זאת הדרך הבטוחה ביותר לאחסן אורז מבושל - ולחמם אותו מחדש

סוגיית החימום מחדש של אורז מבושל, הסעירה לאחרונה לא מעט גולשים - אז האם מותר לאכול שאריות של אורז? התשובה היא כן, אבל...

אורז מבושל, איך מומלץ לאחסן?. צילום: Getty Images

אכילת שאריות אורז זה נושא שמעורר לא מעט סוגיות ושאלות - האם זה בטוח? איך מומלץ לשמור את האורז? ומתי ניתן לעשות בו שימוש חוזר?

לאחרונה אף התחוללה מיני סערת רשת, כאשר יוצרי תוכן ברשתות החברתיות הזהירו מפני אכילת שאריות אורז מבושל, תוך ציון הקשר הפוטנציאלי שלו להרעלת מזון. התופעה כונתה "תסמונת האורז המטוגן" ו"תסמונת החימום מחדש". עם זאת, כיאה למהומה ברשתות החברתיות, העובדות לא עד הסוף מדויקות, כיוון שאפשר לחמם אורז מבושל בבטחה - הכל תלוי באחסון נכון.

באתר של מרתה סטיוארט, בדקו עם מומחי בטיחות מזון - שנון סטובר, דיאטנית מוסמכת, מחנכת לבטיחות מזון באוניברסיטת מישיגן סטייט, ומקנזי דוקטר, שפית מדריכה בבית הספר לאמנות הבישול אוגוסט אסקופייה, כדי להבהיר את העובדות, ואנחנו בחרנו לאמץ משם כמה טיפים חשובים.

אל תשאירו אורז בטמפרטורת החדר, צילום: Gemini AI

למה חשוב לאחסן אורז מבושל בצורה נכונה?
"אחסון נכון של אורז מבושל הוא קריטי לבטיחות המזון", אומרת שנון סטובר. "ללא אחסון נכון, אורז מבושל יכול להיכנס ל"אזור הסכנה" בטמפרטורה (4-60 מעלות צלזיוס), טווח שבו חיידקים מזיקים מתרבים במהירות הגבוהה ביותר.

במיוחד החיידק Bacillus cereus הקשור לעתים קרובות לאורז, כיוון שהנבגים שלו יכולים להימצא על גרגירי האורז הגולמיים - והם יכולים לשרוד את תהליך הבישול. אכילת אורז שזוהם ב-Bacillus cereus יכולה לגרום לתסמינים פיזיים לא נעימים.

אחסון לא נכון יכול גם להשפיע לרעה על איכות האורז המבושל, במיוחד על המרקם והטעם. "כשמשאירים בטמפרטורת החדר, אורז מבושל יכול לצבור לחות, מה שגורם לו להפוך לדביק או לפתח מרקם לא נעים", אומרת מקנזי דוקטר.

גם כאשר האורז מאוחסן לא נכון במקרר, הוא יכול לספוג טעמים לא נעימים ולאבד טעם, מה שמוביל לגרגירים יבשים וקשים.


שיטות מומלצות לאחסון אורז מבושל:

תנו לאורז להתקרר
יש לאפשר לאורז להתקרר לחלוטין לפני האחסון, "כדי לקרר אורז כראוי, יש להניח אותו בכלי רדוד ולכסות בצורה רופפת במקרר", אומרת סטובר. "אין להניח אורז חם במיכל סגור במקרר, מכיוון שהאוויר החם צריך דרך לצאת".

להשתמש במיכל אטום היטב
"לאחר הקירור הנכון, יש לאחסן את האורז המבושל במיכל אטום המיועד למזון", אומרת סטובר. "זה לא רק ימנע זיהום צולב ממזונות אחרים (ובכך יפחית את הסיכון להתרבות חיידקים), אלא גם יפחית אובדן לחות".

לאחסן במקרר
"לעולם אין לאחסן אורז מבושל בטמפרטורת החדר". כפי שמציינת דוקטר, אחסון אורז מבושל במקרר חיוני לבטיחות המזון. "קירור מאט את התרבות החיידקים המזיקים, שומר על האורז טרי ובטוח לאכילה לתקופה ארוכה יותר".

להשתמש תוך ארבע ימים, צילום: Gemini AI

שימוש תוך 4 ימים
כמו כל מזון מבושל, אורז מבושל יחזיק מעמד שלושה עד ארבעה ימים במקרר, על פי מומחים במשרד החקלאות האמריקאי (USDA).

הקפאה לשימוש מאוחר יותר
אולי תופתעו לגלות שאפשר להקפיא אורז מבושל. כדי לעשות זאת, "תנו לאורז להתקרר לחלוטין לפני העברתו למיכל מתאים להקפאה או שקית הניתנת לאיטום", אומרת דוקטר. לאחר מכן, לחצו החוצה את עודף האוויר כדי למנוע כוויות קור, ואחסנו במקפיא עד שישה חודשים. שימו לב שהקפאה יכולה להשפיע על המרקם הרך של האורז, לכן עדיף להשתמש באורז קפוא במנות בהן המרקם פחות קריטי, כמו תבשילים או מרקים.

כיצד לחמם מחדש אורז מבושל?
חימום מחדש של אורז מבושל חשוב לא פחות מאחסונו. ביצוע נכון יבטיח השמדת כל חיידק והאורז יהיה בטוח לאכילה.

לפי סטובר, קערת אורז נחשבת מחוממת כראוי כשהיא מגיעה לטמפרטורה פנימית של 74 מעלות צלזיוס למשך 15 שניות. זוהי הטמפרטורה המינימלית הנדרשת להריגת חיידקים שעלולים היו להתפתח במהלך הקירור.

חימום במיקרוגל, צילום: Gemini AI

שיטת המיקרוגל:

  1. הניחו את האורז בכלי מתאים למיקרוגל.
  2. כסו את האורז בצורה רופפת עם מגבת נייר לחה (זה ימנע ממנו להתייבש).
  3. חממו במיקרוגל בעוצמה גבוהה למשך 1-2 דקות או עד לחימום מלא, ערבבו באמצע כדי להבטיח חימום אחיד.
  4. תנו לאורז לעמוד דקה או שתיים. ערבבו עם מזלג והגישו.

שיטת הכיריים:

  1.  שימו את האורז במחבת
  2. הוסיפו 2 כפות מים או ציר לכל 2 כוס אורז, זה ימנע מהאורז להידבק למחבת ולהתייבש.
  3. כסו את המחבת במכסה
  4. חממו על אש נמוכה עד בינונית, תוך ערבוב מדי פעם, עד שהאורז מחומם כראוי.

טיפים למניעת הרעלת מזון מאורז מבושל:

  • אין לחמם מחדש אורז מבושל יותר מפעם אחת.
  • יש להימנע מהשארת אורז מבושל בטמפרטורת החדר.
  • יש לזרוק אורז שנשאר בחוץ יותר מדי זמן (מעל שעתיים)
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר