נרתמים לבשל לחיילים שלנו: מה מומלץ להכין וכיצד תשנעו את המזון?

מה נחשב מזין עבור הלוחמים בשטח ואיך אפשר לשלוח אוכל חם מבלי שיתקלקל? הציבור הישראלי התגייס למען החיילים - שוחחנו עם עדי בצלאל, דיאטנית בכירה בכללית מחוז ירושלים, כדי שנדע לעשות בשבילם את הכי טוב שאפשר

אוספים מזון לחיילים ולתושבי העוטף. צילום: קוקו

מלחמת חרבות ברזל הביאה את הציבור הישראלי להתגייסות מעוררת השראה למען החיילים, הפצועים ותושבי הדרום, שכוללת בין השאר שליחת מוצרי מזון ומאכלים מסוגים שונים. חשוב לתת את הדעת על כך, שלמרות הרצון להתנדב ולעזור, לא כל המאכלים מתאימים לחיילים הנמצאים במצב של פעילות צבאית אינטנסיבית ולא כל המאכלים מתאימים לשליחה.

"המטרה שלנו היא לתת לחיילים מזון בעל יתרונות תזונתיים, כזה הכולל אבות מזון רבים. במקביל עלינו להימנע מלספק להם מזון שאינו בריא או כזה שעלול לגרום זיהומים או קלקולי קיבה", אומרת עדי בצלאל, דיאטנית בכירה בכללית מחוז ירושלים.

אנשים תורמים מזון בזמן מלחמת חרבות ברזל, צילום: גדעון מרקוביץ

לדברי בצלאל, כל סוגי הלחמים הינם מזון מועדף, שצריך להיות חלק מכל משלוח ללוחמים. "אחד המאכלים שיכול להישמר בתנאי שטח הוא לחם, הדבר נכון גם לגבי קרקרים, פיתות, לחמים מקמחים מלאים וכל סוגי התחליפים של לחם העשויים מקטניות".

מה רצוי לשלב עם הלחם?

"עם הלחם כדאי לשלב מאכל שהוא מקור לחלבון או לשומן מזין, כמו למשל: חמאת בוטנים, חלבה ומאכלי דגים בקופסאות שימורים. מעבר לכך כדאי לשלוח גם סוגים רבים של אגוזים, שיכולים לספק ללוחמים המון אנרגיה".

לחמים,

ומה עם מזונות מבושלים?

"מזון מבושל רצוי לשלוח רק אם יש לחייל זמינות לאכול אותו בשטח. כמובן, במקרה הזה, לא כדאי לשלוח מזון שיהיה חשוף בדרך לתנאים שונים של חום וקור, כי אז הוא יתקלקל ויפתח זיהומים. יש לשלוח את האוכל בצידנית תרמית, בסיר תרמי ובתוך כלים שישמרו על המזון ועל החום שלו. בחלק מהמקרים, למשל אם הכנתם מרק, תוכלו לשלוח את האוכל בתרמוסים.

אילו מנות חמות מומלץ להכין?

"אם יש לנו כלים מיוחדים כאלו ואנחנו יודעים שהלוחמים יקבלו את המזון מהר, אז האוכל שאני ממליצה עליו הוא לא מנות חמות או חומרים סופר מעובדים. עדיף לשלוח תבשילי פחמימות או קטניות עם מקור של חלבון כמו בשר וטופו. חשוב לוודא שהאוכל מגיע מהר ונאכל לפני שהוא מתקלקל בשטח".

עוגיות שיבולת שועל,

מאכלים נוספים עליהם ממליצה בצלאל הם "דברים שיש בהם אנרגיה זמינה כמו גרנולה או דייסות שיבולת שועל שצריך להוסיף להן רק מים. אלו אמנם מאכלים עתירי סוכר, אבל זה הרע במיעוטו. אם החייל יוסיף להם אגוזים, אז הדייסה תהיה טובה מאוד. כמו כן, אפשר לשלוח חלב עמיד, אבקות שוקו, חלב צמחי שהוא עמיד יחסית ונשמר עד לפתיחה בטמפרטורות החדר (כמובן, לא חלב שהיה בטמפרטורה גבוהה)".

ואם בא לנו לפנק?

"כאן, אל תלכו על חטיפים מלוחים כמו צ'יפס ולא על עוגות ועוגיות קנויות, שמלאות מרגרינה וחומרים מהסוג הזה. תשלחו עוגות ועוגיות תוצרת בית, שהן בריאות בהרבה. אפשר להכין עוגיות עם טחינה, אגוזים וקמח מלא. כמו כן, שוקולד הוא דבר טוב וזאת בעדיפות לשוקולד מריר. אגב, גם חטיפי אנרגיה הם פינוקים טובים שעשירים בחלבונים ולא מכילים הרבה סוכר", מפרטת בצלאל, שלדבריה, בעת לחימה חטיף אנרגיה יכול לספק ללוחם 20 גרם חלבון ששווים למנה בשרית.

סנדוויץ' על טהרת אבוקדו עם ירקות, צילום: מישל דוט קום

בצלאל מוסיפה לסיכום ש"אפשר לשלוח בתור מנה לחם לסנדוויצ'ים עם מזון ארוז כמו טונה בקופסת שימורים, זיתים (אבל לא חמוצים אחרים), ואם האוכל מקורר, אז גם ביצים קשות. סוגי המאכלים האלו טובים מאוד ללוחמים שלנו".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר