אמא רוסיה אצלכם במטבח

מומחה האלכוהול רונן פרלמוטר ושפית הבית שלנו מאיה דרין לא ויתרו על חגיגות הנובי גוד על אף הסגר • כך תחגגו עם וודקה משובחת ומתכונים מבית סבתא צשקה

כמו כל דבר, גם חגיגות הנובי גוד תהיינה שונות השנה. אין מה לעשות - לא עוד משתים גדולים ורבי משתתפים, אלא התכנסויות קטנות ואינטימיות, לפחות עד החיסון הבא. כבר התרגלנו, לא? אז זהו, שלא לגמרי. מה שלא ישתנה לעולם הוא הנוהג לשתות וודקה בערב השנה החדשה, וכמה שיותר בקבוקים שונים וטובים, הרי זה משובח.

חגיגות סוף השנה האזרחית במדור האוכל של "ישראל היום":

בעיקר מארזים: מבצעי המסעדות לסילבסטר

מבצעי האלכוהול לסילבסטר 2020

העיקר שנגמר: כך תאכלו בערב השנה החדשה

לכבוד החג השמח וטוב הלב הזה, לכבוד סנגורוצ'קה (נערת השלג) ודייד מורוז (סבא כפור), יצאו רונן פרלמוטר, איש היין והאלכוהול, ומאיה דרין, שפית הבית של "ישראל היום", לטיול מזרח־אירופי רווי וודקה נהדרת ומאכלים מסורתיים, שישמחו את הלב ויחממו את הקרביים. רונן היטיב ללגום ולאפיין בדיוק משולב ברומנטיקה ארבע וודקות שונות, מארבע המדינות שעבורן זהו משקה הדגל: פולין, אוקראינה, לטביה וכמובן - רוסיה.

כל לגימה וביס העלו במאיה זיכרונות מצועפים מדמעות שמחה מבית סבתא צשקה, אשר הפליאה לבשל מטעמים מן המטבח הפולני והרוסי ותיבלה אותם בנועזות האופיינית לה. השילוב שבין הידע הרב, הנוסטלגיה והוודקה, כמובן, הביא למשתה רוב טעם וגוון לכבוד הנובי גוד וחגיגות השנה האזרחית החדשה, הבאים עלינו לטובה.

אז בתיאבון, לחיים ו...ס נובים גודום!

הוודקה של האוליגרכים

וודקה בלוגה סלבריישן (רוסיה) – מהדורה חגיגית עם מראה סופר-יוקרתי בבקבוק מצופה זהב שהופקה לרגל חגיגות סוף השנה האזרחית ולרגל 115 שנה למזקקה. הוודקה עצמה נקיה ועדינה, מזוקקת בסיביר ונהנית ממי מעינות טהורים המרוחקים מסביבה תעשייתית, יותר מ-300 ק"מ. לאחר הזיקוק מוסיפים לה תמציות דבש טבעי, שעורה וגדילן (קוץ בעל סגולות מרפא) עם נגיעות של וניל, לקבלת טעמה הייחודי. בטעימה היא רכה אבל לא על חשבון תחושת הנפח בחלל הפה. לא סתם היא מכונה 'הוודקה של האוליגרכים'... (149.9 ש"ח, 1 ליטר).

צילום: איתיאל ציון
צילום: איתיאל ציון

רשימת חומרים לכ־15 יחידות

לבליני:

√ 250 גרם תפוחי אדמה מבושלים (2 תפוחי אדמה גדולים)

√ ½ כוס מדידה קמח 

√ 2  חלבונים

√ 2 ביצים

√ מלח לפי הטעם

√ פלפל שחור לפי הטעם

√ חמאה לטיגון

לסלט רוסי

√ 2 ביצים קשות

√ 2 תפוחי אדמה מבושלים

√ 2 מלפפונים חמוצים    קצוצים

√ 1 גבעול סלרי קצוץ (אם אוהבים)

√ חופן שמיר, בצל ירוק, עירית –  קצוצים דק

√ ½ כוס מיונז

√ 1 כף חומץ תפוחים

√ מלח לפי הטעם

√ פלפל שחור גרוס לפי הטעם

להגשה:

√ ביצי סלמון

√ כמה גבעולי שמיר

√ חופן זרעי קימל

אופן ההכנה:

1. מבשלים את תפוחי האדמה במים בקליפתם עד שהם מתרככים לגמרי. מקלפים בעזרת חוד סכין ומועכים לפירה חלק.  

2. מוסיפים קמח, ביצים וחלבונים, ומתבלים.

3. מחממים חמאה במחבת נון סטיק. בעזרת כף יוצקים תלוליות לתוך המחבת ומשטחים אותן לדוגמת פנקייקס.

4. מטגנים כשתי דקות מכל צד.

5. לסלט: קוצצים בסכין תפוחי אדמה וביצים קשות.

6. מערבבים עם יתר החומרים, מתבלים במלח ובפלפל שחור.

7. מניחים על צלחת הגשה את הבליני, ומניחים מעל כל בליני כף סלט רוסי וכפית קטנה של ביצי סלמון. 

8. מקשטים בשמיר וזרעי קימל ומגישים.

וודקה מאומן

וודקה נמירוף אינקד, אגס לוהט (אוקראינה) – וודקה עממית ופופולרית שמגיעה ממחוז ויניצה שבאוקראינה, לא הרחק מעירו של רבי נחמן, אומן. היא מבוססת על גרסת 'הדה-לוקס' הארומטית והמצוינת שמהווה עליית מדרגה מבחינת המזקקה - מזוקקת מחיטה שגודלה במיוחד עבור נמירוף, עמדה תחת בקרה מחמירה משלב הנביטה ועד הקציר והטחינה, ועוברת סינון בן 11 שלבים של פחם פעיל. אגס לוהט המתובלת היתה הפתעה נעימה עבורנו – בעלת גוון חום בהיר, מרקם קטיפתי וחמים, טעמי אגס ביין ומתיקות דבשית נעימה עם עקצוץ חרפרף בסיום. לשתייה נקיה, עם קרח או בקוקטיילים (59 ש"ח, 700 מ"ל, המתובלת אינה נושאת סימוני כשרות).

צילום: איתיאל ציון
צילום: איתיאל ציון

רשימת חומרים לכ-30 יחידות:

לבצק:

√ 2 כוסות קמח לבן

√ 1 ביצה

√ 2/3 כוס מים חמימים 

√ 1/2כפיות מלח 

למלית:

√ 50 גרם בשר עוף טחון

√ 150 גרם בשר בקר טחון

√ 1 בצל סגול קטן קצוץ דק

√ 1 כף שומן אווז או שמן זית

√ 3 שיני שום כתושות

√ מלח לפי הטעם

פלפל שחור לפי הטעם

להגשה:

1 חופן שמיר קצוץ

2 כפות שומן אווז או שמן זית

לרוטב:

ציר בקר מצומצם 

אופן הכנה:

1.לבצק: לשים את כל המרכיבים ביחד עד לקבלת בצק אחיד ומעט יבש אך מאוד גמיש, אפשר בעזרת מיקסר עם וו גיטרה.

2.עוטפים בניילון נצמד ושומרים בקירור 30 דקות.

3.למלית: מטגנים את הבצל במעט שומן ומצננים. מערבבים את יתר החומרים עם הבצל לתערובת אחידה.

4.לכיסונים: על משטח מקומח מרדדים את הבצק לעובי של 2-3 מ”מ, דק ככל האפשר.

5.קורצים מהבצק עיגולים בקוטר של 4 ס”מ.

6.במרכזו של כל עיגול מניחים כפית של מלית.

7.סוגרים את הכיסון בצורת חצי סהר ומצמידים את הקווצות זה לזה כמו טורטליני.

8.מבשלים בכמה סבבים (לא מומלץ לבשל כמות גדולה יחדיו) במים רותחים עם מלח בביעבוע עדין על להבה בינונית במשך כ-10 דקות. מערבבים מדי פעם על מנת שלא ידבקו זה לזה.

9.מחממים את הציר המצומצם ומעבירים פנימה את הכיסונים המבושלים, עוטפים אותם ברוטב

10.מעבירים לצלחת הגשה ומקשטים בשמיר קצוץ.

המובחרת הנבחרת

וודקה בלוודיר (פולין) – וודקת פרימיום נהדרת המיוצרת בעיר ז'ירארדוב, במרכז פולין בין וורשה ללודז'. היא מופקת בארבעה זיקוקים משיפון מקומי ומים זכים בלבד, האחראיים על התוצאה המעודנת והנעימה שמתקבלת בטעימה. יש לה מין פרחוניות קלה של ורדים באף וגם נגיעת וניל בחך. הגוף שלה חלק ומשיי במיוחד ובעל מרקם שמנוני ומאוזן - וגם הבקבוק שלה אלגנטי ומהודר. אם הייתי צריך לבחור אחת – זו זו. (99-115 ש"ח, 700 מ"ל).

צילום: איתיאל ציון
צילום: איתיאל ציון

רשימת חומרים לכ-15 יחידות:

בצק:

√ ½ ק"ג קמח

√ 1/3 כוס סוכר לבן

√ 10 גרם (1 שקית)  שמרים יבשים

√ 1 ביצה

√ ¼ כוס שמן קנולה

√ ½ כף מלח

√ 250 מ"ל מים פושרים



למילוי:

√ 2 יח' בצל סגול קטן קצוץ דק

√ 4 כפות פרג

√ קורט מלח

להגשה:

√ 1 גביע דג מלוח

אופן ההכנה:

1.במיקסר עם וו לישה מעבדים כל חומרי הבצק, מלבד מים. מזלפים מים תוך כדי לישה בהדרגה וממתינים שיתגבש בצק. ממשיכים את פעולת המיקסר למשך 5 דקות.

2.מחלקים את הבצק ליחידות במשקל של כ־50 גרם (20־25 סך הכל), מכדררים ומניחים על תבנית מרופדת בנייר אפייה. לוחצים עם כרית כף היד על כל כדור כדי ליצור גומה. עוטפים את התבנית בניילון נצמד, ומתפיחים במשך כשעה.

3.מחממים תנור ל־150 מעלות. בקערה מערבבים בצל קצוץ, פרג, מלח, פלפל שחור וחמאה מומסת.

4.מברישים בביצה, מניחים כפית בגומה במרכז כל כדור בצק.

5.אופים את הלחמניות במשך 12 דקות.

6.מגישים לצד דג מלוח שאוהבים.

וודקה לקינוח

וודקה ריגה בלאק קרנברי (לטביה) – מריגה, בירת לטביה, מגיעה הגרסה המתקתקה של וודקת החיטה והדגנים הלאומית, שמבוססת על ה'ריגה בלאק' בתוספת ארומות טבעיות של חמוציות ומתיקות שהזכירה לנו טעמי ילדות של סוכריות גומי ('נחשים'). הצבע אדום זרחני והניחוח תות גינה ועלי ורדים כשהסיומת בעלת נגיעת פלפל עוקצני. לקוקטיילים בעיקר או לחובבי המתוק. (55 ש"ח, 700 מ"ל).

צילום: איתיאל ציון
צילום: איתיאל ציון

רשימת חומרים לכ-15 יחידות:

√ 500 גרם גבינה טוב טעם או כנען

√ 2 ביצים

√ 4 כפות גדושות קמח

√ 6 כפות גדושות סוכר 

√ 1 כפית תמצית וניל

√ קורט מלח

לטיגון:

√ שמן קנולה לטיגון

√ 2 כפות חמאה

להגשה:

√ צנצנת דובדבני אמרנה או 1 כוס ריבת 

√ דובדבנים או שילוב של השניים

√ 1 גביע שמנת חמוצה

√ אבקת סוכר

אופן ההכנה:

1.לתערובת הלביבות: מערבבים היטב את כל החומרים למעט השמן לטיגון, עד לקבלת תערובת דביקה ורכה מאוד. אם התערובת מאוד דביקה ניתן להוסיף מעט קמח, אך לא להפריז על מנת שלא לפגוע במרקם העדין של הלביבות.

2.מחממים שמן וחמאה במחבת בגובה עד ½ ס״מ, לא יותר.

3.לוקחים מהתערובת בעזרת כף ומורידים למחבת בעזרת כף נוספת ומשטיחים מעט (מומלץ לשמן מעט את הכפות). מטגנים 3-4 דקות והופכים בזהירות (הלביבות עדינות מאוד). אפשר להיעזר בשק זילוף.

4.מטגנים עוד דקה שתיים מהצד השני ומוציאים לנייר סופג. מגישים על צלחת בליווי דובדבנים, שמנת חמוצה ומפזרים מעל אבקת סוכר.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר