בשנים האחרונות חוו תושבי בגדד תהפוכות פוליטיות קשות ואלימות מגזרית מתמשכת, וכעת, אחת הנחמות שהציעה הבירה העיראקית לתושביה התברר כזיוף, גם אם מוצלח למדי.
רשת בתי הקפה סטארבקס, לה שלושה סניפים בעיר, הגישה את כלל מוצרי הרשת, כולל המבצעים העונתיים, לצד כוסות, מפיות ומארזים ממותגים. בכך, היא העניקה לתושבי המטרופולין תחושה של נורמליות, קוסמופוליטיות וחיבור לנעשה בערים הגדולות במערב, כי ידוע הרי שאין כמו לשתות פאמפקין ספייס לאטה על גדות החידקל ולדמיין שאתה בניו יורק או בלונדון.
• "טוחנים" ג'אנק פוד? זו הסיבה שגורמת לכם לבלוס ללא הפסקה
• הגביע הקדוש: כך תדעו אם האבוקדו שלכם מוכן לאכילה
• בריא? לא בטוח: אלה החומרים המסוכנים שנמצאים בשוקולד המריר
אלא שהאשליה הנחמדה שסיפקו בתי הקפה התבררה בשבוע החולף כאכזבה מזרח-תיכונית מצערת, כשכלי תקשורת במדינה חשפו כי סניפי הרשת פועלים ללא כל רישיון מרשת האם – ולמעשה מהווים זיוף וחיקוי הפועל באופן לא חוקי. מסתבר כי בעלי הסניפים ייבא מטורקיה ומכוויית באופן לא חוקי מוצרים של הרשת, ומתברר שעשה זאת בהצלחה מרשימה למדי.
הסיפור קיבל טוויסט מצער עוד יותר כשבעלי הרשת העיראקית איים על עורכי הדין ששכרה החברה המקורית על מנת לגרום לו לחדול משימוש במותג, בטענה כי הוא מקושר לאחת המיליציות השיעיות ושביכולתו לפגוע בהם ובמשפחותיהם אם יגישו את התביעה נגדו.
בריאיון נדיר שהבעלים, אמיר מחסוסי, העניק לרשת חדשות עיראקית בחודש ספטמבר האחרון, הוא סיפר: "היה לי חלום להביא את סטארבקס לעיראק. פניתי למנהלת הרשת במזרח התיכון וביקשתי זיכיון. הם בחנו את הבקשה והחליטו לדחות אותי, אז אני החלטתי שאעשה זאת בכל מקרה ואשא בתוצאות". מחסוסי מכר את הסניפים בחודש אוקטובר למפעיל אחר, שהתעקש גם הוא לשמור על המותג היוקרתי.
בשנים האחרונות, הפכה עיראק לחממה של הפרת זכויות יוצרים וקניין רוחני, זאת בגלל אנשי עסקים מקומיים שעושים שימוש נרחב ולא מורשה במותגים בינלאומיים שונים. בניגוד למקובל במדינה, לסיפור של סטארבקס העיראקית יש סיום קצת שונה: בהוראת ראש ממשלת עיראק מוסטפא אל-כאז'ימי, בית משפט מקומי ציווה על בעלי סניפי בתי הקפה להסיר את כל המיתוג המזוהה עם הרשת האמריקנית, וכך בא לסיומו החלום היפה על סניפי סטארבקס בבירה העיראקית השסועה ולמודת הקרבות.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו