מאכלי החג של שטרית | צילום: אסף קרלה

נקראים לסדר: מתכונים של יוסי שטרית לערב החג

דג שלם במעטפת מלח, עוף במרינדת מייפל, טלה עם תמרים וסלט פול ירוק • הסיפור המשותף שלנו יתבטא גם השנה בפרשנות החדשה שניתן למאכלים המסורתיים של פסח

"ליל הסדר" הוא שם כולל למצוות ולסעודת החג של הלילה הראשון של חג הפסח. כמעט בכל בית מתכנסים במסגרות משפחתיות ומקיימים את המצוות הייחודיות לערב זה - וביניהן הקידוש, קריאת ההגדה, חיפוש האפיקומן, אכילת המצה, צלחת הסדר ועוד. כל המאכלים, הפעולות והמצוות הללו מסייעים לנו לספר את הסיפור הגדול של יציאת מצרים ולחגוג את ליל הסדר.

ואכן - כמעט כל משפחה מתכנסת בחג, מבלה זמן איכות וחוגגת יחד.
לאחרונה אני נהנה לשמוע הסברים ופרשנויות לסיפורי התנ"ך, לסיפורים היסטוריים מתקופת קום המדינה ועוד. אני מוצא בהם שכבות עמוקות של משמעויות ולקחים, גם ברמה הפשוטה וברמות המטאפוריות. חלק מהם עתירי דמיון, ואחרים משמשים בסיס לתהיות פילוסופיות, ומעבירים מסרים חינוכיים וערכיים. כל סיפור ניתן לפרש בדרכים שונות, וכולם רשאים להבין אותם בדרכם.

מאכלים לסעודת החג, צילום: אסף קרלה

בעיניי, הסיפורים המשפחתיים, כמו הסיפור של יציאת מצרים, מהווים השראה ומדברים בעיקר על התמדה. ההגדה היא דוגמה לכך באמצעות שילוב של עבודה קשה ורעיונות חדשניים, אפשר להגיע להצלחה מרשימה. וכמובן - כל הסיפורים העתיקים האלה מקבלים ביטוי גם בצלחת, במאכלים המסורתיים שאנחנו אוכלים יחד ובפרשנות שאנחנו נותנים להם מדי שנה.
אז שיהיה לכם חג שמח, מלא הצלחות אישיות ומשותפות.

סלט פול טרי ורוקט, צילום: אסף קרלה

סלט פול טרי ורוקט

המצרכים:

√ 1 ק"ג פול טרי (רק הפולים)
√ 1/2 בצל סגול קצוץ
√ 1/2 פלפל חריף ירוק קצוץ
√ 1 צרור רוקט קצוץ
√ 20 עלי נענע
√ 1 חופן מיזונה אדומה
(אפשר למצוא בירקניות)
√ מיץ מלימון שלם
√ מלח, פלפל שחור
√ שמן זית

מעבירים את כל מרכיבי הסלט, צילום: אסף קרלה

אופן ההכנה:

1. חולטים את הפול למשך 5 דקות במים רותחים,
ומייד מעבירים למים קרים לעצירת הבישול.
2. מערבבים את כל מרכיבי הסלט ומגישים.

דג שלם עטוף במלח ובתבלינים, צילום: יוסי שטרית

דג שלם עטוף במלח ובתבלינים

המצרכים:

√ 2 ק"ג מלח גס
√ 1 כף זרעי כוסברה
√ 1 כפית צ'ילי יבש גרוס
√ 1 כף פפריקה מעושנת
√ 3 חלבונים
√ קליפה מגוררת מ־2 תפוזים
√ 1 דג לברק שלם גדול, או כל דג אחר (הגודל תלוי במספר הסועדים)

מוציאים מהמלח ומגישים, צילום: אסף קרלה

אופן ההכנה:

1. מערבבים את המלח עם התבלינים, החלבונים וקליפות התפוז.
2. מפזרים בתבנית חצי מכמות התערובת, מניחים את הדג בפנים ומכסים בחצי השני, כך שהדג מכוסה לגמרי.
3. מכניסים לתנור למשך שעה, בחום של
180 מעלות.
4. מוציאים את הדג מהמלח ומגישים.

עוף שלם בתנור, צילום: אסף קרלה

עוף שלם במרינדה של מייפל ומרווה עם שומר

המצרכים:

√ 1 עוף שלם טרי
√ שמן לטיגון
√ 1 לימון שלם גדול
√ 1 זר של תימין ומרווה

למרינדה:
√ 3 כפות מייפל
√ 1 כף חרדל חלק
√ 2 כפות תימין
√ 2 כפות מרווה קצוצה
√ מלח, פלפל שחור

לתוספת הירקות:
√ 15 שומרי בייבי
√ 4 גזרים מקולפים
חתוכים גס
√ 4 קישואים חתוכים גס
√ 10 שיני שום
√ שמן זית
√ 1 כפית כורכום
√ מלח
√ 1 כפית פפריקה
√ 1 כפית זרעי ינסון
√ 1 כוס ציר עוף (או מים)

מטגנים כל ירק בנפרד, צילום: אסף קרלה

אופן ההכנה:

1. מטגנים את העוף במחבת מכל צדדיו, ותוך כדי כך "משקים" את העוף בשמן הרותח. העור יהיה קריספי והעוף בפנים יהיה עסיסי.
2. מערבבים את כל מרכיבי המרינדה ומורחים את העוף.
3. מכניסים לתוך העוף לימון שלם - הוא גם מבשם את העוף וגם שומר על צורתו.
4. תוספת הירקות - מטגנים במחבת את כל הירקות בשמן זית. עדיף כל ירק בנפרד, בגלל זמני ההשחמה השונים. מערבבים עם כל התבלינים ומעבירים לתנור בתבנית.
5. מכניסים לתוך העוף את זר המרווה והתימין, כך שהעלים מבצבצים החוצה. מניחים את העוף מעל הירקות המטוגנים ומכניסים לתנור למשך שעה בחום של 200 מעלות.

כתף טלה בתנור, צילום: אסף קרלה

כתף טלה עם בצלצלים ותמרים

המצרכים:

√ 1 כתף טלה
√ שמן זית
√ 3 חבילות בצלצלי
שאלוט מקולפים
√ 1 חופן שיני שום קלופות
√ 10-15 תמרים לחים,
ללא הגלעין
√ 2 ענפי רוזמרין
√ 1 כפית סוכר
√ 1 כף מלח גס
√ 1/2 בקבוק יין אדום

מרינדה לכתף:
√ 1 כף חרדל
√ פלפל שחור ומלח גס
√ עלי שומר בר קצוצים גס 

קודם סוגרים את הנתח, צילום: אסף קרלה

אופן ההכנה:

1. סוגרים את הכתף על
הגריל או במחבת עם
שמן מכל הצדדים.
2. מערבבים את מרכיבי המרינדה ומורחים על הכתף.
3. משחימים במחבת את השאלוט ומוסיפים שום.
4. אחרי 10 דקות מנמיכים את האש, מוסיפים את שאר המרכיבים ומבשלים עד לצמצום הנוזלים בחצי.
5. מעבירים את הכל לתבנית אפייה ומניחים את הכתף
על התבשיל.
6. מכסים בנייר אפייה, אוטמים בנייר כסף ומכניסים לתנור לשעתיים על 180 מעלות.
7. אחרי שעתיים מסירים את הכיסוי ואופים עוד כחצי שעה בחום של 220 מעלות, עד להשחמה.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר