ההוריקן השנתי בדרך לאירוויזיון נמשך: במכתב ההתראה ששלחו היוצרים לתאגיד השידור הציבורי נגד הליך הבחירה בשיר לתחרות שתתקיים השנה בשוויץ הם דורשים: "בטלו את התוצאות וערכו הצבעה מחודשת, הפעם באופן אנונימי מוחלט – או שנעתור לבג"ץ ונגרום לכם אי נעימות גדולה".
במכתב עצמו, אשר נשלח להנהלת התאגיד וכן לשרים שלמה קרעי ומיקי זוהר, שרי התקשורת והתרבות והספורט בהתאמה, פירטו היוצרים באמצעות עו"ד אביב אזרד את דרישותיהם: פגישה מידית עם נציגי התאגיד ל"דו-שיח שיגשר על הבעייתיות שייצר ההליך", פרסום הפרוטוקולים המלאים של דיוני הוועדה עם התייחסות רשמית לכל אחת ואחת מהטענות המובאות במכתב, שינוי ותיקון התקנון כדי להבטיח "שקיפות מלאה במינוי הוועדה ובאופן ניהול התהליך", הקמת ועדה חדשה "עצמאית וחסרת ניגוד עניינים", וכמובן, לפני הכל, את ביטול הליך הבחירה לתחרות.
במכתבו, מתייחס עורך הדין של היוצרים לשני סעיפים אשר לטענתו הם בעייתיים, ובראש ובראשונה סעיף 8.9 אשר קובע: "השירים המועמדים יושמעו ומילותיהם יוצגו בוועדה בצורה אנונימית, ללא חשיפת זהות יוצרי השיר בפני חברי הוועדה. מזכיר הוועדה יוודא כי פרטי היוצרים לא יועברו לחברי הוועדה". היוצרים מצביעים על כך שסעיף זה לא היה יכול להתקיים, שכן קרן פלס הגישה את השיר לוועדה כאשר הוא מבוצע בקולה.
עוד נכתב כי "לפחות שני חברי הוועדה זיהו את קולה של פלס כששמעו את השיר שהגישה לוועדה. האין ארומה של ספק כי שמה עלה מפורשות בישיבת הוועדה, גם לפני מי שספק לא זיהה את קולה עד לאותו הרגע?!". בכך, מתייחסים היוצרים גם לטענת ניגוד העניינים, אשר אף היא, לדבריהם, סותרת את סעיף 8.17 בתקנון שקובע כי "כל חבר ועדה יידרש להתחייב לשמירה על סודיות ולהיעדר ניגוד עניינים במסגרת פעילותו בוועדה.
"ככל שיעלה בוועדה חשש לניגוד עניינים של מי מחברי הוועדה, יקבע יו"ר הוועדה בתיאום עם הייעוץ המשפטי את דרך הטיפול בנושא, והם יהיו רשאים להורות על הימנעות חבר ועדה בסבב הצבעה כולו או חלקו".
עוד טוענים היוצרים כי זוהי לא הפעם הראשונה שטענות כאלה עולות כלפי ועדת התאגיד. הם מצביעים על הליך בחירת השיר בשנת 2018 שעוררה זעם בקרב יוצרים רבים על כך ששירו של דורון מדלי נבחר בפעם השלישית, דאז, בארבע השנים החולפות. כאשר בוועדה היו חברים אנשי טדי הפקות, טמירה ירדני ויואב צפיר. מיותר לציין כי באותה שנה זכתה ישראל באירוויזיון עם השיר שנכתב על ידי מדלי עצמו. באשר לפלס, מצביעים היוצרים על הקשר שלה עם אנשי טדי הפקות, אשר לטענתם מייצגים אותה – ובמקביל, גם את יובל רפאל עצמה.
התאגיד: "תהליך בחירת השיר התנהל ללא רבב"
היוצרים מבקשים להדגיש במכתבם כי אין להם שום טענה לגבי איכות השיר של פלס ומבקשים למקד את טענותיהם אך ורק בהליך הבחירה עצמו – ולא ביוצרת עצמה. בסיום המכתב, מציין עורך הדין שמייצג את היוצרים כי אם לא תתקבל תגובה לטענות עד יום חמישי (20.2) תוגש בנושא עתירה לבג"ץ, ובנוסף, תביעה לפיצויים. בין היוצרים אשר עומדים מאחורי המכתב נמנים רון ביטון, אשר כבר פרסם בעבר כי החליט שלא להגיש שיר לוועדה מטעמים אלו, וכן אלעד טרבלסי.
במכתב התשובה של התאגיד ליוצרים נכתב כי "תהליך בחירת השיר שייצג את ישראל באירוויזיון התנהל ללא רבב, בפיקוח משפטי צמוד ועם נוכחות נציגת ציבור. נזכיר שוב - השיר נבחר פה אחד על ידי כל חברי ועדת הבחירה. מתוך שבעת חברי הוועדה חמישה הם עובדי תאגיד, שאין בינם לבין היוצרת שום קשר - כך שבכל דרך השיר של היוצרת היה נבחר לייצג את ישראל באירוויזיון".
אז האם האיום יתממש? האם התאגיד יסכים להיפגש עם היוצרים וללבן את הסוגיות? או שמא אחד הצדדים יתקפל? נראה שהסאגה הזאת הולכת להעסיק אותנו לא פחות זמן מאשר סערת פסילת מילות השיר מהשנה שעברה. לפחות בזירה הזו, כפי שפרסמנו אתמול – איגוד השידור האירופי לא הערים עלינו קשיים ואישר את מילות השיר שכתבה והלחינה קרן פלס, וכוללות פסוק מספר "שיר השירים".
כך או כך, נראה כי "שיר המריבה" ייחשף ב-9 במרץ במשדר "השיר שלנו לאירוויזיון", שישודר בכאן 11 ובכאן גימל. חצאי גמר האירוויזיון ישודרו ב־13 וב־15 במאי, והגמר הגדול ב־17 במאי.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו