עדשים הם מוצר יסוד במזרח התיכון ומרק עדשים על גרסאותיו השונות הוא, ככל הנראה, מאכל עתיק יומין המוזכר בתנ"ך עוד בתקופתם של שלושת אבותינו. כידוע, יעקב אבינו זכה בבכורה בזכות תבשיל עדשים אדומות ריחני, שיתכן והיה מנת נזיד עדשים - ואילו אחיו, עשו, מכר לו אותה תמורתו.
גם היום מרק העדשים נפוץ במטבח המקומי ואפשר למצוא אותו בכל בית בישראל. זוהי אחת המנות הפופולריות, בין היתר, בגני ילדים, מכיוון שהיא מזינה עד מאוד. במסורת היהודית מרק עדשים מוגש גם בעת ניחום אבלים מאחר שצורתה העגולה של העדשה מסמלת את מעגל החיים.
לטובת פרויקט 75 מנות שעשו את המטבח הישראלי של "ישראל היום", השף האהוב, משה שגב, בחר לשתף במתכון מרק עדשים כתומות אותו הוא מכין למשפחתו באופן קבוע. "זהו מרק מושלם", מציין שגב ומוסיף: "הילדים מטורפים עליו והוא מתאים, כמובן, לכל הגילים".
מתכון לסיר מרק עדשים של השף משה שגב
"מאפס ועד 99"
רכיבים
3 כפות שמן זית
1 בצל לבן חתוך לקוביות
6 שיני שום קצוצות
500 גרם עדשים אדומות
1 בטטה חתוכה גס
1 תפוח אדמה חתוך גס
2 ליטר מים
כפית מלח
1 כפית כורכום
אופן ההכנה
שמים את שמן הזית בסיר ומדליקים אש בינונית.
כשהשמן מעט חם מוסיפים את הבצל חתוך לקוביות.
כאשר הבצל צלוי מוסיפים את העדשים, שיני שום קצוצות, בטטה, תפו"א.
מוסיפים את המים, מלח, כורכום.
מכסים את הסיר ומביאים לרתיחה.
מרגע הרתיחה מבשלים במשך שעה על להבה קטנה ומערבבים מדי פעם.
כעבור שעה טוחנים עם מוט בלנדר למרקם חלק ביותר.
יוצקים לקערה, מוסיפים מעט שמן זית ומגישים.
טיפ של שגב:
לאוהבי החריף, תרגישו בנוח להוסיף צ׳ילי או פלפל שאטה בזמן שאתם מוסיפים את שאר הירקות.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו