"אישור לרצח עם בעזה": אלפי אמנים חתמו על עצומה נגד השתתפות ישראל בתערוכה בוונציה

במכתב פתוח טוענים האמנים ל"דו פרצופיות" בכל הקשור לביתן הישראלי שבו תציג האמנית רות פתיר את יצירתה העוסקת באימהות עכשווית • "בזמן שהביתן הישראלי מתקדם, מניין ההרוגים בעזה ובגדה המערבית עולה מדי יום", נכתב • פתיר: "צריך להיות מקום לאמנות, לביטוי חופשי וליצירה, בתוך כל מה שקורה - זה בדיוק הדבר שנותן לנו תקווה בימים אלה"

הביתן הישראלי בוונציה, 2017. צילום: GettyImages

לא רק השתתפותה של ישראל באירוויזיון השנה עומד על הפרק, אלא הדרישה להדיח את ישראל מאירועים נוספים ברחבי העולם מגיעה גם לשדה האמנות: הביאנלה של ונציה, המכונה לעתים קרובות "האולימפיאדה של עולם האמנות", החוגגת 60 שנה, תיפתח ב-20 באפריל, אבל לא ללא מחלוקת, בזמן שיותר מ-8,700 אמנים ואנשי תרבות חתמו על עצומה הקוראת להדיח את ישראל מתערוכת הענק על רק המלחמה בעזה.

הקבוצה, המציגה את עצמה כ-ANGA – אמנות נגד רצח עם, פרסמה אתמול (שני) מכתב פתוח נגד השתתפותה של ישראל בביאנלה. "כל ייצוג רשמי של ישראל על במת התרבות הבינלאומית מהווה אישור למדיניותה ולרצח העם בעזה", נכתב בעצומה. "הביאנלה מציגה מדינת אפרטהייד רצחנית".

לישראל יש ביתן לאומי בג'יארדיני, הפארק שבו מתקיים פסטיבל האמנות. העצומה טוענת ל"דו פרצופיות" בכל הנוגע להשתתפותה של ישראל בתערוכה, ומצביעה על האופן שבו הארגון מנע את השתתפותה של דרום אפריקה במהלך משטר האפרטהייד שלו וכן את רוסיה ב-2022 לאחר פלישתה לאוקראינה.

"בזמן שהביתן הישראלי מתקדם, מניין ההרוגים בעזה ובגדה המערבית עולה מדי יום", נכתב בעצומה. "בעוד שצוות האוצרים של ישראל מתכנן את 'ביתן הפוריות' שלהם תוך שיקוף של אימהות עכשווית, ישראל רצחה יותר מ-12,000".

את ישראל תייצג בביאנלה בוונציה האמנית רות פתיר, ואת תערוכתה אוצרות מירה לפידות ותמר מרגלית. לאחר מתקפת הטרור הרצחנית של 7 באוקטובר, אמרה פתיר והאוצרות בהצהרה ל-ARTnews כי הן חשבו כיצד "להתקדם" בעקבות "המצב הראשוני של ההלם והייאוש שהותיר אותנו משותקים". הן הוסיפו: "צריך להיות מקום לאמנות, לביטוי חופשי וליצירה, בתוך כל מה שקורה. זה בדיוק הדבר שנותן לנו תקווה בימים אלה. אלו גם הערכים ההומניסטיים שאנחנו נלחמים עליהם; אחרת, נוכל לטעון שהקיצוניים ניצחו".

הפרויקט Motherland של פתיר עוסק בפריון ובפוריות, וממשיך את עבודתה המרתקת בעשור האחרון, שנעה סביב שאלות של היסטוריה, חברה ותרבות מקומית וכלל אנושית. פתיר נוגעת באישי ובאינטימי, במשפחה ובבחירות החיים, כמו גם בשאלות של גורל בחירה ומקום, והכוחות הפועלים על האדם, על נשים ועל עיצוב התודעה ותפיסת הגוף.

     

View this post on Instagram

           

A post shared by Ruth Patir (@ruthpatir)

הנושא של הביאנלה השנה הוא "זרים בכל מקום". האוצר אדריאנו פדרוסה אומר כי הרקע לתערוכה השנה הוא "עולם משופע במשברים מרובים הנוגעים לתנועה וקיומם של אנשים על פני מדינות, אומות, טריטוריות וגבולות, המשקפים את הסכנות והמלכודות של שפה, תרגום ומוצא אתני, המבטאים הבדלים. ופערים מותנים בזהות, לאום, גזע, מגדר, מיניות, עושר וחופש".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר