שקי הגופות, העירום הפרונטלי וההשפעה על "משחקי הכס": 40 שנה ל"חולית"

בשנים האחרונות הסרט "חולית" קיבל גרסה טלוויזיונית ושתי הפקות קולנועיות מצליחות - אך הסרט המקורי יצא לראשונה בשנת 1984 • לכבוד חגיגות 40 שנה לסרט, אספנו עבורכם כמה עובדות שכדאי להכיר

הזמר סטינג בסרט "חולית". צילום: יחצ

הסרט "חולית" בבימויו של הבמאי עטור הפרסים דיוויד לינץ' ("ראש מחק", "איש הפיל", "טווין פיקס", "מלהולנד דרייב"), הוא עיבוד קולנועי שאפתני משנת 1984 לרומן המדע הבדיוני האייקוני של פרנק הרברט משנת 1965. עלילתו מתרחשת בכוכב המדברי אראקיס (חולית) ומספרת את סיפורו של פול אטריידאס, יורש למשפחה אצילה הנאבקת במאבק גלקטי על שליטה בסם הפסיכדלי "ספייס"(Spice), משאב עוצמתי שמניע מסעות חלל ומעניק למשתמשים בו תוחלת חיים ארוכה ויכולות על טבעיות.

הסרט בכיכובם של פטריק סטיוארט, קייל מקלכלן וסטינג הפך לקלאסיקה פולחנית למרות שנחשב לכישלון קופתי וספג ברובו ביקורות קוטלות. 40 שנה אחרי שהסרט המקורי יצא לאקרנים, הוא קיבל גרסה טלוויזיונית בשם "חולית: הנבואה" שעלתה לשידור ב-HBO Max בנובמבר האחרון, ושתי הפקות הוליוודיות שוברות קופות משנת 2021 ו-2024 בבימויו של דני וילנב ובכיכובם של זנדאיה וטימותי שאלאמה.

מתוך הסרט "חולית", צילום: יחצ

לכבוד חגיגות 40 שנה לסרט המקורי שהתחיל את סאגת "חולית" המצליחה, שכיכבה השנה בקולנוע ובטלוויזיה, אספנו עבורכם כמה עובדות שכדאי להכיר.

הדרמה שמלווה את היצירה

ב-1971 מפיק הקולנוע ארתור פ. ג'ייקובס רכש את הזכויות להפקת הספר "חולית", אך הוא מת לפני שהספיק לפתח את הסרט. ב-1973, גרסה גרנדיוזית של הסרט בבימויו של אלחנדרו חודורובסקי קרסה, לאחר שלא הצליח לממן את חזונו היצירתי שכלל שמות דוגמת פינק פלויד ומאגמה בגזרת המוזיקה, וכוכבי איי ליסט שונים כמו מיק ג'אגר והצייר סלבדור דאלי.

בשנת 1976 המפיק האיטלקי דינו דה-לורנטיס רכש את הזכויות ושכר את פרנק הרברט, הסופר המקורי של הספר, לכתוב תסריט חדש ב-1978. התסריט שהרברט הגיש היה באורך 175 עמודים שתורגמו לכשלוש שעות מסך. ב-1979 דה לורנטיס שכר את הבמאי רידלי סקוט, שתכנן לפצל את הספר לשני סרטים, אך בסופו של דבר נטש את הפרויקט לטובת הסרט "בלייד ראנר".

רידלי סקוט היה אמור לביים את הסרט, צילום: EPA

ב-1981, רגע לפני שהזכויות לסרט עמדו לפוג, המפיקה רפאלה דה לורנטיס, בתו של דינו, החליטה לגייס את דיוויד לינץ' לביים את הסרט לאחר שצפתה בסרטו "איש הפיל". למרות שמעולם לא קרא את הספר ולא התעניין בז'אנר המדע הבדיוני, לינץ' החליט לקבל את ההצעה. ב-1983 החלו צילומי הסרט שצולם כולו במקסיקו עם תקציב של יותר מ-40 מיליון דולר, 80 סטים שונים ב-16 אולפנים וצוות של כ-1,700 איש.

הליהוק שנעשה בטעות

פטריק סטיוארט לוהק לתפקיד גורני האליק בטעות. דיוויד לינץ' חשב שהוא שכר שחקן אחר לתפקיד, לאחר שראה את סטיוארט עם איפור כבד שגרם לו להיראות מבוגר יותר. כאשר סטיוארט הופיע עם פניו האמיתיות נטולות האיפור, לינץ' התאכזב בהתחלה אך החליט להשאיר את הליהוק על כנו.

פטריק סטיוארט לוהק לתפקידו בטעות, צילום: IMDB

הכישלון הקופתי וההתנערות של דיוויד לינץ' ממנו

לינץ' הגדיר את הסרט ככישלון היחיד בקריירה שלו. למעשה, הסרט נוגע בנקודה כל כך רגישה אצלו, שעד היום הוא מסרב לדבר על תהליך ההפקה בפירוט ודחה הצעות רבות לעבוד על גרסת DVD מיוחדת, כשהוא טוען כי לחזור לסרט תהיה חוויה כואבת מדי עבורו. נכון לשנת 2024, לינץ' הבהיר כי גרסת במאי בלתי אפשרית, מכיוון שדינו דה-לורנטיס (המפיק) מעולם לא אפשר לו לצלם את הסצנות לפי רצונו או לקחת חירויות יצירתיות.

למרות שלינץ' רואה בסרט את הכישלון הגדול ביותר בקריירה שלו, מדובר באופן אירוני דווקא באחד הסרטים הרווחיים שלו. בשבוע הראשון להפצתו הוצג הסרט ב-915 בתי קולנוע בארצות הברית, והרוויח יותר מ-6 מיליון דולר, מה שמיקם אותו במקום השני בטבלת שוברי הקופות האמריקנית אחרי "השוטר מבוורלי הילס". הכנסות הסרט הסתכמו בכ-30,925,690 דולרים, אך מאחר שהפקתו של הסרט עלתה כ-40 מיליון דולר, הוא נחשב לכישלון קופתי. 

דיוויד לינץ', צילום: Gettyimages

שקי הגופות והעירום הגנוז של סטינג

החליפות שלבשו חברי גילדת החלל היו למעשה שקי גופות שנמצאו בתחנת כיבוי אש נטושה משנות ה-20 של המאה הקודמת, ונעשה בהם שימוש בעבר מספר פעמים, פרט שנשמר בסוד מהשחקנים עד לסיום הצילומים.

פייד ראות'ה, הדמות אותו גילם הזמר הבריטי סטינג, היה אמור במקור לצאת מהאמבטיה עירום. סטינג הסכים לצלם את הסצנה ללא בגדים, אך האולפן נבהל והורה למעצבי התלבושות לייצר עבורו בגד כלשהו. הבגד המפורסם שהסתיר את אזור חלציו, מעין תחתונים מיוחדים, עוצבו ברגע האחרון לפני הצילומים והפכו לאייקוניים.

הבגד המפורסם של סטינג מהסרט, צילום: IMDB

הליהוקים שלא צלחו

השחקנית גלן קלוז דחתה את התפקיד של ליידי ג'סיקה, בטענה שהיא לא רוצה לגלם "את הבחורה שתמיד רצה ונופלת אחרי גברים". כריסטופר ריב המנוח ("סופרמן") נבחן לתפקיד פול אטריידאס. הלנה בונהם קרטר לוהקה במקור לתפקיד הנסיכה אירולן (אותו גילמה בסוף וירג'יניה מדסן), אך נאלצה לוותר עליו עקב התנגשות בלוחות הזמנים. שמות נוספים שעלו בהקשר לליהוק: ג'ודי פוסטר, ברוק שילדס, קים בסינגר, מלאני גריפית', מישל פייפר, מג ריאן, ג'ניפר ג'ייסון לי, ברידג'ט פונדה ושרה ג'סיקה פרקר. 

גלן קלוז דחתה את התפקיד, צילום: באדיבות יונייטד קינג

סדרות וסרטים בהשראת "חולית"  

מאז פרסומו בשנת 1965, הספר "חולית" מהווה אבן דרך בז'אנר המדע הבדיוני. עם בניית עולם מרשימה, תככים פוליטיים ועומק פילוסופי, הספר השפיע על יצירות רבות שעובדו למסך הקטן והגדול. "משחקי הכס" של ג'ורג' ר.ר מרטין (וסדרת הפריקוול שלה "בית הדרקון") שואבות השראה במידה רבה מ"חולית". התככים הפוליטיים בין בתי האצולה של ווסטרוז מזכירים את המאבקים בין המשפחות אטריידאס והארקונן. גם הקשיים הסביבתיים כמו החורפים הקשים של ווסטרוז או המדבריות של אראקיס, ממלאים תפקיד מרכזי בשני העולמות.

"משחקי הכס" לקחה השראה מ"חולית", צילום: יח"צ

בנוסף, גם הבמאי ג'ורג' לוקאס הודה בהשפעות שהיו ל"חולית" על "מלחמת הכוכבים". "אווטאר" של ג'יימס קמרון חולק אף הוא נושאים משותפים עם "חולית", דוגמת שימור סביבתי ומאבק בין תרבויות ילידיות לבין כובשים. גם החידוש של "בטלסטאר גלקטיקה" מהדהד את "חולית" בחקר הנבואה, הדת, וההישרדות ביקום עוין.

טימותי שאלאמה וזנדאיה ב"חולית", צילום: יח"צ
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר