"תחושות של דאגות ואי ודאות לצד המידע הרב שזורם אלינו, עשויים לגרום לערפול במוח שלנו - הערפול בא לידי ביטוי בקושי בריכוז, תחושת מעופפות, חרדה ועצבנות, עייפות פיזית ונפשית, שכחנות, תחושת זמן ומרחב מעורפלות ועוד", אומרת לאה לשם, נטורופתית והרבליסטית קלינית, מנהלת בית הספר לרפואה טבעית במכללת רידמן לרפואה משלימה ואינטגרטיבית. היא מסבירה: "המזונות שעשויים להקל על תחושת הערפל במוח ולעזור לנו להתאושש מעט מהמציאות הבלתי אפשרית הזו, אלה המזונות שמעודדים את תפקודי המוח".
לאור המצב הקשה בו אנחנו נמצאים כבר יותר מחודש מאז פרצה מלחמת חרבות ברזל והתחושות המורכבות שמלוות אותו, שוחחנו עם לשם, שפרטה עבורנו בדיוק, מה רצוי לאכול עכשיו וממה כדאי להימנע.
לדבריה, מחקרים רבים ביססו את הקשר בין אכילת פירות וירקות על בסיס יומי ובין תחושות של יציבות רגשית, והפחתת סטרס וחרדות. "ההמלצות העיקריות הן לצרוך לפחות שבעה סוגים שונים של פירות וירקות ביום", היא מסבירה.
לשם מסבירה כי מבין הפירות והירקות שנחשבים כמזונות על לבריאות המוח ולתפקודים הרגשיים נמצאים ירקות ירוקים, ספירולינה, רימונים, פירות יער, בננות, ירקות כתומים וכן ירקות ממשפחת המצליבים כגון: ברוקולי, כרוב, כרובית.
מעבר לכל אלה, ישנם מזונות נוספים שמשפרים את בריאות המוח ויכולים לסייע לנו בזמנים האלה. בקטגוריה הזו אנחנו מדברים בעיקר על שומנים בריאים כמו אבוקדו, שמן זית בכבישה קרה, אגוזים ושקדים לא קלויים. כך יכולים לסייע לנו גם מוצרי מזון מותססים כגון יוגורט, קפיר או ירקות מוחמצים ביתית או מזונות עשירים באומגה 3 כגון זרעי צ'יה או דג סלמון.
"מזונות נוספים מומלצים מהבחינה הזאת הם: דגנים מלאים שעשירים בויטמיני B וכמובן חליטות צמחים מרגיעות", היא אומרת ומוסיפה ש"בחליטות הצמחים כדאי להזכיר במיוחד את תה המאצ'ה שמעודד את רמת הדופמין במוח, מעלה את תחושת הסיפוק והמוטיבציה ומפחית את תחושת הדיכאון".
מגבירים את תחושת המתח והחרדה
ישנם גם מזונות שמומלץ להימנע מהם, בעיקר בימים הקשים הללו. "בין המזונות האלה נכלל, איך לא - סוכר ומזונות עשירים בסוכר", מסבירה לשם. "גם פחמימות לבנות לא יועילו לנו כרגע, ביניהן: לחם לבן, פסטות, עוגות ועוגיות. עוד רצוי להימנע ממזונות שטוגנו בשמן עמוק, בשרים מעובדים ושומנים מוקשים שנמצאים בדברי מאפה רבים".
מתכונים מומלצים של לאה לשם
פודינג צ'יה עם פירות יער לבריאות המוח
רכיבים
1/4 כוס זרעי צ'יה אורגניים
1/2 כוס קרם קוקוס
1/2 כוס נוזל קוקוס
1 כוס מנגו / אגסים / תפוחים מרוסקים בבלנדר או קפואים
כף פירות יער להגשה
אופן ההכנה
מערבבים בבלנדר את קרם הקוקוס והמנגו (או פרי אחר) עד קבלת מחית חלקה. במידה והמחית מוצקה מדי מוסיפים מעט נוזל קוקוס.
מערבבים בקערה שקופה את המחית ואת זרעי הצ'יה. ממתינים מעט עד שזרעי הצ'יה שוקעים לתחתית הקערה.
מערבבים שוב עוד כחמש דקות. מכסים את הכלי בניילון נצמד או מכסה תואם ושמים במקרר.
ניתן לחלק למנות אישיות.
בהגשה שמים כפית פירות יער לכל מנה.
חטיפי אנרגיה מזינים
רכיבים
1/2 כוס טחינה גולמית (עדיף מלאה)
1/2 כוס סילאן (עדיף ללא סוכר)
1/2 כוס שומשום
3 כוסות פצפוצי אורז מלא
אופן ההכנה
שמים בסיר טחינה, סילאן ושומשום ומבשלים על אש קטנה - בינונית עד שמתחיל לרתוח.
מורידים מהאש, מוסיפים פצפוצי אורז ומערבבים.
שופכים לתבנית, מיישרים ומסמנים קווים לחיתוכים. ניתן גם לשים במנג'טים או לגלגל לכדורים.
שומרים במקרר.
שייק תפוח עץ, מנגו, נענע ואבקת ספירולינה
רכיבים
1 תפוח עץ
1 מנגו
1 כפית אבקת ספירולינה
חסה ערבית – 2-3 עלים בינוניים
תרד – חופן עלים שטופים (20 גרם לערך)
נענע – 8-10 גבעולים
1 כפית טחינה משומשום מלא
כוס וחצי משקה אורז/שקדים אורגני ללא סוכר (360 מ"ל) או מים.
לא חובה:
במידת הצורך ניתן להוסיף סירופ מייפל אורגני – 1 כפית
כוס וחצי קוביות קרח
אופן ההכנה
שמים את כל החומרים ביחד בבלנדר ומערבלים כדקה.
הערה:
לתרד ולחסה יש טעם נייטרלי לגמרי ולא מרגישים אותם, אבל הם מאוד מאוד בריאים. מרגישים רק את טעם הפירות והנענע ולכן כל כך טעים.