בעקבות כוויות: המלצה לאסור שימוש בבקבוק חם ליולדות שלקחו אפידורל

לפחות בשני מקרים שדווחו למשרד הבריאות ספגו יולדות שהשתמשו בבקבוק כוויות קשות בשל האלחוש שגורם האפידורל ומנע מהן להרגיש את חום המים • "המקרים ממחישים את הצורך בהקפדה על סטנדרטים מחייבים"

"הנחת מכשירי החימום ללא בקרה הביאה לפגיעות חמורות ביולדות". צילום: Getty Images

כנסו ללידה ויצאו עם כווייה: במשרד הבריאות ממליצים לאסור על שימוש בבקבוק חם או כריות חימום בחדר הלידה אצל יולדות שנעזרות באפידורל. זאת בעקבות כמה מקרים שדווחו, בהם נשים שנכנסו לחדר לידה יצאו עם כוויות.

בשני מקרים לפחות יולדות שעברו הרדמה אפידורלית נעזרו גם בבקבוק חם שהניח על רגליהן מלווה או דולה כדי להקל על כאבים בלידה. אלא שבשל האלחוש האפידורלי הן לא הרגישו שהאזור מתחמם, ונגרמו להן כוויות בדרגות חומרה שונות במהלך הלידה.

המקרים דווחו למערך לבטיחות הטיפול במשרד הבריאות, וצוין שבאירועים היתה מעורבות של מלווה או דולה.

במסקנות מהאירוע צוין כי "האירועים נגרמו כתוצאה מהשארת גורם מחמם ליולדות כאשר הן תחת הרדמה אפידורלית ללא יכולת תחושה. המלווה/דולה הניחה באירועים אלו את בקבוק החימום ללא תיאום וללא אישור הצוות המטפל".

כאמור, המלצת משרד הבריאות היא לאסור שימוש באמצעי חימום במהלך לידה באזורי גוף שעברו אלחוש. נוסף על כך, כל ליווי של יולדת על ידי מלווה או דולה צריך להתבצע בתיאום ואישור של הצוות הרפואי, וכן מומלץ לתעד בתיק הרפואי את הפעולות שמתבצעות ליולדת גם כאשר הן נעשות על ידי מלווה או דולה.

"סכנת נפשות"

מיילדת ותיקה סיפרה: "היה אצלנו מקרה שבו דולה שמה בקבוק עם מים חמים מתחת לגב של יולדת. היא לא בדקה את הטמפרטורה, וכשפגה השפעת האפידורל גילו כוויות קשות. הדולה עושה מה שהיא רוצה וזו סכנת נפשות. המיילדת חייבת להיות מיודעת. כבר היום יש בתי חולים שאוסרים על שימוש בבקבוק חם מהסיבה הזו ומאפשרים רק כרית חימום".

יובל יפה מושקוביץ, מנכ"לית ארגון המיילדות, מסרה בתגובה: "הארגון מברך על כתיבת המסמך המחדד את הצורך בבניית מסגרת עבודה משותפת בין המלווים והצוותים המיילדותיים. מקרים אלה, שבהם נעשה שימוש במכשירי חימום במהלך לידה תחת אלחוש אפידורלי על ידי דולה או מלווה, והובילו לפגיעות חמורות, ממחישים את הצורך הדחוף בהגברת המודעות וההקפדה על סטנדרטים מחייבים. אלחוש אפידורלי למעשה גורם להרדמה של העצבים בפלג הגוף ובכך מונע מהאישה היולדת לחוש כאבים, מגע, קור וחום. הנחת מכשירי החימום ללא בקרה והבנה של התהליך, הביאה לפגיעות חמורות בגפיים התחתונות של הנשים".

חיותה גורן, מנכ"לית התנועה לחופש בחירה בלידה: "אין ויכוח שהכוויות הללו מהוות פגיעה חמורה באישה היולדת ואסור היה שיקרו. יחד עם זה, תמוהה בעיניי תגובת משרד הבריאות כשמדובר בשני מקרים. אותו משרד שנמנע מלהכיר בעשרות אלפי הפגיעות ביולדות הקורות בתוך ובשם המערכת; כמו למשל התערבויות יתר, השראות וזירוזי לידה מתוך שיקולים של רפואה מתגוננת, ומחסור במיילדות, או לידות מכשירניות שאינן תמיד מוצדקות. התערבות יתר בעבודת הדולות - פוגעת בזכויות האדם של היולדות, ויש להיות מאוד זהירים עם זה".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר