הריסה ירוקה - התמ"א של אחד היא האוצר של אחר

תחום הבנייה הירוקה זוכה להכרה גוברת בעידן הנוכחי, בו סוגיות סביבתיות עומדות בראש סדר העדיפויות - אך על הריסה ירוקה שמעתם? • לראשונה בישראל: בשיתוף עם עמותת JUST A SECOND, קבוצת תדהר מבקשת ליצור סטנדרט חדש של קיימות בענף הבנייה בכלל וההתחדשות העירונית בפרט • איך היא עושה את זה? צפו אוצרות התמ"א

שינוי בתהליכי פינוי של בניינים לפני שלב ההריסה בשיתוף JUST A SECOND. צילום: JUST A SECOND

בשנים האחרונות, נושא הקיימות הולך ומעמיק את אחיזתו בתודעה הציבורית העולמית, והופך לאחד מעקרונות הליבה של תכנון ובנייה מודרניים. "בנייה ירוקה" אינה רק טייטל יוקרתי שמוסיף באזז מיתוגי – היא תפיסה חדשנית כוללת שמטרתה לצמצם את הפגיעה בסביבה, לחסוך במשאבים ולהפחית את כמויות הפסולת המיוצרת. זאת, מתוך הכרה באחריותנו להותיר לצאצאנו עולם טוב יותר. בבסיס הרעיון עומדת השאיפה לשימוש חוזר בחומרים, מחזור יעיל והפחתת השימוש באנרגיה – החל מבחירת חומרי הבנייה וכלה בניהול השוטף של מבנים קיימים.

אולם, עם הצמיחה המואצת של ההתחדשות העירונית בערי ישראל, עולה גם שאלה נוספת: מה עושים עם כל החומרים והפריטים שהיו חלק מהבניינים הישנים? בישראל, תהליך הריסת המבנים מייצר פסולת בנייה עצומה, בין היתר כ-300 אלף טון בשנה של אשפה גושית, המכבידה על מערכות הטמנת הפסולת ומהווה אתגר אקולוגי מהותי. מדובר באלפי טון של ציוד איכותי שניתן לעשות ממנו שימוש חוזר ע"י תיקון ועיצוב מחדש – בהינתן מדיניות תואמת, לוגיסטיקה והקצאת המשאבים המתאימים. בנוסף, רבים לא יודעים, אך עלות הטמנת הפסולת, בתהליך פינוי בפרויקט ההתחדשות העירונית, עולה ליזמים בישראל מעל ל-90 מיליון שקל בשנה. עלויות אלו יכולות להתקזז באמצעות שימוש חוזר ולהתגלגל ישירות לכיס הצרכן, במחיר הדירות.

הפיילוט החדשני – "אוצרות תמ"א", צילום: JUST A SECOND

נכון להיום, מעטות חברות הבנייה בישראל אשר לוקחות על עצמן ביצוע פרויקטים של תמ"א באופן המתחשב בהשלכות האנושיות, החברתיות והסביבתיות, הכרוכות בהתחדשות עירונית, המציפה את רחובות הערים בישראל. כך יוצא שפרויקטים אלה, אשר מהווים סימן לצמיחה דמוגרפית וכלכלית, מייצרים בה בעת עומס סביבתי וחברתי כבד.

אם הבנייה ירוקה, למה שגם ההריסה לא תהיה?

בימים אלו נרשם שינוי משמעותי בתחום זה עם פרויקט ייחודי ופורץ דרך בעיר הכי ירוקה בישראל, תל אביב. קבוצת תדהר, קבוצת אקרו וקיו נדל"ן, השותפות בפרויקט "מתחם בזל", פרויקט התחדשות עירונית יוקרתי ומשמעותי בצפון הישן של תל אביב, חברו לעמותת JUST A SECOND, ובשיתוף פעולה ראשון מסוגו בישראל, השיקו את הפיילוט החדשני – "אוצרות תמ"א" – שנועד להוביל שינוי בתהליכי פינוי של בניינים לפני שלב ההריסה.

"מתחם בזל" היוקרתי מצוי בלב התרבותי של תל אביב, באחד האזורים המבוקשים ביותר בעיר (רובע 3), בין הרחובות הר נבו ויהושוע בן נון. המתחם מתמזג עם מרקמה הייחודי של השכונה ומשמר את האסתטיקה התל-אביבית הקלאסית. בפרויקט 3 בניינים (183 יח"ד) בעיצוב אדריכלי מוקפד ואקסקלוסיבי הנפרסים על שטח של 5.5 דונם, ביניהם משתרעות שתי חצרות עשירות בצמחייה, בנות כדונם כל אחת, המעניקות איכות חיים ירוקה ופסטורלית לדיירים.

מתוך תפיסה חברתית וסביבתית חדשנית של קידום קיימות, היזמיות אסתי אחימאיר וד"ר יעל שטימברג שמו לעצמן למטרה להיות נושאות הדגל של התחדשות עירונית המתחשבת בסביבה ובאדם, כבר משלב פינוי הבניינים. בשיתוף ייחודי עם עמותת JUST A SECOND, החזון הפך למציאות, תוך קידום כלכלה מעגלית וחיסכון שינוע והטמנה. לפני תהליך הריסת הבניינים הישנים, חברי העמותה פנו לבעלי הדירות במטרה לאסוף פריטי ריהוט ואלמנטים ייחודיים, זאת בנוסף לאלמנטים ממרחב הפרויקט ומהמתחמים המשותפים כגון: אופניים, מזגנים, ריצופים מעקות, דלתות, חלונות צינורות ועוד.

קידום קיימות בפרויקטים של התחדשות עירונית, צילום: סיגל נמיר

לאחר האיסוף, חלק מהפריטים עברו לאמנים ישראליים ולמעצבים המתמחים בתחום העיצוב בשימוש חוזר, ובתהליך מיון ומיחדוש יצרו מהם אוצרות חדשים. פריטי העיצוב הללו, יחד עם האלמנטים שנאספו, הוצגו בתערוכה ייחודית והועמדו למכירה בגלריה, כשהרווחים הופנו לטובת סיוע נפשי ללוחמות וללוחמים - לעמותת "בשביל המחר". שיתוף הפעולה עם בעלי הדירות, שתרמו לפרויקט את הפריטים הייחודיים מהבניינים הישנים, אפשר את מימוש החזון של כלכלה מעגלית ומחזור חומרים, כחלק בלתי נפרד מתהליך ההתחדשות העירונית.

"אנו שמחים על שיתוף הפעולה עם עמותת JUST A SECOND וגאים להוביל מהפכה של קידום קיימות בפרויקטים של התחדשות עירונית. פרויקט 'מתחם בזל' הוא פרויקט מגורים שנבנה בסטנדרט הגבוה ביותר, עם תכנון מושקע ומפרט רחב, המאפשרים לנו להבטיח את המוצר האיכותי ביותר, חוויית מגורים ייחודית, וחיים טובים , בטוחים ובריאים יותר", נמסר מיזמיות הנדל"ן קבוצת תדהר, אקרו וקיו נדל"ן.

קבוצת תדהר הוסיפה: "לעמותת JUST A SECOND תפקיד חשוב בקידום תהליכי כלכלה מעגלית ושילוב שיטות בנייה בנות קיימא בישראל. המיזם המשותף מדגיש את חשיבות ההריסה הסלקטיבית, המשלבת שיטות חדשות של שימוש חוזר, מיחדוש ומחזור של חומרי בנייה, כמו גם ניצול משאבים קיימים בתהליכי הבנייה, מתוך שאיפה ערכית ואחראית לדאגה ושמירה על הסביבה. קבוצת תדהר שואפת לייצר מרחבי מחייה מקיימים ומטיבים עם האדם והסביבה, מתוך אחריות לסביבה ולמען הדורות הבאים. החברה מעודדת צריכת משאבים מקיימת. אני משוכנע שהמשך שיתוף הפעולה עם JUST A SECOND יתרום רבות לשיפור איכות הסביבה במדינתנו".

הפריטים הייחודיים מהבניינים הישנים, אפשר את מימוש החזון של כלכלה מעגלית ומחזור חומרים, כחלק בלתי נפרד מתהליך ההתחדשות העירונית, צילום: JUST A SECOND

מעמותת JUST A SECOND נמסר: "העמותה פועלת להניע מהלכים מערכתיים רחבי היקף לשינוי ההתייחסות לחומרים ולחפצים שכבר קיימים בסביבה; לעודד צריכה ועיצוב המבוססים השפע הקיים, לייצר הזדמנויות תעסוקה ולקדם מעצבים.ות מקומיים היוצרים מהקיים. כל האלמנטים שאנחנו אוספים, מתקנים ומחדשים נעשית תוך העסקה של מילואימניקים ושילוב מתנדבים מוכשרים ומסורים. כל המוצרים הממוחדשים מונגשים לציבור במתחם מעוצב. הרווחים מהמכירות מופנים כתרומה למען שיקום נפשי של לוחמים ולוחמות לעמותת "בשביל המחר". זהו פרויקט שבנוי על שותפות אמיצה, עם רצון משותף לשנות את פני הענף. במהלך הדרך גילינו שלא מספיק לקדם רגולציה או להציג חזון מרשים, אלא צריך גם שותפים אמיתיים שיסכימו להוציא את החזון לפועל – החברות היו עבורנו מהרגע הראשון, מתוך מחויבות אמיתית לעקרונות של בנייה ירוקה ואחריות סביבתית. זה כל כך מרענן לראות שיש חברות שמגלות אכפתיות מהסביבה והחברה ולא רק מצהירות על כך כסיסמה ריקה, ואף שמו כסף כדי שהחזון יוכל לקרום עור וגידים. כבר היום יש בקנה מספר פרויקטים נוספים עם חברת תדהר, וההתרגשות גדולה".

סטנדרט מחייב של הריסה ירוקה

פרויקט "מתחם בזל" אמנם מתהדר בכך שהוא הראשון מסוגו, אך הוא בהחלט לא עומד להישאר יחיד. לאור ההצלחה הגדולה וההיענות החיובית, מודל ההריסה הירוקה נמשך בפרויקטים נוספים ברחבי הארץ בשיתוף עמותת JUST A SECOND.

בין הבולטים בהם שיוצאים לדרך בימים אלו – הם פרויקטים נוספים של קבוצת תדהר "בין השדרות" ברחוב לה גווארדיה בתל אביב יחד עם השותף "דוידי", אשר בעיצומו של תהליך פירוק סלקטיבי בשיתוף פעולה מלא עם הדיירים; פרויקט גיבורים בבת ים; פרויקט ארטו ברחוב דפנה בתל אביב יחד עם השותף "נוה גד, גב ים".

התרחבות היוזמה נעשית מתוך מטרה להציב רף חדש בתחום ההתחדשות העירונית בישראל, כאשר השאיפה היא להרחיב אותו כסטנדרט מחייב בישראל – כזה שמשלב פירוק סלקטיבי, עידוד שימוש חוזר ומיחדוש בתהליכי פינוי ובנייה מחדש, והופך את ההתחדשות העירונית לידידותית יותר לסביבה ולחברה כולה.

"במקביל ליתרונות הרבים של  תהליכי התחדשות עירונית, פרויקטים של פינוי-בינוי  גם יוצרים כמות אדירה של פסולת שאמורה לסיים את דרכה בהטמנה, מה שמוסיף על משבר פינוי הפסולת המשמעותי שיש במדינת ישראל, ומאיים להטביע את כולנו בזבל. זו בעיה שלא ניתן להתעלם ממנה יותר", אומרת יעל שטימברג, מנכ"לית עמותת JUST A SECOND.

"אנחנו מדברים על חומרים איכותיים, כמו רהיטים, מטבחים, אלומיניום, דלתות ועוד – שכל אחד מהם יכול לעבור תהליך של השמשה מחדש, במקום להיזרק לאשפה ולהיהרס לעד. בעינינו, מדובר במשאבים יקרי ערך שאנחנו מבקשים להוציא מהמעגל הזה של 'קנה-השתמש-זרוק' ולשלב אותם בתהליך של כלכלה מעגלית – לקראת צריכה מצפונית ועיצוב מקורי וייחודי".

"בעמותת Just a Second, אנו פועלים לקדם מהלך מערכתי שיוביל לשינוי תפיסתי וליצירת סטנדרטים חדשים של פירוק סלקטיבי כחלק מתהליכי פינוי-בינוי בישראל. השאיפה היא להפסיק את ההרס המוחלט של בניינים על כל תכולתם, וליצור סטנדרט חדש שבו יזמים יפנו באופן סלקטיבי את חלקי המבנים טרם ההריסה. כך, נוכל לעשות שימוש חוזר במרכיבים הרבים שמוצאים את עצמם כעת כפסולת". מסבירה שטימברג.

"כדי להוביל שינוי משמעותי, חשוב לנו להעלות את הנושא לסדר היום הציבורי ולעודד יזמים לקחת חלק בתהליך הזה, גם באמצעות תמריצים כלכליים, בתמיכת משרדי ממשלה, וגם מתוך הכרה בערך הסביבתי והחברתי שבמהלך. במדינות רבות באירופה תהליכי פירוק סלקטיבי הפכו כבר לסטנדרט, ואנחנו לומדים מהם כדי ליישם את המודלים הללו כאן בישראל. יזם שבוחר לעמוד בתקן של בנייה ירוקה צריך לקחת בחשבון גם את שלב ההריסה, ולהבין שהריסה אחראית היא חלק בלתי נפרד מהחזון של בנייה בת-קיימא", ממשיכה שטימברג, "אנחנו נמצאים ממש בתחילת הדרך, ובתמיכת משרדי ממשלה  לקידום תמריצים ליזמי נדל"ן, בנק הפועלים, טמבור ויזמים ערכיים, כמו חברת תדהר שהייתה הראשונה להשקיע משאבים –  אנחנו מקווים שנוכל להשפיע על תהליכי בנייה בישראל ולהפוך את ה"הריסה הירוקה" לסטנדרט מחייב", מספרת שטימברג בהתרגשות.

"שיתוף הפעולה בינינו לבין חברת נדל"ן מובילה כמו תדהר מוביל אותנו צעד קדימה לעבר עתיד שבו קיימות אינה רק ערך מוצהר אלא מציאות של ממש. הדרך קדימה תלויה בשיתוף פעולה אמיתי בין המגזר הציבורי והפרטי, וביכולת שלנו לעורר מודעות ולהטמיע את התפיסה הזו כחלק בלתי נפרד מפרויקטים של התחדשות עירונית. כך, אנחנו מקווים להבטיח את השמירה על משאבי הטבע שלנו, לצמצם את כמויות הפסולת וליצור שינוי של ממש בעולם הבנייה בישראל", מסכמת שטימברג.

לתמונות נוספות מהתהליך ועדכונים על אירועי מכירה המתקיימים בבית המכולות בנמל יפו – מוזמנים לעקוב אחר עמוד האינסטגרם justasecondil.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר