למה אנחנו כל כך אוהבים להרגיש פחד? נראה שזו השאלה שעומדת מאחורי ההתמכרות של רבים לסרטי אימה. בעוד שבחיים האמיתיים נעדיף להימנע מכל דבר שגורם לנו להזיע ולפחד, סרטי אימה גורמים לנו להתחנן לעוד. למה? כי יש משהו מרגש במלחמה עם תחושת הפחד ובאדרנלין שמציפים את הגוף, במיוחד כשאנחנו יודעים שמדובר במשהו שאינו אמיתי.
אנשים צופים בסרטי אימה לא פעם למטרות הנאה וריגוש, אך טרם ברור אילו תכונות גורמות להם לחפש פעילות שמעוררת ריגוש מסוג זה וליהנות ממנה. מחקר בשנה האחרונה באוניברסיטת פייץ בהונגריה ופורסם בכתב העת Scientific Report , ביקש לבחון כיצד סקרנות בנושאים מורבידיים ממלאת תפקיד מרכזי במניע של אנשים לצפות בסרטי אימה, בניסיון לזהות גורמים הקשורים לצופה שמאפשרים צריכת תוכן אימה כפעילות פנאי.
המשתתפים במחקר, 558 במספר, התבקשו למלא שאלונים מקוונים על הרגלי צפייה בסרטים, ויסות רגשי, סקרנות בנושאים מורבידיים, אמונה בעל-טבעי, רגישות לגועל ותכונות אישיות המחפשות ריגושים.
בנוסף, הם התבקשו לצפות בעשר סצנות קצרות מתתי סוגים שונים של סרטי אימה, כולל אלה מהז'אנר העל-טבעי, הפסיכולוגי וסרטי מפלצות. לאחר הצפייה בכל סצנה, המשתתפים דירגו את החוויות שלהם במונחים של התרגשות, הנאה, פחד, גועל ותחושת מציאות.
ממצאי המחקר חשפו תמונה מעניינת: משיכה לסרטי אימה יכולה להיות מוסברת על ידי ההתרגשות שבפחד עצמו. תפיסת הגועל השפיעה באופן שלילי על ההנאה, אך לא השפיעה על הריגוש. עבור חלק מהצופים, ככל שהסרטים מציאותיים יותר, כך הם מרגשים ומהנים יותר. עוד עלה, כי פחד מקושר באופן משמעותי גם להתרגשות וגם להנאה.
"גישות קודמות לא הבחינו בין הנאה להתרגשות", אמר בוטונד קיס, דוקטורנט שהוביל את המחקר לאתר המדעי PsyPost. "בניגוד לכך, המחקר הנוכחי מראה שאלה מושגים דומים, אך מושפעים מגורמים שונים. הנאה מושפעת יותר מתחושת הגועל, בעוד שהתרגשות מושפעת יותר מתחושת הפחד".
ממצאי המחקר גם הפריכו קלישאה רווחת, לפיה מעריצי סרטי אימה הם בהכרח חובבי ריגושים. בנוסף, גורמים כמו אמונה בעל-טבעי או רגישות לגועל לא התגלו כמשפיעים על תגובות הצופים. "אמנם ניתן לתאר חלק מצופי האימה כחובבי ריגושים", ציין קיס, "אך תחושת האדרנלין שהם חווים בעקבות הפחד מתגמלת ומשפיעה באופן עקיף דרך גורמים אחרים".
קיס ביקש לסיום להדגיש לצד ממצאי המחקר גם את מגבלותיו: רוב המשתתפים היו מעריצי סרטי אימה, ולכן כבר פיתחו העדפות בז'אנר זה. בנוסף, יש לקחת בחשבון את השונות בתכנים בין תתי-סוגים שונים של סרטי אימה, כמו למשל ההבדל בין סרט אימה פסיכולוגי לבין סרט זומבים.
"תוכניתנו ארוכת הטווח היא לזהות מניעים מסוימים לכך שאנשים צורכים תוכן כזה. באופן עקיף, יש לנו הזדמנות לזהות גורמים המשפיעים על תפיסת גועל ופחד. הדבר עשוי להיות חשוב להבנת פוביות מסוימות, שבהן לפחד ולגועל יש תפקיד משמעותי כמו פוביות מבעלי חיים או כאלה הקשורות לדם ופציעות".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו