את שווארמה אמיל הוותיקה בשדרות המגינים 68 בחיפה, כל חובב שווארמה בארץ מכיר ומוקיר. מדובר במוסד שכבר מ-1966 מגיש שווארמה איכותית ועסיסית מבשר עגל וכבש, במינימום תיבול ״רק מלח, פלפל, כמון והרבה השקעה ואהבה״, נוהגים לומר שם. במנת הפיתה שמוגשת אצל אמיל תמצאו בעיקר הרבה בשר, שומן, עגבנייה ובצל שמוגשים חיים או צלויים משיפוד השווארמה עצמו, פטרוזיליה ונגיעה של עמבה. מה שלא תמצאו פה זה חומוס, צ'יפס או סלט. בנוסף, במקום מכינים כל יום שיפוד אחד בלבד, כשנגמר השיפוד (שמספיק לכ-260 מנות) סוגרים את הבסטה והולכים הביתה.
המקום נפתח ע״י אמיל חורי ז״ל, שלפי האגדה האורבנית קיבל את המתכון לשיפוד השווארמה המנצח שלו מימאי טורקי, ממנו שמע לראשונה על ״דונר קבב״ ולאחר שבילה שנים רבות בלשכלל את המתכון, כולל, בעזרת אחיו שהיה טכנאי בפיליפס, פיתוח והמצאת מתקן השווארמה בו משתמשים כיום כולם, וניסוי וטעייה רבים, הגיע למוצר אותו מגישים שם עד היום, ושאת סודו יודעים אנשים ספורים בלבד. אחד מאותם אנשים ספורים הוא פייר מחשאם.
פייר החל לעבוד בשווארמה ״אמיל״ כבר בגיל 15, ובילה שם את 30 השנה האחרונות, יום-יום, עד שהפך לפנים המזוהות כל-כך עם המקום. אלא שכעת, יוצא פייר לדרך חדשה ופותח שווארמיה משלו, ממש 3 דקות הליכה משווארמה ״אמיל״ המיתולוגית, גם היא בדרך יפו.
גם ב״שווארמה פייר״ החדשה, תמצאו שיפוד יחיד בסגנון הדונר עם תיבול מינימלי ועשייה כמעט זהה לשיפוד המיתולוגי של אמיל. אבל, פייר אומר ומדגיש בשיחה עם "ישראל היום" כי לא מדובר פה במהלך חתרני או תחרותי, רק בשיפור עמדות וחשיבה כלכלית על העתיד של משפחתו ״יש לי משפחה וילדים לדאוג לפרנסה שלהם, והגיע הזמן לפתוח דף חדש ולעשות משהו שלי, יחד עם המשפחה והילדים, שגם יהיה להם מקום משלהם לעבוד בו וגם משהו שישאר שלהם אחרי", הוא מסביר את המהלך, "כל החיים עבדתי בשווארמה אז ברור שאני אמשיך ואעשה את אותו הדבר גם בעסק החדש״.
לשאלה על הדמיון בין המוצרים הוא עונה ״לא גנבתי שום סודות, בסוף הסוד היחידי הוא בבשר, בחיוך ובגישה. כמו שחומוס עושים באהבה ככה גם שווארמה. אני מביא את הבשר שלי ממקום אחר, וכן גם עשיתי קצת שינויים״.
על אלו שינויים מדובר?
אז אצל פייר תוכלו למצוא מעבר לתמהיל העגבנייה-בצל-פטרוזיליה, גם טחינה, סלטים וחמוצים שיעשירו וירטיבו לכם את הפיתה או הלאפה, ובנוסף, הוא מגיש כאן שווארמה על חומוס, מנה שבטורקיה ככל הנראה הייתה נחשבת לעבירה על החוק אבל בישראל כפי שאומר פייר, "זה דווקא עובד".
פיצול כזה הוא לא עניין של מה בכך ועלול להיתפס כמו רעידת אדמה של ממש וזה ברור שכולם מחפשים את הדרמה, את ״הסיכסוך המשפחתי״ והסיבה להתפצלות הזאת. אבל גם לפי פייר וגם לפי קיסר סראפים, הבעלים הנוכחי והמנהל המיתולוגי של ״אמיל״ (שהוא גם בן-זוגה של נכדתו של אמיל ובן משפחתו של פייר), אין כאן שום דרמה, כעס או רגשות טינה. ההיפך הוא הנכון, גם ב״אמיל״ מפרגנים לפייר ומאחלים לו בהצלחה ״הבן אדם רצה להתקדם וזאת זכותו. זה לא מאסר עולם, אין לא סכסוך ולא כעס. שיהיה לו בהצלחה. בסוף הבשר שלנו הכי מיוחד״ אומר קיסר.
אז סכסוך אולי באמת אין כאן. אבל רווח נקי לתושבי חיפה ולחובבי שווארמה מכל הארץ נראה שדווקא יש כאן בהחלט, עם פתיחתה של שווארמיה איכותית נוספת. יש שיסתכלו עליה כשלוחה נוספת של שווארמה ״אמיל״ ויש שפשוט ישמחו למקום נוסף להנות בו ממנת שווארמה טובה. בסופו של יום, עם כל השינויים וההבדלים - המחירים די זהים.
גם אצל אמיל וגם אצל פייר תקבלו מנת שווארמה בפיתה ב-45 שקלים. ולכם רק נשאר לבחור אצל מי אתם רוצים לתת את הביס בפעם הבאה שתחשוק נפשכם במנת שווארמה עסיסית בסגנון טורקי חיפאי.
שווארמה פייר, דרך יפו 44 חיפה
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו