממשלתי צפון (פוריה) בטבריה מרכז השיקום הראשון אי־פעם בצפון הארץ. המרכז ייפתח תחילה עם מחלקה לשיקום ילדים, ובהמשך ייפתחו שירותי שיקום מלאים, כמו במרכזי השיקום הגדולים במרכז הארץ, כולל מחלקות לשיקום נוירולוגי, אורתופדי, גריאטרי, מחלקות לשיקום לב וריאות, ועוד.
הבשורה החשובה לתושבי הצפון, המתפרסמת כאן לראשונה, מגיעה אחרי עשרות שנים של מאבק ציבורי להקמת שירותי שיקום מלאים בצפון הארץ ולאחר שהממשלה חוקקה ב-2017 באופן יוצא דופן חוק שמחייב את הקמת מרכז השיקום בבית החולים פוריה. על פי נתוני משרד הבריאות, המחסור במיטות שיקום בצפון הוא החמור ביותר בארץ, כאשר הצורך בשירותי שיקום מלאים ומתקדמים לאזרחים ולחיילים בצפון רק גדל מאז המלחמה.
ל"ישראל היום" נודע כי בין הילדים הראשונים שמתוכננים להגיע למחלקת השיקום יהיו חמישה ילדים ממג'דל שמס בגולן, שנפגעו קשה מאוד ב־27 ביולי מהרקטה ששיגר ארגון הטרור חיזבאללה, שפגעה באופן מחריד במגרש הכדורגל ביישוב וגרמה למותם של 12 ילדים ובני נוער ולפציעתם של רבים נוספים.
על פי עדויות רופאים ומנהלים במערכת הבריאות המחסור הכרוני והקיצוני בשירותי שיקום בצפון הארץ כבר הביא לפגיעה קשה בבריאות ובסיכויי ההחלמה והשיקום של רבים מתושבי הצפון שנזקקו לשיקום מתמשך ומשמעותי כתוצאה מתאונות, נפילות, פציעות, אירועים מוחיים או מחלות. בשל כך רבים מתושבי הצפון נאלצו להגיע למרכז הארץ הרחק ממקום מגוריהם או שחלקם נאלצו לוותר כליל על שירותי השיקום באשפוז, דבר שפגע קשות בבריאותם וביכולת לחזור ולתפקד.
מרכז השיקום החדש בפוריה הוא מבנה בן חמש קומות בשטח של 24 אלף מ"ר מול חדר המיון של בית החולים. במרכז ישנן מיטות במחלקות שיקום בגריאטריה, פדיאטריה, נוירולוגיה, אורתופדיה, ושיקום לב־ריאה. נוסף לכך יינתנו בו שירותי שיקום יום לילדים ולמבוגרים. העלות הכוללת של הפרויקט היא כ־300 מיליון שקלים, כאשר משרד הבריאות מימן מחצית מהתקציב והשאר מתרומות של פילנתרופים.
מרכז השיקום החדש יקרא על שם הקרן ע"ש ליאונה מ. והארי ב. הלמסלי אשר העניקה 15 מיליון דולר להקמת המרכז, אשר סייעה רבות למרכז רפואי צפון בשנים קודמות ותרמה לפרויקטים גדולים כמו: הקמת שלושת חדרי הניתוח החדשים, בניית מכון הCT החדש והממוגן, ובניית מחלקת טיפול נמרץ נשימתי החדשה.
את מחלקת שיקום הילדים שתיפתח השבוע בפוריה ינהל ד"ר גנאדי גייסמן, לאחר שהקים את היחידה לשיקום יום ילדים בבית החולים רמב"ם בחיפה. ד"ר רדה נמירובסקי תנהל את המחלקה לשיקום יום ילדים. במחלקה אולם פיזיותרפיה ענק, אולמות ריפוי בעיסוק, מטבח טיפולי, אולמות טיפול בהפרעות תקשורת, חדר אימון מוגבר, חדרי טיפול קוגניטיבי, מרפסת טיפולית, שני חדרים מיוחדים למשפחות המטופלים, וכן ציוד לשיקום בעזרת מציאות וירטואלית ומחשוב. בתוך המחלקה יוקם בית ספר המיועד לילדים העוברים טיפולים, בשיקום היום או באשפוז, ומפסידים לימודים, ובהמשך תיפתח הבריכה הטיפולית. קומת שיקום הילדים תכלול גם שירותי מרפאה להפרעות אכילה, שליטה בסוגרים, סדים, הפרעה התפתחותית, אבחון נוירו־פסיכולוגי, פגיעות מוח נרכשות, טיפול בספסטיות, מרפאת מכשירים, ועוד.
הבחירה האיומה התייתרה
ד"ר גייסמן אמר ל"ישראל היום": "המחלקה תהיה ייחודית בשיטות השיקום, תיישם רפואה אינטגרטיבית ונפעל שהיא גם תוביל בשירות, בחדשנות ובאקדמיה בתחום שיקום הילדים. מחלקת שיקום ילדים במרכז רפואי צפון תהפוך להיות המחלקה לשיקום המועדפת עבור התושבים בכל האזור. עד היום ההורים נאלצו לבחור בין מעבר לאזור המרכז עם המשפחה והעלויות הכרוכות בכך לבין ויתור על שיקום. כעת הם לא יעמדו בפני הבחירה האיומה הזאת".
ד"ר נמירובסקי מוסיפה: "כשהגעתי למרכז הרפואי וראיתי את השלד המוקם של מרכז השיקום התרגשתי. כמו לראות בית חולים נולד. רציתי והתרגשתי מאוד לקחת חלק בפרויקט הציוני ביותר שיכולתי לדמיין כרופאה בישראל. כך שנסעתי להתמחות שנייה בבית לוינשטיין בשיקום ולאחר מכן חזרתי לצפון להקים את מחלקת שיקום ילדים. רפואת שיקום הילדים משלבת בין רפואת השיקום לרפואת הילדים, ומתמודדת לא רק עם מעגל של פגיעה והחלמה ראשוני כנהוג במבוגר, אלא גם עם שאיפה למיצוי הפוטנציאל לילד ולילדה הסובלים מליקויים המשפיעים על התפתחות הגדילה וההתבגרות העתידית. כל זה מקבל משנה תוקף בימים מורכבים אלו כשזה צו השעה ליצור בצפון מקום של תקווה והחלמה".
ד"ר דינה קגן, מנכ"לית עמותת ידידי מרכז רפואי צפון: "עמותת ידידי מרכז רפואי צפון גאה לשמש שותפה מרכזית בהקמת מרכז השיקום הלמסלי – מרכז חדשני ופורץ דרך הראשון מסוגו בצפון הארץ. בזכות תרומתם של שותפינו הנדיבים הצלחנו לגייס את המשאבים הנדרשים לפתיחת מרכז השיקום ולציודו, במטרה להעניק שירותי שיקום ברמה הגבוהה ביותר לתושבי הצפון, וכעת אנו ממשיכים בגיוס המשאבים הדרושים להשלמת הצטיידות החלקים הנוספים במרכז השיקום. במיוחד בתקופה זו מרכז השיקום מהווה מקור לבריאות, לתקווה ולהתחדשות עבור הקהילה שלנו. אנו נחושים להמשיך ולפעול לפיתוח ולשיפור שירותי הבריאות בצפון, ולתמוך בחזונו של מרכז רפואי צפון כעוגן רפואי מוביל לכל אזור הצפון".
ד"ר נועם יהודאי, מנהל מרכז רפואי צפון (פוריה): "גיוס תרומות כמרכז רפואי הממוקם בפריפריה מהווה אתגר משמעותי בגלל נגישות נמוכה יותר לתורמים ופחות חשיפה של הקהילה הפילנתרופית לפעילות החשובה שמתבצעת באזורים אלו. עם זאת, למערכת בריאות חזקה בפריפריה יש משמעות קריטית לחוסנם של תושבי האזור, והיא מהווה בסיס לבריאות, ביטחון ושגשוג קהילתי. התמיכה במרכז רפואי בפריפריה אינה רק השקעה רפואית אלא גם תרומה לחיזוק המרקם החברתי והכלכלי של הצפון כולו. מדובר בפרויקט משנה מציאות שהוקם בשיתוף פעולה חוצה ארגונים, משרדי ממשלה, רשויות, רשויות מקומיות ועמותות. אנו נמצאים בקשר מתמיד עם משרדי הממשלה השונים, ביניהם כמובן משרד הבריאות שמימן את מחצית הפרויקט.
"בקרן הקיימת לישראל הגדירו את מרכז השיקום כפרויקט מחולל מפנה ותרמו כ־20 מיליון שקלים להקמת מלונית למשפחות המאושפזים בשיקום ולטובת פיתוח תשתיות מגורים לעובדים שיגיעו אלינו מהמרכז. אנחנו פועלים כל העת יחד עם אשכול כנרת־עמקים, הרשויות המקומיות סביבנו ומינהלת טלנטק שמסייעים בגיוס כוח האדם, באיתור מקומות מגורים ובמעטפת הרילוקיישן עבור אנשי מקצועות הבריאות החדשים. פתיחת מרכז השיקום בצפון הוא אירוע מכונן מבחינת בריאות הציבור בצפון, מבחינת מקומות תעסוקה חדשים וגם מבחינת השינוי הדמוגרפי.
"מרכז רפואי לא יכול להתמודד לבדו עם פרויקט מורכב כל כך, ולכן שיתופי הפעולה הללו הם קריטיים. אנו רואים בשיתוף הפעולה עם הרשויות המקומיות, אלו שבאשכול וגם רשויות רחוקות יותר מחדרה וצפונה, חלק חשוב מההצלחה של הפרויקט האדיר הזה של פתיחת מרכז שיקום ראשון בצפון. חשוב שכל תושבי הצפון יידעו שמעתה הם יכולים לקבל את השיקום הטוב ביותר קרוב לבית. כולם - חיילים, אזרחים, ילדים או קשישים - כל אחד שזקוק לשיקום יכול להגיע אלינו".
"מרכז נחוץ והכרחי"
דולן אבו סאלח, ראש המועצה המקומית מג'דל שמס, אמר ל"ישראל היום": "היום השחור שהיה במג'דל שמס השפיע עמוק על כל הקהילה, והאירוע הנורא שקרה לנו העצים את הצורך האקוטי בקיומו של מרכז שיקום עבור ילדים בצפון. הילדים שלנו חייבים לקבל טיפול קרוב לבית. ילדי הגליל והגולן זכאים לשיקום במרחק סביר של נסיעה. הקמת המחלקות לשיקום ילדים נחוצה והכרחית לאזור הצפון.
"40 ילדים וילדות נפגעו ביום השחור ההוא, ועשרות ילדים מהכפר זקוקים לשיקום, פיזי או נפשי. יש ילדים ששוחררו וצריכים שיקום יום ונוסעים ברחבי הארץ, או שעברו לשיקום בקהילה באזור - שיקום שאינו מספק אותו היקף כפי שניתן במחלקת שיקום יום הכולל את המעטפת של ציוד, צוות רב־מקצועי ורופאים המומחים בשיקום ילדים.
פתיחת מרכז השיקום החדש בפוריה תקל על לא מעט משפחות אצלנו שילדיהן עדיין מאושפזים בבתי חולים במרכז, או שהם נוסעים לשיקום יום במרכז, ובוודאי תבטיח שיקום טוב יותר למי שוויתר על הנסיעות. זהו צעד משמעותי ביותר וחשוב בהנגשת השירותים הרפואיים לתושבים. כתושבי מג'דל שאמס יש לנו קשר רגשי מיוחד לפרויקט בגלל האסון שעברנו ופגע בילדים ובילדות שלנו".
ד"ר יהודאי, אמר ל"ישראל היום" כי "ילדי מג'דל שמס הפצועים טופלו בבתי החולים של הצפון, אצלנו, בבית החולים זיו בצפת, ברמב"ם, ועוד, אולם את השיקום הם נדרשים כרגע לעבור במרכז הארץ. זהו מצב בלתי סביר שצפוי להסתיים עם הפתיחה בימים הקרובים של מחלקת הילדים שלנו. נפגשנו עם ראש המועצה המקומית אבו סלאח ושוחחנו על הדברים, אנו נמצאים בקשר עם מחלקת הרווחה של הרשות. יש לנו עובדים ממג'דל שמס, וכולנו מצפים לכניסתם של הילדים לשיקום פה אצלנו, קרוב לבית, למשפחה ולחברים".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו