ט"ו בשבט הוא חג עם יתרונות בריאותיים בולטים על פני חגים אחרים בלוח השנה העברי. בלי ארוחות משפחתיות עמוסות וכבדות, עם קריאה לפעולה לצאת לפעילות גופנית בטבע עם החברים או המשפחה בנטיעות או טיולים רגליים ליהנות מהפריחה הנפלאה שמופיעה בתקופה הזו של השנה.
ללא ספק זו גם הזדמנות טובה ליהנות מחופן של פירות טריים ויבשים. אורטל ברובין-חן נטורופתית, מרצה לנטורופתיה במרכז האקדמי וינגייט, עושה לנו סדר בנושא הפירות היבשים - יתרונות תזונתיים, כמה מומלץ לצרוך, ממה צריך להיזהר ואילו פירות יבשים פחות מפורסמים כדאי להכיר.
ככלל, פירות יבשים מכילים ריכוז גבוה של רכיבים תזונתיים מועילים, ביניהם: סיבים תזונתיים, ויטמינים (כמו למשל D, A , C ומינרלים חשובים כמו ברזל, אשלגן ומגנזיום. חלקם מצטיינים בסגולות ייחודיות שיכולות לסייע לגוף במצבים שונים.
למשל, מוכר וידוע ששזיפים מיובשים מסייעים בזירוז פעולות מערכת העיכול ועוזרים להקל על הסובלים מבעיות עצירות. איך צורכים? שטפו שני שזיפים מיובשים, עדיף אורגניים, השרו בכוס מים ללילה ובבוקר שתו את המים ואיכלו את השזיפים.
בשנים האחרונות מככב גם האננס המיובש שאינו מכיל סוכר, כפרי יבש המסייע בהפחתת גזים ובעיות במערכת העיכול, הודות לאנזים ברומלין שהוא מכיל.
הג'ינג'ר המיובש הוא אלטרנטיבה נהדרת לתרופות המשמשות נגד טיפול בזיהומיים נגיפיים, וחמוציות מיובשות טבעיות, ללא תוספת סוכר או מיץ, משמשות בטיפול או מניעה עבור נשים הסובלות מדלקות בדרכי השתן. חשוב להקפיד שהמשקה או החמוציות המיובשות לא יכילו תוספת סוכר, כיוון שסוכר הוא למעשה המזון של החיידקים וצריכתו תגרום דווקא לשגשוג והחמרת הדלקת.
אילו פירות מיובשים מומלצים?
תמר הוא פרי יבש מומלץ במיוחד. הוא מכיל סיבים תזונתיים רבים המסייעים במניעת בעיות עיכול ועצירות, ויש לו ערך תזונתי גבוה שכן הוא עשיר גם בוויטמינים ובנוגדי חמצון שונים, כמו מגנזיום, אשלגן וברזל. למרות הערכים הבריאותיים חשוב לשים לב לכמויות ולא להפריז באכילת תמרים, שעשויים בכמות גבוהה לגרום לעלייה ברמות הסוכר בדם.
את היתרונות של תמרים בהריון, כבר הכרת?
מחקר מצא שאכילת של כארבעה תמרי מג'הול גדולים החל משבוע 37 להריון, קיצרה את השלב האחרון בלידה והובילה ללידה עם פחות קרעים. אם אינך סובלת מסוכרת הריון, שווה לנסות.
לא רק בחגים: כל הסיבות שאתם צריכים לאכול יותר תמרים
עם מה אוכלים?
את הפירות היבשים רצוי לשלב עם אגוזים או שקדים טבעיים, שאינם קלויים ואינם ממולחים וכמובן - לא מסוכרים. רמת השומן הבריא שבאגוזים ובשקדים, ממתנת את התגובה של הגוף לסוכר הקיים בפירות היבשים ובכך ממתנת את העלייה ברמות הסוכר בדם בתגובה לצריכת הפירות היבשים.
בריאים – אבל לא להגזים
עבור רוב האנשים, מספר האגוזים האידיאלי הוא עד 10 אגוזים או שקדים ביום. מי שמנסה לעלות במשקל, יכול לאכול גם יותר, אך למי שמעדיף לשמור או שואף לרדת במשקל, חשוב לזכור כי אף שהם מהווים חלופה בריאה לארוחת ביניים או נשנוש, האגוזים וכלל הפירות היבשים, הם בעלי ערך קלורי גבוה ואחוזי שומן גבוהים ולכן לא מומלץ להפריז בצריכתם.
הדרך הטובה ביותר ליהנות מיתרונותיהם היא להתייעץ עם דיאטן או עם נטורופת שיתאימו עבורכם תפריט אישי המתאים למצבכם.
תזונאים מגלים: אלו 6 האגוזים הכי בריאים שתוכלו לאכול
לפעמים, הם יכולים אפילו להזיק לבריאות
חלק מהפירות היבשים עשויים להכיל רכיבים פחות מומלצים לבריאות, כמו צבעי מאכל שונים שצבעם בוהק, וסביר להניח כי הוסיפו להם צבעי מאכל כמו טרטרזין.
מחקרים הראו כי טרטרזין מגביר את הסיכוי לחלות במחלות שונות, כמו: סוכרת ואנמיה, ואף מעלה את הסיכוי להפרעות קשב וריכוז. זאת הסיבה שהשימוש בו נאסר בארצות רבות בעולם.
כמו הטרטרזין, גם גופרית דו-חמצנית משמשת לשיפור צבעם של הפירות היבשים, והיא עלולה לגרום למחלות במערכות העיכול והנשימה. כמו כן, לעיתים נעשה שימוש בשמן דקלים ליצירת ברק בפירות יבשים. השמן הזה מכיל כמות גבוהה של שומן רווי ולכן אינו מומלץ. לחלק מהפירות היבשים מוסיפים סוכר או ממתיק מלאכותי, שמטרתם לשפר את הטעם, מה שכבר הופך את הפירות היבשים לממתק לכל דבר. יש לזכור כי הם עצמם מכילים מראש רמות גבוהות של פרוקטוז (סוכר הפרי).
אפשר גם פירות פחות מוכרים
עדיף לקנות פירות יבשים שנמכרים בצורתם האורגנית. נצלו את החג כדי להתנסות בפירות יבשים שעוד לא טעמתם כמו פירות הסמבוק השחור, שיכולים לסייע בחיזוק מערכת החיסון ולעזור במניעת שיעול, ובטיפול בהורדת חום. ארוניה ברי, משמשת לסיוע בדלקות חוזרות בדרכי השתן והיביסקוס יבש יכול לעזור בהורדת לחץ דם ובשיפור רמות הסוכר בדם.