בכל מקום שבו עומד עץ חרוב אי אפשר להתחמק מניחוחם הייחודי של עליו ושל פירותיו - במיוחד בעונת הסתיו. בשונה מרוב העצים האחרים שאני מכיר, החרוב פורח באדום ובצהוב דווקא בעונה זו, אחרי שהקיץ נגמר. ההבשלה של הפרי אורכת כמעט שנה ומסתיימת לקראת אוגוסט, ואת הפירות מומלץ לקטוף בחודשים ספטמבר-אוקטובר.
כילד, לא הייתי צריך הרבה כדי ליהנות מהטבע. לא היינו מצטיידים בחטיפים כשהיינו מטיילים. היינו מסתדרים עם מה שיש לטבע לתת לנו. אם היינו מוצאים עץ חרובים בשל, היינו מטפסים עליו, קוטפים חרובים ומנשנשים אותם כמו נחשי גומי של היום.
לקטוף חרובים מהעץ זו חוויה בפני עצמה. מדובר, אגב, בעניין של מזל - כשהפרי בשל מרקמו רך ודביק, וטעמו המתוק והעמוק נע בין שוקולד לקפה. לחרובים יבשים, לעומת זאת, יש מרקם קשה יותר, והם לא טעימים כלל.
חרובים לא נפוצים כל כך בשימוש במטבח, וגם לא בחנוית התבלינים או הירקות, אבל הם בהחלט יכולים להיות תוספת מעניינת, וגם מאוד בריאה, לתפריט היומי. אם אתם רוצים לנסות משהו חדש - חרובים הם ללא ספק רעיון נפלא.
אסאדו חרובים
המרכיבים:
- 2 ק"ג אסאדו חתוך עם העצם
- 1 דלעת חתוכה לקוביות גסות
- 1 בצל מקולף וחתוך גס
- 200 גרם שזיפים שחורים מיובשים מגולענים
למרינדה:
- 3 כפות סירופ חרובים (ניתן לקנות או להכין, מתכון למטה)
- 1 כפית הל טחון
- 1 כף שטוחה קינמון טחון
- 1 כף זרעי כוסברה
- 1 כפית זרעי שומר
- 1 כף פפריקה מתוקה
- 2 כפיות פלפל שחור גרוס
- 1/4 כוס שמן זית
- 2 כפות מלח גס
- 3 כפות סילאן
אופן ההכנה:
- מערבבים את כל מרכיבי המרינדה, משאירים בצד חצי כוס, ומשרים ביתר המרינדה את הבשר כך שהמרינדה עוטפת אותו מכל הצדדים. משרים את הבשר במקרר לפחות שעתיים, עדיף לילה שלם.
- מניחים את האסאדו בתבנית אפייה, מוסיפים כוס מים, מכסים ומכניסים לתנור בחום של 200 מעלות, למשך שעתיים וחצי.
- מערבבים את הדלעת, הבצל והשזיפים המיובשים יחד עם חצי כוס המרינדה ששמרנו בצד.
- מוסיפים את הירקות לתבנית, מכסים וממשיכים לאפות עוד שעה.
רוצים להכין את הסירופ בעצמכם?
סירופ חרובים
המרכיבים:
- 1 שקית מלאה חרובים
- מים
- סבלנות
אופן ההכנה:
- שוטפים היטב את החרובים.
- שוברים את החרובים ומניחים בקערה (עדיף להוציא את הגרעינים). ממלאים את הקערה במים, עד שהם עוברים את החרובים בכ־2 ס"מ, ומשרים במשך יומיים.
- מסננים את המים, מעבירים את החרובים לסיר ומביאים לרתיחה.
- כשהמים רותחים, מנמיכים את האש ומצמצמים את הנוזל במשך 6-4 שעות תוך כדי ערבוב מדי פעם. הנוזל מצטמצם עד כדי סירופ שנראה כמו סילאן.
- מקררים ומעבירים לצנצנת.