אחרי שאושרה בוועדת שרים לחקיקה, תעלה מחר (רביעי) בכנסת להצבעה בקריאה טרומית הצעת החוק להפרטת כאן, תאגיד השידורים הציבוריים בישראל. על פי ההצעה המדינה תפסיק לממן את התאגיד, מימון שעל פי שר התקשורת מגיע לכדי מיליארד שקלים בשנה, ונכסיו המרכזיים יוצעו למכירה.
הנכסים שיוצעו לגורמים עסקיים פרטיים הם כאן 11 ורשת ב'. שאר התחנות ואמצעי השידור יסגרו מיידית ובהם הרשתות גימל, 88, תרבות, רק"ע, רדיו מכאן בערבית, קול המוזיקה ומורשת. כוונת הסגירה הזו הביאה את איגוד הבמאיות והבמאים בישראל, לקרוא לציבור לצאת למאבק כנגד כוונות השר קרעי.
בהודעה שפרסם האיגוד באתר האינטרנט שלו נכתב: "דרושים-ות מתנדבים-ות ליצירת סרטונים כחלק מהמאבק למניעת חיסול תאגיד השידור הציבורי.
בימים אלה, ממש לנגד עינינו, הממשלה פועלת במרץ לסגירת התאגיד - מקור היצירה העיקרי בתעשייה. זה הזמן להתאחד ולהשמיע קול ברור הראשונה כבר השבוע. השידור הציבורי ועתיד היצירה הישראלית. זה המאבק שלנו, על הבית שלנו, על היצירה שלנו".
כדי להבין את ההתנגדות הנרחבת של היוצרים הישראליים לכוונת הפרטת התאגיד, שוחחנו עם במאי הקולנוע, התסריטאי והמחנך אלירן אליה, שמכהן כיום גם כסגן ראש עיריית אור יהודה. "מדובר שוב בניסיונות לחסל את התאגיד. מחר ניפגש עם נציגי האופוזיציה כדי לגייס אותם, שיסייעו על שמירת התאגיד ולמנוע את ההפרטה שלו. אם החוק יעבור אנו נצא לרחוב. זה קשה כי כרגע אין קשב לציבור בגלל המלחמה והחטופים והמילואים.
"אנחנו לא מבינים מה השר רוצה. התאגיד נותן פרנסה לאלפי משפחות בישראל וגם סגירתו תהיה פגיעה בשכבות החלשות בארץ, כי המונדיאל והאירוויזיון למשל יהיו בתשלום ואנשים חלשים בחברה יאבדו כלי חינמי שנותן להם תוכן טוב".
מבחינת הנפגעים מהסגירה, ציין אליה כי זה "יפגע בעיתונאים, במאים, מפיקים ויוצרים ישראליים, ביצירה הישראלית, בחופש הביטוי ובמגוון תוכניות. שידור ציבורי נותן שירות גם לאוכלוסיות מוחלשות וזה התוכן בתאגיד היום. הוא עובד ומביא הישגים ברמה גבוהה, אז למה להרוס? להביא חוק כזה בעת מלחמה, חוק שיפעל לצמצום הגיוון בתקשורת, זה דבר שלא נשמע. תאגידים מסחריים בוודאי לא יתנו במה לכלל התכנים הישראליים שיש בתאגיד".
בכל הנוגע למגעים עם השר, ציין אליה כי "השר באמוק על החוק ואני לא מבין את המהירות הזו. יש קונצנזוס סביב התאגיד. לצערי, נראה שלא תהיה ברירה אלא לצאת למלחמה. השר צריך להאבק בכלל בנושא אחר - לחייב את ספקיות הסטרימניג שיושבות על אינטרנט לייצר גם תוכן ישראלי. זה ידחוף מאד את עולם היצירה בארץ".
רוני אבולעפיה, יו"ר הפורום הדוקומנטרי בישראל, נדהמה גם כן: "אנו בשוק ובהלם שבזמן שהמדינה ואנשי האיגודים כמו כל אנשי המדינה חוו מילואים, אבל, שכול, מצוקה ופינויים מהבית, בממשלה פוגעים בעולם היצירה שלנו. בהתחלה הציגו את זה כקיצוץ בתקציב, אבל עכשיו מתברר שהכוונה היא לסגור את התאגיד, דבר שיגרום לכלייה לכל היצירה הישראלית.
"יצירה ישראלית עצמאית היא לא דבר מובן מאליו והערוצים המסחריים עושים מעט יצירה כזו כי הם חייבים. אין כמעט תרבות ישראלית, מורשת, שימור השפה ושימור ערכי המדינה. על זה אנו יוצאים למאבק, גם על העבודה שלנו וגם על כלל הנזקים התרבותיים שההפרטה הזו תגרום. התאגיד מחוייב להשקיע 40 מיליון שקלים ביצירה ישראלית עצמאית והשנה הם השקיעו הרבה יותר. הם מחוייבים ל-90 שעות דוקו בשנה, דבר שלא קיים בערוצים המסחריים.
"התאגיד לא מממן את הדוקו אלא הוא גם פלטפורמת שידור. אמנם כל מי שרוצים לסגור אותו אומרים שיש לו מעט רייטינג, אבל זה פופוליזם כי התאגיד מעלה תכנים בחינם בכל הפלטפורמות שלו. יש לזה מיליוני צפיות וזה הרבה יותר מאשר סרטים דומים בערוצים מסחריים. כל הטענה שאין רייטינג היא מניפולטיבית כי אם נבדוק את כל כמות הצפיות, נגלה שהן מגיעות ל-18-20 אחוזים. באיזה עוד ערוץ צופה יכול לקבל את כלל התכנים האלו בחינם בלי לשלם? זה שייך לעם, לא לפוליטיקאים ולא לבעלי ההון".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו