ביקור קסום במיזם היין "חמש אבנים"

Five Stones Winery הוא עדיין לא יקב אבל כבר מחזיק במיתוג בניחוח חו"ל ושם דגש על יצוא • ביקרנו וטעמנו

הכורם יאיר תמיר, במתחם שבו מתוכנן לקום היקב // צילום: מוטי פישביין

כשידידי אלי פאש, בעלי חנות היין "כפר היין" שבגוש עציון ו"מועדון היין הירושלמי" (תוכנית מנויים חודשית שבה מקבלים תיבה עם ארבעה בקבוקי יין משתנים, לפני טעמו והמלצתו של הנ"ל), התקשר להזמין אותי לטעימת היינות של "חמש אבנים" (ובאנגלית: Five Stones Winery),ויותר משמחתי להיענות להזמנתו. איכשהו, עד היום לא יצא לי לטעום את היין שלהם, וזו הייתה הזדמנות מצוינת להשלים את החסר. 

Five Stones Winery הוא עדיין לא יקב, אלא, אפשר לומר, מיזם יין. אומנם יש להם  כרמים משלהם, אבל הייצור נעשה בינתיים במתקן של "יקב מוני", והם נהנים מהליווי הצמוד של ששון בן אהרון, יינן ותיק ומוערך (אקס יקבי בנימינה). הרוח החיה ומי שמנהל את המיזם הזה הוא אילן חסון, לשעבר מנכ"ל יקבי בנימינה, שהצליח לחבר אליו חבורת משקיעים מגוונת (אבי לרנר, מפיק סרטים הוליוודי ולשעבר מבעלי יקב בנימינה; עפרה גנור, מסעדנית תל־אביבית ידועה; ועמית קאופמן, בעלי קייטרינג גדול) ואת משפחת הכורמים תמיר מהמושב גבעת ישעיהו שבעמק האלה, שבשותפות איתה ובמתחם שלה אמור לקום בהמשך גם היקב.

הכורם שמואל תמיר, במתחם שבו מתוכנן לקום היקב // צילום: גבריאל בהרליה

מיקום הכרמים הוא ההסבר לשמו של היקב: חמש אבנים. לא על שם משחק הילדים המפורסם, אלא דווקא על שם חמשת חלוקי האבן שבהם הצטייד אחד ששמו דוד, צעיר אדמוני מבית לחם ולימים מלך ישראל, כשניגש למערכה מול גוליית הפלישתי. באחת האבנים הללו הכריע דוד את הענק לבוש שריון הקשקשים (שמואל א', פרקים י"ז-י"ח). כל הכרמים שמהם קולט המיזם ענבים נמצאים בסביבות תל עזקה, האתר שבו נערך אותו קרב מפורסם, שמשמש כיום אתר נהדר לטיול משפחתי עם תצפית יפהפייה על כל עמק האלה.

כך הצטרפתי לחברי מועדון היין לארוחה בערב חורפי וגשום במסעדת פסקדוס הירושלמית (עוד נדבך במועדון היין: בכל חודש נפגשים כ־30 מהחברים לארוחה חגיגית במסעדה שונה עם נציגי יקב שפאש בוחר עבורם, ונהנים מערב יינן פרטי), שם חיכה לנו צוות המיזם ובראשו אילן המנכ"ל.

במיזם שמים דגש חזק על יצוא. את היינות שלהם תוכלו למצוא בנקל בחנות הדיוטי פרי בנתב"ג וגם בחנויות היין ובמסעדות רבות בארץ; המיתוג כולו - שם היקב, תוויות הבקבוקים ושמות היינות - באנגלית (D vs G זה בעצם "דוד נגד גוליית"); וגם סגנון היין נוטה ברוב המקרים לטעם האמריקני. בבציר האחרון יוצרו כ־55 אלף בקבוקים, אבל השאיפה היא להגדיל את הכמות לאורך השנים, כאשר המיקוד הוא בממסכים ולא ביינות זניים. זאת מתוך התובנה שהשלם גדול מסך חלקיו, ואם בבורדו זה עובד - אז למה לא אצלנו?

מבחן הטעימות:

1. FIVE STONES D vs G - 2016 RED BLEND

זהו היין הבסיסי האדום של המיזם, אך הוא אינו בסיסי כלל ועיקר. בנוי מענבי שיראז, מרסלן, קריניאן ופטיט סירה. שהייה בת עשרה חודשים בחביות אלון צרפתיות יצרה יין נגיש, בעל מאפיינים ים־תיכוניים (שזיף אדום, עשבי תיבול וניחוח אורנים) וגוף בינוני ונעים שיתאים גם כליווי לארוחה לא כבדה במיוחד, אבל בהחלט גם תרגישו בנוח ללגום ממנו במרפסת לעת ערב, ככה בקטנה. 95 שקלים.

2. FIVE STONES NOBILITY - 215A 2016 WHITE

הלבן הגבוה של המיזם, שהוא גם היין הזני היחיד שבו (נכון לעכשיו). עשוי 95% שרדונה (השלמה קטנה של סוביניון בלאן), עם הרבה עץ - ועדיין ככל הנראה היין המרשים ביותר בטעימה. הוא תסס בחביות בורגון ושהה בהן עוד כשמונה חודשים, העץ מורגש בו בהחלט אבל בקטע טוב. דווקא הכניסה שלו פירותית ואפילו מינרלית משהו ורק אחר כך באים טעמי העץ לידי ביטוי - אגוזיות, וניליות וחמאתיות, והסיומת הדרית ומאוזנת. יין נהדר. 129 שקלים.

3. FIVE STONES - VIRTUOUS 2015 

יין הדגל מותקן מ־61% קברנה סוביניון, 18% מרלו, 12% פטי ורדו ומעט השלמה של מלבק, אשר שכשכו כשנה ורבע בחביות. אף ירוק ונהדר (אספרגוס) לצד פרי שחור ואדום בשל, שוקולד מריר ויתר המאפיינים של יין דגל כבד. למרות הגוף הרחב והקטיפתי, הטאנינים נשארים מעודנים והתחושה לא כבדה מדי. למרחקים ארוכים. 240 שקלים. 

פסטיבל היין של מטה יהודה

פרגון שכזה הוא באמת חריג בנוף שלנו. זה 20 שנה שכל היקבים במטה יהודה משתפים פעולה ועורכים יחד פסטיבל יין אזורי. אירוע הפתיחה של הפסטיבל יתקיים השנה במלון "יד השמונה" ביום חמישי, 29.11.18, בשעות הערב, ובו ישיקו כל 33 היקבים(!) את מיטב תוצרתם, יוקרן סרט על האזור כשברקע הרכב ג'אז ינעים את האווירה, ומובטחות הפתעות נוספות. 

בין היקבים המציגים - עגור, מצודה, נבו, צובה, טפרברג, פלם, ברבדו, קסטל, עמק האלה, מוני, כרמא ועוד. עלות כרטיס הכולל טעימה חופשית וכוס מתנה: 60 שקלים. יש הנחה ברכישה מוקדמת באתר המועצה. 

בימי שישי של המשך חודש דצמבר (22.12-30.11) מתוכננות שלל פעילויות, החל מסיורי יין בנופים התנ"כיים של מטה יהודה, ארוחות מיוחדות, מופעים, השקות ועוד. מומלץ להתעדכן ולהירשם מראש בטלפון 02-9958650, באתר www.tour-yehuda.org.il או בעמוד הפייסבוק "הלב הירוק תיירות מטה יהודה".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר