פסטיבל המאפים האבודים: המסורת מעולם לא הייתה טעימה יותר

מיזם חדש מבית "FOODISH" מחזיר לחיים מאפים ומתכונים יהודיים עדתיים, רגע לפני שנעלמו מן העולם • מאפיות וקונדיטוריות מובילות נרתמו - ולכם יש עשרה ימים ליהנות מכולם

עוגת קוקוש הונגרית. מאפיית דוד לאור. פסטיבל המאפים האבודים, צילום: אנטולי מיכאלו

בתקופה האחרונה צצים להם לא מעט מיזמים שמטרתם לשמר את המורשת והמסורת של המתכונים והבישולים מ"פעם". מדובר, כמובן, בתופעה מבורכת. ראינו את זה, בין היתר, גם בתערוכה שלגמרי הוכתרה בהצלחה ועסקה בשימור המתכונים הרבים של אשת הנשיא לשעבר, נחמה ריבלין ז"ל.

מחר (שני) ייצא לדרך פסטיבל מסקרן במיוחד, "פסטיבל המאפים האבודים", שמטרת העל שלו היא למעשה לשמר את האוצרות הקולינריים היהודיים, ובהם גם המאפים המסורתיים מן העבר.

על הפסטיבל אחראי FOODISH, האגף הקולינרי של "אנו" - מוזיאון העם היהודי. בשבועות האחרונים אותרו תשעה אופים ביתיים משלל עדות שונות, שכל אחד מהם מחזיק באותו "אוצר" - מתכון ייחודי למאפה יהודי שכמעט שנעלם מהנוף. לאחר שאלו נמצאו, נעשה שידוך, כמיטב המסורת היהודית, בינם לבין כמה מאפיות מובילות בישראל (לחמנינה, קדוש, נורדיניו, ביסקוטי ועוד), ואלו ימכרו את המאפים אצלם, בשילוב גלויה שעליה המתכון והסיפור של המנה.

רשימת המאפים המלאה:
קרביש לבנוני - מעמול מבושם ממולא בפיסטוק וטבול במרנג, של הבשלנית נינה דבש שעלתה מלבנון כילדה, יימכר במאפיית נורדיניו התל-אביבית. הקרביש היה אחד מ"שבעת הכיבודים" – שבעה מיני מתוקים שהוגשו בכל חתונה יהודית לבנונית.

רוטי תבלינים הודי - לחם מחבת עשיר בתבלינים של שרית צ'רי, קונדיטורית ובת למשפחה הודית מדימונה, שיימכר במאפיית אלחנן שקיבוץ משמרות, היה הלחם היומיומי עבור חלק ניכר מבני קהילת יהדות הודו שאף נהגו להפריש ממנו למצוות הפרשת חלה.

קרביש לבנוני. פסטיבל המאפים האבודים, צילום: אנטולי מיכאלו

הביצ'ק הבוכריים - כיסנים ממולאים בדלעת של ליאת סגל אפשטיין ששורשי משפחתה בבוכרה ובשכונת הבוכרים בירושלים - יימכרו אונליין בקונדיטוריית פרויקט פאי. הם מלאכת מחשבת של עבודת יד ונטועים עמוק במסורת הכנסת האורחים של יהודים יוצאי בוכרה. מידת ההשקעה הכרוכה בהכנתם היא פועל יוצא של מידת הכבוד לאורח.

עוגת קוזונאק רומנית - עוגת שמרים גבוהה המזכירה מעט לחם, מבצק עשיר הדומה באופיו לבריוש, של אווה נפתלי, שתימכר במאפיות לחם תומר. העוגה התפוחה והרכה מגולגלת עם קינמון או וניל היא שוברת הצום של יום הכיפורים בקרב רבים מיהודי רומניה (ובולגריה).

בורקיטס דה מואז תורכיים - בורקיטס מתוקים, ממולאים בתפוחים ואגוזים של הבשלן למי נפוסי שמשפחתו התגוררה בתורכיה יותר מ־600 שנה, יימכרו במאפיית לחמנינה התל-אביבית. הבורקיטס הפריכים והלא שגרתיים הוגשו בעיקר בחגי תשרי.

עוגיות חלווה דלעזין מרוקאיות – עוגיות בצק מטוגן ומקורמל של הבשלנית והבלוגרית אווה קדוש יימכרו במאפיית ביסקוטי בבני ברק. ממתקי אגוזים ושקדים הוגשו בקרב היהודים במרוקו בשמחות כמו חינה, חתונה או שבת חתן. מי שידו לא הייתה משגת היה מחליף את ממתקי האגוזים והשקדים היקרים בעוגיות הפטנט האלו שטעמן וצורתן מדמה אגוזים.

עוגת קוקוש הונגרית. פסטיבל המאפים האבודים, צילום: אנטולי מיכאלו

עוגת קוקוש הונגרית – עוגת שמרים ממולאת בשוקולד של מלכה המר שעלתה כילדה מבודפשט תימכר במאפיית דוד לאור במבשרת ציון. הקוקוש היא בעצם הבבקה הסודית של ההונגרים, היא עשויה בצק שמרים פריך ייחודי ודקיק ומתפקעת ממלית עשירה במיוחד של שוקולד, פרג או אגוזים (ואז היא מקבלת את שם המלית - מוקוש או דיוש בהתאמה).

עוגת אהבה פרסית – עוגה בחושה מתובלת בהל, מי ורדים ולימון של מחברת ספרי הבישול והבלוגרית רותם ליברזון. מקור השם הוא באגדה על נסיכה פרסייה שניסתה לפתות באמצעותה את הנסי, בחלק מהרסאות היא מצליחה, בחלק כושלת ובכל מקרה, היהודים הפכו את העוגה שמכוסה בגלייז של רכז רימונים לחלק מהקינוחים המוגשים בחגי תשרי.

סאבייה עלים תימנית – מאפה שכבות דקיקות של בצק פריך של מזל קהתי, יימכר במאפיית בר לחם התל-אביבית. הסאבייה העדינה נחשבת למדע טילים בקרב אופים תימנים, היא חלק ממאכלי השבת והיא פריכה וטעימה במיוחד.

לנקודות המכירה לחצו כאן
תאריכים:
20-30.12.21

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר